Taksiliikenteen valvonta paljasti puutteita luvanhaltijan ja kuljettajan nimitietojen näkyvyydessä Uudellamaalla

Taksiliikenteen valvonta suoritettiin perjantaina 8.11.2019 ensimmäistä kertaa koko Uudenmaan alueella yhtäaikaisesti kaikkien takseja valvovien viranomaisten voimin. Viranomaisista mukana olivat Helsingin poliisilaitos, Itä-Uudenmaan poliisilaitos, Länsi-Uudenmaan poliisilaitos, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom sekä Verohallinto.

Perjantain valvonnan kohteena olivat kaikki asiakkaita kuljettavat taksit. Valvontaa suoritettiin Helsingin keskustassa, erityisesti Rautatientorin ympäristössä, Katajanokalla, Länsisatamassa sekä Itä- ja Pohjois-Helsingissä. Itä-Uudellamaalla valvottiin erityisesti Vantaalla lentoaseman läheisyydessä, Myyrmäessä ja Tikkurilassa. Länsi-Uudellamaalla valvonta painottui Espoon kaupungin alueelle. Valvontaa tehtiin Leppävaaran, Matinkylän, Espoon keskuksen ja Tapiolan taksiasemilla.

Valvontaan osallistui 12 poliisia Helsingin poliisilaitoksen, 11 poliisia Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ja kuusi Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen liikennevalvonnasta sekä kahdeksan Verohallinnon verotarkastajaa ja yhdeksän Traficomin edustajaa.

Taksiliikenteen sääntely muuttui heinäkuun alusta 2018, minkä jälkeen taksiliikenteen yhteisvalvonta aloitettiin. Eri viranomaisten toteuttamaa yhteistä taksivalvontaa on tehty kuluvan vuoden aikana yhteensä viisi kertaa. Takseja valvottiin Helsingissä 1. helmikuuta, Itä-Uudenmaan ja Länsi-Uudenmaan poliisin toiminta-alueilla 29. maaliskuuta ja näiden lisäksi Kuopiossa ja Siilinjärvellä 13.–14. kesäkuuta, Turussa 26. kesäkuuta sekä Oulussa 4. syyskuuta.

Yhteisvalvonnassa tarkastettiin yli 200 taksia

Perjantaiyönä suoritetun valvonnan aikana tarkistettiin yhteensä 213 taksia. Kaikki oli kunnossa 125 taksin kohdalla eli 59 prosentissa tarkistettuja ajoneuvoja. Valvonnan aikana havaittiin seuraavia rikkeitä tai puutteita:

 • Luvanhaltijan nimi ja yhteystiedot eivät olleet matkustajan nähtävillä 78 kpl
 • Kuljettajan nimi ei ollut matkustajan nähtävillä 50 kpl
 • Hintatiedot eivät olleet helposti matkustajan havaittavissa 15 kpl
 • Ajoneuvoa ei ollut merkitty luvanvaraiseen käyttöön 4 kpl
 • Kuljettajalla ei ollut voimassa olevaa taksinkuljettajan ajolupaa 3 kpl
 • Luvaton taksiliikenne 1 kpl

Helsingin poliisi tarkisti valvonnan aikana 160 taksia. Sakkoja kirjoitettiin 10 taksinkuljettajalle mm. ajoluvan puutteesta. Auton kunnosta, katsastuksen puutteesta tai verojen maksamattomuuteen liittyen annettiin viisi valvontailmoitusta tai näyttömääräystä. Lisäksi kahdesta autosta jouduttiin poistamaan rekisterikilvet epäkuntoisuuden vuoksi.

Itä-Uudenmaan poliisi havaitsi valvonnan aikana yhden luvattoman taksiliikenteen harjoittajan ja peruutti yhden taksikuljettajan ajoluvan. Länsi-Uudenmaan poliisi kirjoitti valvonnan aikana yhden sakon ja yhden kirjallisen huomautuksen.

Eniten puutteita tietojen esillä pitämisessä

Liikennepalvelulain mukaan taksiliikenneluvan haltijan on vastattava ja huolehdittava mm. siitä, että taksiliikenteessä matkustajan nähtävillä ovat luvanhaltijan nimi- ja yhteystiedot sekä kuljettajan nimi. Mainittujen tietojen esillä pitäminen on ollut yleisin havaittu puute myös aikaisemmin järjestetyissä taksiliikenteen valvontaiskuissa.

”Nyt järjestetty taksivalvonta osoitti, että näiden velvoitteiden asianmukaisessa täyttämisessä on edelleen liian usein huomautettavaa,” kommentoi Traficomin johtava asiantuntijaa Pasi Hautalahti.

Lain vaatimat luvat olivat kunnossa suurimmalla osalla muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta: valvonnassa havaittiin yksi luvaton taksiyrittäjä, ja ajolupa puuttui kolmelta taksinkuljettajalta.

Yli puolessa tarkastetuista takseista ei löytynyt mitään huomautettavaa. Puutteita havaittiin 41 prosentissa tapauksia.

Puutteita esiintyy edelleen liian monen taksin kohdalla. Meidän pitäisi päästä siihen tilanteeseen, että huomautettavaa löytyy vain harvakseltaan, sanoo ylikomisario Jarkko Lehtinen Helsingin poliisilaitokselta.

1 Comment

 1. karri
  9.11.2019 19:17

  Ei vaan makseta pimeälle, poliisi hoitaa näköjään kun soittaa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top