Syyriassa soditaan yhä: Tänään al Assadin armeija ampui kohti turkkilaisia

Syyrian ”sisällis”sota ei ole loppunut, vaikka yksi toimija ns. islamilainen kalifaatti IS on pudonnut pommi-iskuja tekevän häirikön tasolle. Al Qaedaan sidoksissa oleva Tahrir Al-Sham pitää yhä alueita hallussaan, eikä Damaskoksessa istuva al Assadin hallitus pidä koko maata kontrollissaan. Päivitämme tähän artikkeliin Syyrian tapahtumia.

Presidentti Bashar al Assadia totteleva Syyrian Arabiarmeija SAA kohdisti tänään sunnuntaina tykistöiskuja Qal’at Al-Madiq:n pohjoispuolella sijatsevan turkkilaisten tarkkailuaseman läheisyyteen, kertoo syyrialainen uutistoimisto Al-Masdar. Aiemmin päivällä islamistisen Hay’at Tahrir Al-Shamin miiliisit ja Turkin tukema kapinallisjoukko National Liberation Front olivat hyökänneet kaupunkia vastaan. Uutistoimiston sotilaslähde SAA:ssa kertoi, että syyrilaiset tiesivät tarkasti turkkilais-tukikohdan sijainnin, ja välttivät osumasta siihen. Jotain tällä kuitenkin vihjailtiin.

Tykistöisku näyttää kuitenkin olevan osa Damaskoksen hallituksen reaktiota Turkin toimintaan alueella. Turkin armeija on aiemmin tänään siirtänyt joukkoja Idlibin eteläpuolelle, estääkseen SAA:ta etenemästä Tahrir Al-Shamin kustannuksella. Turkki on esiintynyt Syyrian sisällissodassa Al Assadin liittolaisena, yhdessä Venäjän ja Iranin kanssa, mutta Tahrir Al-Shamin joutuessa ahtaammalle, Turkin toiminnasta on paljastunut uusia piirteitä.

Toinen tuore uutinen kertoo hyökkäyksestä syyrialaiskristittyjä kohtaan Haman maakunnassa, lähellä Idlibin kuvernementin rajaa. Kristittyjen asuttamaan Sqaylabiyehin kaupunkiin kohdistettiin useita tykistöiskuja. Iskuissa menehtyi ainakin viisi naista ja yksi lapsi. Haavoittuneiden lukumäärästä ei ole tietoa. Tapahtuneesta kertoi al Masdarille tänään paikallinen lähde. Masdarin uutisessa muistutetaan, että iskut kristittyjä asutuskeskuksia Sqaylabiyehia ja Mhardehia vastaan ovat yleensä aiheuttaneet vastaraktiona Venäjän ilma-iskun hyökkäyksestä vastuullisten asemiin.

Tänään syyrialainen uutistoimisto Al Masdar News kertoi venäläisten valmistautumisesta iskuihin jihadisteja vastaan:

Jihadistit ovat useasti yrittäneet iskeä Venäjän lentotukikohtaa vastaan Hmeimimissä mm. raketeilla ja drone-hyökkäyksillä. Tästä voi päätellä senkin, ettei jihadistien voimat riitä maahyökkäykseen. Hmeimimistä käsin on iskettu Tahrir al Shamin asemia vastaan mm. Idlibin ympäristössä. Nyt al Masdarin ja israelilaisen satelliittikuvia hyödyntävän julkaisun mukaan Hmeimimin tukikohtaa on vahvistettu ilma-iskuja vastaan uusilla bunkkereilla ja suojavarustuksilla.

Turkin armeija on tämänpäiväisen tiedon mukaan marssittanut suuren sotilaskolonnan Idlibin alueelle, jossa jihadistit ovat viime päivinä kärsineet raskaita tappioita al Assadia tukevalle Syyrian Arabiarmeijalle SAA:lle (hallituksen joukoille). Turkki yrittää estää Syyrian hallitusta laajentamasta kontrolloimaansa aluetta Haman pohjoispuolella.

Syyrian hallituksen armeija on jo ottanut haltuunsa yli 15 aluetta Haman maakunnan luoteisosassa. Kafr Naboudehin ja Qal’at Al-Madiqin pitkäaikaiset kapinallistukikohdat ovat myös nyt SAA:n halluissa. Syyrian armeijan edustaja kertoi Al-Masdarille viime viikolla, että SAA:lla ei kuitenkaan ole aikomusta edetä Idlibin kaupunkiin, huhuista huolimatta.

Turkin puolustusministeri Hulusi Akar on vaatinut, että Syyrian hallituksen joukkojen on keskeytettävä hyökkäykset Luoteis-Syyriassa, uutistoimisto Anadolu Agency kertoi perjantaina (10.05.). Tämä tapahtui SAA:n torjuttua Tahrir al-Shamin vastahyökkäyksen. SAA on tällä viikolla ollut aktiivinen Idlibin demilitaroidun vyöhykkeen eteläpuolella, Haman seuduilla, venäläisten tukiessa ilmatoiminnalla. Tämä näyttää hermostuttavan Turkkia.

Puolustusministeri Akar vaati Syyrian armeijaa noudattamaan Kazakstanin kansainvälisessä sopimuksessa (Astanan protokollassa) sovittua reviirijakoa Syyriassa. Akar vetoaa humanitaarisiin ongelmiin ja turkkilaisten tarkkailupisteiden turvallisuuteen, ja vaatii Venäjältä toimia al Assadin armeijan pysäyttämiseksi Idlibin eteläpuolella. Akarin mukaan al Assad rikkoo Astanan sopimusta, ja vaatii SAA:ta poistumaan välittömästi Turkin tavoittelemilta alueilta.

Turkin autokraattinen presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi torstaina (09.05.), että Turkin asevoimat valmistautuivat operaatioon Pohjois-Syyriassa ”terroristiryhmien poistamiseksi”. Tällä Erdogan tarkoittaa kampanjaa Syyrian Demokraattisia Vioimia SDF:ää vastaan. SDF, jita USA on tukenut, on ollut tärkein tekijä ns. islamilaisen kalifaatin IS:n (ISIS, ISIL, Da’esh) lyömisessä itäisessä Syyriassa. Kun SDF:n sotilaallinen voima koostuu pääosin kurdien Kansan Itsepuolustusjoukoista YPG:stä, Erdoganin mielessä se samaistuu kurdijärjestö PKK:hon, joka on Turkissa kielletty.

Erdogan siis äksyilee, kun Damaskoksen hallitus onnistuu iskemään turkkilaisten sympatisoimaa Tahrir al-Shamia (al Qaedan Syyrian-osasto) ja suunnittelee itse islamisteja vastaan taistelleen SDF:n lyömistä. Yhteen sotaan mahtuu monta rintamaa.

Poimimme tähän Syyria-uutisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top