Taistelut käynnistyivät sunnuntai-aamulla: Armenialaiset tuhosivat azerien panssarivaunun ja helikopterin (VIDEO)

Armeniassa on tapahtumassa mobilisaatio, siis reservin kutsuminen palvelukseen. Sekä Armenia että Azerbaidzan syyttävät toisiaan hyökkäyksellisistä toimista. Taisteluista käytetään sanontaa ”raskaat”.

Azerbaidzanin islamilainen tukija, Turkki, on jo aiemmin tuonut omia joukkojaan Azerbaidzaniin, mm. 300 syyrialaista miliisia. Turkkilaisilla ja azereilla oli äskettäin yhteinen sotaharjoitus. Tämän aamun sotatoimet ovat tapahtuneet Nagorno Karabahin alueella. Sotatilasta ja mobilisaatiosta ilmoitti Armenian pääministeri Nikol Pashinian.

Artikkeli jatkuu videoiden jälkeen.

Azerbaidžanin presidentti Ilham Aliyev on julistanut käydyt taistelut azerien voitoksi, ja syyttää naapurimaata aloitteellisuudesta hyökkäyksessä. Nagorno-Karabah, jossa taisteluja käydään, on armenialainen alue Azerbaidzanin sisällä. Armenialaiset väittävät sen pääkaupunkia Stepanekertiä, pommitetun ja siviiliasutuksia tuhotun.

Azerbaidžanin presidentin tiedottaja Hikmat Hajiyev kertoi azerien kärsineen henkilötappioita. Myös Armenia on ilmoittanut tappioista. Azereita tukeva Turkki vaatii armenialaisia ”lopettamaan vihamielisyydet”. Venäjä on kehottanut molempia osapuolia ”välittömään tulitaukoon ja aloittamaan keskustelut tilanteen vakauttamiseksi.”

Videoklippi syyrialaisten palkkasotureiden harjoituksista Azerbaidzanissa. Turkin värväämien syyrialaisten joukossa on entisiä islamistiterroristeja, joten näitä voi olla Azerbaidjanissakin.

Azerbaidžanin presidentti Ilham Aliyev on arvostellut Venäjää aiemmista asetoimituksista Armenialle. Venäjällä on ainakin yksi sotilastukikohta Armeniassa. Vuosina 1988–1994 azereilla ja armenialaisilla oli sotilaallinen konflikti, jossa menehtyi vähintään 30 000 ihmistä ja satoja tuhansia joutui siirtymään pois kotiseuduiltaan. Aselepo saatiin aikaan Venäjän välityksellä v.1994, jonka jälkeen kiistelty Nagorno-Karabah on ollut paikallisten armenialaisten joukkojen hallussa.

Tiedot on koottu eri lähteistä.

Helikopteri ammuttiin alas armenialaisten ohjuksella, miehistö pelastui. Azerbaidzanin helikopterin tuhoutumisen kertoo myös ilmailujulkaisu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top