Syyriassa sunnuntaina: Turkki lisää joukkoja, Venäjä pommitti Turkin proxyjen asemia

Ihmisoikeuksien tarkkailujärjestö kertoo vahvan turkkilaisen sotilaskolonnan saapuneen Syyrian sotanäyttämön kuumimmalle alueelle Idlibiin eilen sunnuntaina. Turkkilaiset ovat myös pommittaneet tykistöllä hallituksen joukkojen asemia. Venäjän ilmavoimat ovat iskeneet hallitusta vastustavia kapinallisia. Turkin miehittämän alueen asukkaat ovat huolissaan Turkin aikeesta vaihtaa alueen väestö. Näin siis Syyriassa meni sunnuntai.

(Kuva: Turkin proxysotilaita Syyriassa, SOHR)

Idlibin maakunnassa Turkin joukot ovat hyökänneet presidentti Bashar al-Assadin hallituksen joukkojen asemiin raskaalla tykistöllä Babillan kylässä lähellä Damaskos-Aleppo -moottoritietä (M-5 -tie). Tämä valtatie on Syyrian taloudelle elintärkeä, ja sen avaamisesta on taisteltu ankarasti pari vuotta sitten.

Varhain sunnuntaiaamuna  (24.10.) nähtiin 20 ajoneuvon turkkilaisen saattueen saapuvan Saraqebin kaupunkiin Idlibin eteläiseltä maaseudulta. Turkin joukot ilmeisesti nostavat taisteluvalmiuttaan Saraqebin etulinjassa maksimitasolle, arvio SOHR-järjestön tietolähde.

Sunnuntaina illalla suuri turkkilainen sotilaskuljetus saapui de-eskalaatiovyöhykkeelle Luoteis-Syyriassa, kertoo uutistoimisto. Taistelevien joukkojen etäännyttämisestä toisistaan, de-eskalaatiosta, on sovittu pariinkin kertaan osana Syyrian sisällissodan poliittisen ratkaisun valmistelua. Rauhoitettuun vyöhykkeeseen sovelletaan maaliskuussa 2020 allekirjoitettua Venäjän ja Turkin tulitaukosopimusta, mutta alueella tapahtuu usein keskinäisiä pommituksia tulitauosta huolimatta.

Turkkilaisessa saattueessa, joka saapui Syyrian alueelle Turkin puolelta Kafr Lossinin rajanylityspaikan kautta, havaittiin enemmän kuin sata sotilas- ja kuljetusajoneuvoa. Kolonna suuntasi Turkin armeijan pisteisiin Zawiya-vuorella, Idlibin eteläpuolella, silminnäkijät kertoivat North Pressille. Turkin vakinaisen armeijan lisäksi turkkilaisten komennuksessa olevaan sotilaalliseen voimaan kuuluu Damaskoksen hallitusta ja kurdi-armeija SDF:ää vastaan taistelleista islamisteista värvättyjä miliisejä. Tähän joukkoon sisältyy myös entisiä ”islamilaisen valtion” IS:n (”ISIS”) sotureita. IS:llä ei ole tällä hetkellä kontrollissaan alueita Syyriassa.

Turkki on lähettänyt sotilaallisia lisävoimia Idlibiin tämän vuoden alusta lähtien.  Syyrian hallituksen ja Venäjän joukkojen kahnaukset Turkin tukemien aseellisten ryhmien kanssa ovat jatkuneet, mutta Damaskoksen hallituksen suunnitelma Syyrian viimeisen islamistikapinallisten tukikohdan, ”Idlibin taskun”, siivoamiseksi ei ole edennyt.

Luoteis-Syyriassa on kuukausien ajan tapahtunut vastavuoroista pommituksien ja tykistökeskityksien vaihtoa konfliktin osapuolten välillä. 19. lokakuuta venäläiset tekivät kolme ilmaiskua kapinallisten asemiin al-Barahin alueella Jabal al-Zawiyahissa Idlibin eteläisellä maaseudulla, osuen SOHR:n mukaan vain metrien päähän Turkin armeijan pisteestä. Sunnuntaina venäläiset sotakoneet pommittivat ohjuksilla Jisr al-Shughurin maaseudulla Idlibin länsipuolella sijaitsevan al-Kefeirin kaupungin länsialueita,  kertoo North Press.

Syyrian hallituksen joukot, Syyrian Arabiarmeija (SAA) pommitti vuorostaan hallitusta vastustavien aseellisten ryhmittymien kohteita lähellä al-Sirmaniyahin ja Duwayr al-Akradin kaupunkia Ghabin tasangolla, ja Kabbanan kukkuloiden lähellä Jabal al-Akradia Latakian pohjoisella maaseudulla. Vilkasta on siis ollut, mutta ei vielä mitään mullistavaa. Joukkojen vahvistukset viittaavat lähenevään aktiivivaiheeseen.

Turkin miehittämällä alueella asukkaat ovat vedonneet kansainväliseen yhteisöön, ja erityisesti Venäjään jonka sotilaat partioivat alueen tuntumassa, että Turkin ja sen proxy-joukkioiden väkivalta ja Turkin ilmavoimien toistuvat pommitukset saataisiin loppumaan.

Syyrian pitkittyneen ja vahvasti kansainvälistyneen sisällissodan poliittista ratkaisua etsitään neuvotteluilla mm. Genevessä, jossa laaditaan sodanjälkeisen Syyrian perustuslakia. Geneven neuvottelut ovat katkolla, ilman uutta sovittua neuvottelupäivää. Suurimassa osassa Syyria sota on päättynyt jihadistien tultua kukistetuiksi. Rauhattomuuksia ja taisteluja on vain Idlibin maakunnassa, missä turkkilaiset ja kansainväliseen al-Qaeda-verkostoon kuuluva Hay’at Tahrir al-Sham pitävät alueita hallussaan, -ja Turkin miehittämällä alueella. Muu Syyria on jo pitkälle palannut normaaliin elämään, ja naapurimaihin siirtyneet pakolaiset ovat palanneet kotiseuduilleen Syyriaan jo kauan sitten.

Luettavaa:

Hasakan kuvernementissä Koillis-Syyriassa paikalliset asukkaat estivät amerikkalaisen partion kulkemisen heidän kylänsä läpi, ja kivittivät ajoneuvoja. Amerikkalaiset pakotettiin kääntymään ympäri ja menemään takaisin sinne, mistä he tulivat.

YK:n Syyrian-erityisedustaja pettynyt Syyrian uutta perustuslakia koskeviin neuvotteluihin

 

3 Comments

 1. lähi-itää
  25.10.2021 09:28

  Tämä ei ole moitteeksi vaan kehitys-osastolle… Henkilölle (kuten minä) jolla lähi-idän tilanne ei ole kovin selvä, olisi mukava että asiat kerrottaisiin niin ettei väärinymmärryksen vaaraa ole.

  Tuo ”Venäjän ilmavoimat ovat iskeneet hallitusta vastustavia kapinallisia”… Keitä vastaan se nyt sitten iski? Turkkilaisia vai syyrialaisia. Ja sitten että missä? Turkin vai Syyrian alueella?

  Ja sitten nuo ”proxy-sotilaat”. Mitä ne oikein ovat? Atk-maailmassa proxyt toimivat välittäjinä. Mutta välittäjä-sotilaat ovat minulle outo käsite.

  Tiedän että kansainväliset uutistoimistot suoltavat tällaista jargonia jonka yksi tarkoitus on sekoittaa lähi-idän tilannetta. Ja että päivässä pitää kirjoittaa monta uutista. Mutta jos saa pyytää niin selvyyden vuoksi olisi hyvä jos asiat olisivat yksiselitteisiä.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   25.10.2021 11:06

   Extrassa käytämme mieluimmin paikallisia, kuin kansainvälisiä uutistoimistoja. Tämä siksi, että isojen uutisten välittäjien oma näkökulma tarttuu niihin pakostakin, ja paikalliset, kuten syyrialainen North Press Agency ovat vaan paremmin perillä, -ja nopeammin. Toki niillä on omat narratiivinsa, mutta ne täytyy suodattaa. SOHR on ryhmä Syyrian ulkopuolella toimivia syyrialaisia, jotka seuraavat kotimaansa ihmisoikeustilannetta, ja myös saavat kontakteiltaan tarkkoja tietoja sotatapahtumista. Tämä uutinen ei ole koskaan käynyt minkään kansainvälisen toimiston pöydällä.

   Proxyiksi nimitetään nykyisin toimijoita, jotka ovat jonkun valtion hommissa, mutta eivät näytä lippua, so. ole osa virallisesti tunnustettua sotavoimaa. Näitä Turkin masinoimia miliisejä Syyriassa nimitetään yleisesti hallitusta vastustaviksi kapinallisiksi. Syyrialaiset nimittävät heitä Turkin palkkasotureiksi. Turkki on käyttänyt tätä porukkaa mmm. sotaretkellään Armeniaa vastaan.

   Vastaa
 2. juha II
  25.10.2021 21:19

  Kahdesta miehestä, joiden tapana ei ole perääntyä tai puhua tyhjänpäiväisyyksiä julkisuudessa vain näön vuoksi. On toinen heistä silkka raivohullu ja toinen ehkäpä kaikkein viisain ja terävin valtiojohtaja maailmassa!

  Vm. on kylmä totuus, vaikka tuossa hirviö-valtiossa ei lämmetäkkään pikku-lasten vihkimiseen peppu asioihin, jotka ovatkin se kaikkein terävin kärki puhki rappeutuneen EU:n ja Yhdysvaltain osaamisalueista oman kansojensa totalitaristisen sorron ohessa surkeana tekosyynään flussa eli ”tirskin poppa”!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top