Tahrir al Sham (al Nusra) jatkaa hyökkäyksiä Assadin joukkoja vastaan Idlibissä, mutta signaloi suostumista Venäjän ja Turkin de-eskalaatio-suunnitelmaan

Venäjän ja Turkin viimeistä jihadistien tukialuetta Idlibia koskevan taistelevien osapuolten etäännyttämistarjouksen määräaika päättyi ilman että jihadistien päävoima, entinen al Nusran rintama -nykyinen Tahrir al Sham, olisi vetäytynyt suunnitellulta puskurivyöhykkeeltä. Tiedot paikanpäältä kertovat hyökkäysten jatkuneen.

Pelikuvio näyttää nyt hyvin monitasoiselta: Turkin presidentti Erdogan ei halunne islamistien asemien stormaamista Syyriassa, -itsekin poliittisen islamin edustajana. Idlibin sotilaallisen valtauksen todennäköiset siviilitappiot, ja niistä seuraava kansainvälinen kohu, eivät innosta Erdogania, Putinia tai Bashar al Assadia. Assad tuskin kuitenkaan toivoo jihadistien läsnaolon pitkittyvän Syyriassa, jossa on ollut sisällissota vuodesta 2012.

Etäännyttämissuunnitelma, jonka suhteen Erdogan on ollut aloitteellinen, ei tuo kaikkien toivomaa ratkaisua Syyrian kriisiin, -varsinkaan kun se ei anna Assadille hänen tavoittelemaansa tulosta. ”Rauhansuunnitelman” taustavoimien motiivit eivät näytä yhteneviltä, ja koko kupletissa on ajan pelaamisen maku, -jotain tulevaa käännettä odotellen. Niinpä Tahrir al Sham näyttää myös pelaavan kaksilla korteilla:

  • Jihadistit näyttivät vihreää valoa Putinin-Erdoganin suunnitelmalle ilmoittamalla vetäneensä raskaat aseet Idlibistä.
  • Tahrir al Sham on kuitenkin jatkanut aktiivisia sotatoimia Syyrian hallitusta vastaan juuri em. de-eskalaatio vyöhykkeellä.

Arabimaassa kun ollaan, tämä ei varsinaisesti yllätä.

Deadline-päivämäärä siis tuli ja meni, ja jihadistit ovat yhä suunnitellulla osapuolet erottavalla puskurivyöhykkeellä (de-escalation area). Venäläisten lähteiden mukaan jihadisti-kapinalliset jatkavat hyökkäyksiään hallituksen puolella olevia joukkoja vastaan, vaikka heidän johtajansa puhuvat nyt de-eskalaation puolesta.

Hallituksen joukot pohjoisessa Haman maakunnassa vahvistavat venäläisten tiedon: Idlibin suunnitellulta puskurivyöhykkeeltä käsin hyökätään edelleenkin heitä vastaan.

Syyrian ulkoministeri Walid Muallem on varoittanut Idlibissä olevia jihadisteja rikkomasta ”Idlibin julistusta”, so. de-eskalaatio suunnitelmaa. Muellem ilmoitti tänään (15.10.), että Syyrian asevoimat ovat yhä asemissa rintaman läheisyydessä, ja kykeneviä vastaamaan hyökkäyksiin.

Hayat Tahrir al Sham, entinen al Nusran rintama, ilmoitti päivää ennen deadlinea olevansa valmis noudattamaan Turkin ja Venäjän sopimusta, mutta ilmoitti myös kieltäytyvänsä laskemasta aseitaan. Sopimus siis lopettaisi hyökkäykset jihadisteja vastaan Idlibissä, -kunhan nämä suostuvat vetäytymään puskurivyöhykkeeltä ja lopettamaan hyökkäykselliset sotatoimet.

Tahrir al Sham siis haluaa ottaa sopimuksen edut, Idlibin jihadisti-tukialueen säästymisen suurhyökkäykseltä, sitoutumatta sopimuksen velvoitteisiin, -aseellisen toiminnan lopettamiseen. Islamistien julkilausuma puhuu ”vapautettujen alueiden suojelusta”. Damaskoksessa istuvalla hallituksella on toki oma näkemyksensä siitä, haluaako se sallia omien kansalaistensa Idlibissä jäävän pitkäaikaisesti jihadistien vallan alle.

Tahrir al Sham, tällä hetkellä jihadistien tärkein ryhmä Syyriassa, selittää tarvitsevansa aikaa ”konsultaatioihin”, ja määrittelee samaan hengenvetoon venäläiset ”miehitysjoukoiksi”. Hekin vetoavat Idlibissä olevien siviilien turvallisuuden takaamiseen, kuten myös Putin ja Erdogan.

Tahrir haluaa toki siviilien suojelun lisäksi suojella omaa valtaansa Idlibissä, mikä saattaa sopia Turkin kuvioihin, tuskinpa Venäjän eikä ainakaan al Assadin.

Toinen kapinallisvoima alueella, Turkkiin tukeutuva National Liberation Front, on toki hyväksynyt de-eskalaatiosuunnitelman. Suunitelman mukaisesti muodostetaan 10:n mailin levyinen demilitarisoitu vyöhyke kapinallisten ja hallituksen puolella olevien joukkojen väliin. Raskaat aseet ja taistelijat poistuvat tältä alueelta. Tahrir al-Sham julistaa kuitenkin, ettei se lopeta jihadiaan, eikä luovu aseistaan.

Että Idlibissä olevat kapinallisjoukot, Tahririn jihadistit ja turkkilaismieliset, on saatu(?) mukaan de-eskalaatioon, siinä Turkki on näytellyt merkittävää roolia.

Idlib, jonka kohtalo on nyt ratkeamassa suuntaan tai toiseen, on vahvin jäljelläoleva kapinallispesäke Syyriassa. Alueella arvioidaan olevan kolme miljoonaa asukasta, joista osa on paennut muilta syyrian alueilta. Tahrir al Sham, siis aiemmin al Nusra, kuuluu al Qaedan verkostoon. 

Asiasta kirjoittivat:

Al Masdar News, Syyria, ja Sputnik News, Venäjä, 15.10.2018.

Päivitys: Al Masdar tänään: Turkey allegedly asks for more time to persuade jihadists to leave Idlib buffer zone: Al-Watan.

Turkki kerjää Tahrir al Shamille lisää aikaa ”vetäytyä” puskurivyöhykkeeltä. Syyrialaisen al Watan -sanomalehden mukaan Hayat Tahrir al Sham ja sen liittolaiset Hurras al-Deen ja Turkestanin Islamilainen puolue ovat kätkeneet raskaan aseistuksensa poiskuljettamisen sijasta, ja vahvistaneet asemiaan Idbilin sopimuksessa demilitarisoitavaksi esitetyllä puskurivyöhykkeellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top