Taas kummallinen eduskunnan kyselytunti

Saarikolla oli jäänyt Oulun-maneeri päälle, ja puhemies Rinteellä oli känkkäränkkäpäivä.

Keskustan tuoreella puheenjohtajalla Annika Saarikolla, joka tuurasi pääministeri Sanna Marinia, oli jumittunut puoluekokous-disketti päälle: Hänen jokainen vastauspuheenvuoronsa kansanedustajille oli kuin jatkoa hänen Oulussa pitämistään puheenvuoroista Keskustan puoluekokouksessa. Saarikko ei oikeastaan vastannut yhteenkään kysymykseen, vaan jatkoi ikäänkuin ”yleisö” olisi ollut sama kuin Oulussa. Se oli tuskastuttavaa kuunneltavaa toimittajalle ja turhauttavaa edustajille.

Varapuhemies Antti Rinne taas oli hyvin tiukkana ja huusi kansanedustajien puheiden päälle asianaan puhua, että ei saa puhua puheiden päälle.

Vaikuttavuusarviot hakusessa

Kyselyn aloitti PS:n Veikko Wallin joka peräsi hallitukselta EU-”koronapaketin” vaikuttavuusarvioita. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen Keskustasta vastasi, että ei ole, ei Suomella, eikä EU:lla mutta kuulemma on joskus tulossa. Perussuomalaiset jatkoivat hiillostamista kysymällä, että ”onko totta,että Suomea on uhkailtu EU:sta ulosheittömisellä, ellei tuota 750 000 000 000 euron tukipakettia hyväksytä ?” Valtiovarainministeri ei vastannut kysymykseen.

Kokoomuksen Arto Satonen puolestaan kysyi velkajärjestelyjen perään. Valtiovarainministeri kertoi, että harkinnassa on.

Toinen kokoomuslainen -aiemmin koripalloilija tunnettu Ville Kaunisto– kauhisteli ajatustakin EU-erosta. Hänen mielestään siitä ”seuraisi painuminen syvälle Venäjän kainaloon”. Salissa kyseltiin myös sen perään,että miksi nyt otettuja velkoja ei käytetty myös Suomen talouden vahvistamiseen ?

Sosiaalidemokraatti, Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen vaikutti loukkaantuneelta ja vakuutti, että tämän yksimielisen EU-paketin arvo on Suomelle mittaamaton. Tuppuraisen lausunto aiheutti salissa päivän parhaat naurut. Sen sijaan Vanhanen totesi lakonisesti,että ”tähän on tyydyttävä”. PS:n Riikka Purra totesi, että Venäjäkortin heiluttelu on erittäin lapsellista ja kertoo ylimielisestä asenteesta. Ministeri Tuppurainen vastasi, että Euroopan Unioni on meille ennenkaikkea ”turvallisuusyhteisö”.

Liika raha pilaa kilpailukyvyn ja sekoittaa talouksia

Kristillisten puheenjohtaja Sari Esayah varoitti siitä, että jotkut vähemmän varakkaat maat, kuten esimerkiksi Bulgaria, saavat koronapaketista jopa summan joka vastaa 15 prosenttia niiden bruttokansantuotteesta. Tällainen summa tarkoittaisi Suomessa 36 miljardia euroa nettona, joka taas on yli 60 %:a valtion vuotuisesta budjetista, mutta sen sijaan me maksamme kaikkiaan noin 10 mrd euroa.

Ministereistä ei yksikään suostunut ottamaan asiaan kantaa.  Annamme-saamme -leikin, jossa jäämme siis tosi paljon miinukselle, jälkeen EU:n kautta meille tulevasta rahasta käytetään Saarikon mukaan merkittäviä summia mm. laajakaistaverkon kehittämiseen.

Mafia tulee ”kastamaan nokkansa” Italian saamaan tukikuppiin

Italian rikollisuutta, ennen muuta Mafiaa niin Italiassa kuin muuallakin, tutkivan viraston mukaan Mafia tulee aivan varmasti osille niin kuin on tähänkin saakka aina käynyt. Tytti Tuppurainen kuitenkin väitti toisin ja sanoi uskovansa, että sopimuksessa oleva ”hätäjarru” eli se, että kaikki maat voivat vahtia toistensa rahankäyttöä, olisi estämässä Mafian rahastuksen.

RKP:n hallituksessa istumaa oikeusministerin pallia hallitseva Anna-Maja Henriksson säesti Tuppuraista sanomalla,että ”rosvot saadaan kiinni”,koska Euroopan Unioniin ollaan perustamassa uutta syyttäjänvirastoa joka näitäkin asioita sitten valvoo. Tällä hetkellä EU:n yhteydessä toimii jo 68 virastoa mutta taas halutaan yksi lisää. Ja niin kuin tiedämme näiden lukumäärän kasvattamiselle ei ole minkäänlaista ylärajaa.

Rinne räyhää

Kokoomuslainen kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen aloitti kysymyksensä, koskien poliittisten virkanimitysten tiivistyvää tahtia, ja ennen muuta vihreiden toimesta. Hän osoitti kysymyksensä, tai yritti osoittaa, Vihreiden puheenjohtajalle Maria Ohisalolle, joka on nyt esittämässä vastaanottokeskuksen päällikköä vihreää Niina Mitikkaa KRP:n päälliköksi. Mitikalla ei ole poliisimiehen taustaa: Hän on erikoistunut työhyvinvointiin. Muut hakijat ovat poliisitoimien korkeita viranhaltijoita jo nykyisellään.

Mutta eipä saanut Pihla puhua vaan Rinne rupesi huutamaan Keto-Huoviselle, että tämä asia ei kuulu mitenkään tähän keskusteluun jossa puhutaan taloudesta. No, kansanedustaja Pihla-Huovinen yritti jatkaa, että niin onkin, mutta Rinne meuhkasi puheen poikki.

Toinen Rinteen ”riemastuminen ” tapahtui, kun PS:n Sebastian Tynkkynen kyseli työjärjestyspuheenvuorona eduskunnan pukeutumiskoodin perään. Tynkkystä sieppasi, kun Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko oli sonnustautunut T-paitaan jossa luki: ”future is feminist” (tulevaisuus on feministinen). Vaikka työjärjestys puheenvuorot ovat eduskunnan täysistunnossa niin kuin kaikissa muissakin kokouksissa sallittuja niin Rinne huusi Tynkkysen hiljaiseksi ja lopetti kyselytunnin siihen.

Myöhemmin keskusteltuani eri edustajien kanssa niin sekä oppositiossa olevat, että hallituspuolueiden edustajat pitivät etenkin Pihla-Huovisen kohtelua rumana, tarpeettomana ja jopa vastenmielisenä.

Jenni Pitkoa ei Rinne kuitenkaan kokonaan säästänyt vaan Rinne soitti kyselytunnin jälkeen Pitkolle ja muistutti, että vaikka eduskunnassa ei olekaan kirjoitettua pukukoodia niin se on ollut aina olemassa ja saamani tiedon mukaan Jenni Pitko lupasi, että ei enää tule isoon saliin sopimattomassa asussa paikalle.

Ps. Eduskunnassa on paljon muitakin kirjoittamattomia sääntöjä, joista myöhemmin.

Seppo Huhta

Eduskunnassa kyselytunti, kuumaa keskustelua tiedossa? (SUORA, 16:00 alkaen)

4 Comments

 1. Hämmästyny lukija
  10.9.2020 23:15

  Kerrankin media, josta löytyy valehtelematon totuus. Kiitos!

  Vastaa
 2. pöh
  11.9.2020 02:49

  Diktaattori hallitus.

  Mutta se Pitkon t-paita oli mainostemppu, vihreät naiset myy verkkokaupassa samaa paitaa 30e/kpl

  Vastaa
 3. Puolueeton
  11.9.2020 09:13

  Kiitoos tälle medialle hyvästä kuvauksesta. Kiinnitti huomiota:

  -Toinen kokoomuslainen -aiemmin koripalloilija tunnettu Ville Kaunisto– kauhisteli ajatustakin EU-erosta. Hänen mielestään siitä ”seuraisi painuminen syvälle Venäjän kainaloon”.

  Nuorilta puuttuu tositieto historiasta, kun ovat saaneet vain ”valtatietoa”. Suomi itsenäistyi Venäjän kainalossa ja sai jopa oman rahan. Nyt EU on ottanut Suomen hallintaansa, kuin Ruotsi aikoinaan. Oma raha on muuttunut euroksi. Toivottavasti ei 600 vuodeksi, joina aikoina ainakin suomenkieliset olivat Ruotsin orja-alamaisia

  Vastaa
 4. make
  11.9.2020 10:58

  Kiitos tästä hyvästä tiivistelmästä! Ja Seppo huhdalle tsemppiä uuteen tehtävään!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top