Syyttäjä valittaa hoviin raamattukäräjistä

Valtakunnansyyttäjä  valittaa hovioikeuteen Helsingin käräjäoikeuden vapauttavasta päätöksestä ns. ”raamattujutussa”. Kansanedustaja Päivi Räsänen kertoo jatkavansa oikeustaisteluaan:

Olen valmis jatkamaan sanan- ja uskonnonvapauden puolustamista myös korkeammissa oikeusasteissa.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen tarmolla ajamat ”raamattukäräjät” alkoivat Helsingin käräjäoikeudessa 24. tammikuuta 2022. Syyte kohdistui Räsäsen jo parisenkymmentä vuotta sitten Luther-säätiön pamfletissa julkaistuun tekstiin: ”Mieheksi ja naiseksi Hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen.” Säätiön lähetyspiispa Juhana Pohjola oli asiassa kanssasyytettynä.

Helsingin käräjäoikeus antoi päätöksensä 30. maaliskuuta syytteistä, jotka kohdistuvat kirjoituksiin, jotka Räsänen kuvailee Raamatun opetuksiin perustuviksi. Syytteenalaiseen twiittiin sisältyy kuvaliite Uuden testamentin Roomalaiskirjeen 1. luvun jakeista 24-27. Syytteet, kaikkiaan 13 syytekohtaa, koskivat Räsäsen ja Luther-säätiön vuonna 2004 julkaisemaa kirjoitusta, kesällä 2019 julkaistua Twitter-viestiä sekä Räsäsen lausumia joulukuussa 2019 Ruben Stillerin radio-ohjelmassa

Syyttäjän valitus antaa mahdollisuuden saada sanan– ja uskonnonvapautta turvaava ennakkopäätös

”Olen tänään saanut tiedon, että syyttäjä valittaa hovioikeuteen Raamattukäräjien päätöksestä kaikkien syytekohtien osalta. Syyttäjän ratkaisu valittaa Helsingin käräjäoikeuden vapauttavasta päätöksestä antaa mahdollisuuden saada sanan- ja uskonnonvapautta turvaava ennakkopäätös aina korkeimmasta oikeudesta. Iloitsen myös siitä, että keskustelu Raamatusta edelleen jatkuu. Olen osaltani valmis puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta kaikissa tarvittavissa oikeusasteissa, tarvittaessa jopa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa”, kertoo kansanedustaja Räsänen tänään tiedotteessaan.

Räsäsen Raamattu-siteerauksia on puitu esitutkintana, tutkimattajättämis-päätöksinä ja käräjäoikeudessa jo kolmisen vuotta, ja prosessi jatkuu.

Syyttäjällä totuutta vastaamattomia tulkintoja

”Koko prosessin aikana raskainta ovat olleet syyttäjän väärät todistukset lausunnoistani. Olisi helpompaa puolustaa omia mielipiteitään kuin puolustautua totuutta vastaamattomia tulkintoja vastaan”, kuvailee kansanedustaja kokemuksiaan Suomen oikeuslaitoksesta.

Käräjäoikeus totesi päätöksessään useista syyttäjän suuhuni laittamista väitteistä, että sellaisia ei syytteenalaisista teksteistäni löydy”, täsmentää Räsänen.

Poliisi oli jo kerran keskeyttänyt tapauksen tutkinnan, koska rikosta ei löytynyt. Esitutkintaa jatkettiin sitten valtakunnansyyttäjän niin vaadittua. Käräjäoikeuskäsittelyssä mitattiin Räsänen sanomia/kirjoittamia lauseita, ja syyttäjän tulkintaa niiden sisällöstä, ja valitus hoviin jatkaa samalla ladulla: ”Valituksessaan syyttäjä pyrkii osoittamaan, että lausumistani välittyy syyttäjän omaan tulkintaan perustuva viesti”, kuvailee kansanedustaja asiaa.

Syyttäjä: Lakia rikottu ”Objektiivisesti ottaen”

Syyttäjä vetoaa siihen, että lausumiani on tulkittava ”objektiivisesti”, vastoin sitä, mitä olen tosiasiassa sanonut. Syyttäjä on julkisuudessa todennut, että ei tulkinnassaan liiku ”totuus-epätotuus”-ulottuvuudella, kirjoittaa Räsänen.

Valtakunnansyyttäjä tulkitsee Räsäsen sanomisia seksuaalisia vähemmistöjä kohtaan vihaa lietsoviksi, löytäen (rivien välistä) ajatuksen, että ”kaikki homoseksuaalit ovat ja heitä tulee pitää muita ihmisiä alempiarvoina”. Räsänen on sen sijaan kirjoittanut -syytteenalaisessa pamfletissaan- että ”Kristillisen ihmiskäsityksen mukaan jokainen ihminen on seksuaalisesta
suuntautumisestaan riippumatta tasavertainen ja yhtä arvokas.” Räsänen kirjoitti:

”Perusoikeuksissamme aivan oikein kielletään ihmisten syrjiminen muun muassa seksuaalisen taipumuksen vuoksi, mutta tämä ei edellytä poikkeavien suhteiden nostamista avioliiton asemaan.”

Pyrkimys henkilön sanojen tulkitsemiseen hänen omien tarkoitusperiensä ohitse, ”objektiivisesti”, on tähän asti ollut tuntematonta länsimaiselle oikeusperinteelle, mutta tavalla on paha historia toisenlaisen oikeuskulttuurin alueella erinäisissä huonomaineisissa valtioissa, joissa mielipiderikos esiintyi yleisesti tuomioperusteena.

”Oikeusperiaatteiden ja perustuslain mukaan rangaistus voidaan tuomita vain nimenomaisesti laissa rangaistavaksi määritellystä teosta. Luotan edelleen siihen, että oikeuslaitoksemme tulkintaperiaate liikkuu ”totuus” -ulottuvuudella. Samalla rohkaisen muitakin käyttämään näitä perusoikeuksia”, kirjoitti Päivi Räsänen tänään.

Video Helsingin käräjäoikeuden iskunnosta:

Päivi Räsänen kommentoi Käräjäoikeuden päätöstä (SUORA 13:15)

https://www.extrauutiset.com/paivi-rasanen-tanaan-syytettyna-karajaoikeudessa-video/

Kansanedustaja Päivi Räsänen: Syyttäjän tiedotteessa on karkeita vääristelyjä ja virheitä

2 Comments

 1. Tehdäänkehitysmaayhdessä
  29.4.2022 16:41

  Tässä rupeaa karjalalaisten, entinen ryssän vihaaja jälkeläinen jo toivomaan Putinin Suomalian valloitusta. On tää nykymeno aivan sairasta. No , eiköhän se pian tule. Ei minua kirkon murheet kiinnosta , itse erosin -88.

  Vastaa
 2. J. Jörgensen
  29.4.2022 19:39

  Voi jessus sentään! Jos kerran jo poliisi totesi, ettei tutkintakynnys ylity ja käräjäoikeus päätyi vapauttavaan tuomioon, niin onko ihan totta pakko polttaa taas veronmaksajien varoja satoja tuhansia syyttäjän typerien päähänpinttymien setvimiseen? Kun vielä käräjäoikeus joutui huomauttamaan siitä, että syyttäjä oli esittänyt harhaisia väitteitä Räsäsen lausumista, niin luulisi akkojen ottavan opikseen ja pitävän turpansa vihdoinkin tukossa. Turha toivo ilmeisesti.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top