Tadzikistan myönsi korkean kunnianosoituksen afganistanilaiselle talebaanien vastustajalle

Afganistanilainen poliitikko, ”sotaherra”, entinen puolustusministeri ja sekä islamisteja että neuvostoarmeijaa vastaan taistellut Ahmad Shah Massoud on palkittu korkealla kunniamerkilllä naapurimaan Tadzikistanin presidentin toimesta.

Palkitsemiselle antaa ajankohtaisuutta, ja erityistä painoa, se että Ahmad Shah Massoudin poika Ahmad Massoud johtaa juuri nyt Afganistanissa vallan kaapannutta Taleban-järjestöä vastustavaa rintamaa Pohjoisen Liiton vanhalla tukialueella Panjshirin laaksossa, Kabulin pohjoispuolella. Nuoremman Massoudin tukena ovat mm. virkapaikaltaan karanneen presidentti Ashraf Ghanin hallituksen puolustusministeri ja Afganistanin ensimmäinen varapresidentti jota talebaaneja vastustava rintama pitää maan laillisena presidenttinä tällä hetkellä. Enempää neuvostoliittolaiset vuosina 1979-1989, kuin talebaanitkaan, eivät koskaan onnistuneet valtaamaan Panjshiria.

Vuosina 1995-2001 Ahmad Shah Massoud johti Neuvostoliittoa vastaan taistellutta Pohjoisen Liittoa, tällä kertaa suuren osan Afganistanista vallannutta islamistista Talebania vastaan.  Yhdeksäs syyskuuta 2001 al-Ansar al-Islami (AI) -terroristijärjestöön kuuluviksi epäillyt kaksi itsemurhapommittajaa surmasivat Massoudin Khaja Bahauddinissa, Takharin maakunnassa Afganistanissa. Pommi oli kätketty videokameraan, ja terroristit olivat tekeytyneet toimittajiksi. Al-Qaeda -verkostoa epäillään teon tilaajaksi, ja että se ajoitettiin tapahtuvaksi ennen 11.09. 2001 WTC-iskua. AI-terroristijärjestöä johti Norjasta käsin, sieltä poliittisen tai humanitaarisen turvapaikab saanut, mullah Krekar. AI:n epäillään keränneen ”vallankumousveroa” terroritekojensa rahoittamiseen myös Suomessa asuvilta maahanmuuttajilta. Krekar on syntyperältään Irakin kurdi.

Päivämäärä 09.09. on sekä Ahmad Shah Massoudin kuoleman vuosipäivä, että myös Tadzikistanin itsenäisyyspäivä. Tadžikistanin presidentti Emomali Rakhmon kunnioittaa päivää antamalla tänä vuonna korkeimman valtiollisen palkinnon Tadzikistanin ystävälle, edesmenneelle Afganistanin vapaustaistelijalle Massaoudille. Afganistanin edesmennyt presidentti Burhanuddin Rabbani on saanut aiemmin saman palkinnon.

Tadzikistanin presidentin päätös kunnianosoituksen saajasta täytyy käsittää myös poliittiseksi kannanotoksi Afganistanin tilanteeseen.

Ahmad Massoudin joukot ja talebaanit ovat ottaneet yhteen Panjshirin läheisyydessä. Molemmat osapuolet kärsivät tappioita.

Asiasta kertoi:

  • Rokna 02.09. 2021,
  • Al-Arabiya 01.09. 2021, Massoudin ja Talebanin taisteluista Pannjshirissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top