Taleban jo Kabulissa

Viimeisimmän tiedon mukaan talebaanit ovat aloittaneet Afganistanin pääkaupungin Kabulin valtaamisen. Talebanin lippu on nähty Kabulin yliopiston rakennuksen katolla, kuten myös kolmen sotilashelikopterin on nähty siirretyn presidentin palatsille.

Yhdysvaltain lähetystön ja Afganistanin presidentin virka-asunnon luona pörräävät helikopterit, kertoo iranilaiselle lehdelle paikallinen tietolähde. Tietoa ei voi tarkistaa, muttei ole syytä epäilläkään. Tässä tämän päivän kuvaa voittoisasta sotajoukosta, jota Yhdysvaltain armeija ei pystynyt torjumaan:

Kuva: Rokna.net

Yhdysvallat näyttävät ryhtyneen kiireiseen evakuointiin. Erikoisryhmä on matkalla Kabuliin:

Yhdysvaltain lähetystön ympärillä näkyy vilkasta lentotoimintaa, mutta savupilvet tulevat toistaiseksi vain diplomaattisen asiakirjojen polttamisesta. Vietnamista-tutut Chinook-kopterit evakuointityössään tänään sunnuntaina:

Tunti sitten joutui talebaaneille Wardakin maakunta, joka on lähellä Kabulia. Tiedon mukaan islamistit ottivat haltuunsa kuvernöörin toimiston, poliisin päämajan ja muut hallituksen rakennukset. Fakhruddin Qarizadeh, Afganistanin entisen ulkoministerin Salahuddin Rabbanin läheinen avustaja ja entinen ulkoministeriön neuvonantaja, kertoo kolmen armeijan helikopterin siirretyn Kabulin sotilaslentokentältä presidentin palatsille, mahdollisesti tarkoitettuja presidentti Ashraf Ghanin kuljettamiseen. Toisen tiedon mukaan Hamid Karzai on keskustellut Kandaharissa Taleban-johtajan mulla Hibatullahin kanssa siitä, miten siirtymäkauden hallitus ja Taleban saapuvat Kabuliin.

Etelä -Aasian turvallisuusen asiantuntija Esfandiar Mir varoittaa lehdessä jihadismin leviämisestä:

”Jihadismi on alkanut levitä Keski -Aasiassa. Afganistanin hallituksen romahtamisella Yhdysvaltojen vetäytymisen jälkeen on suuri alueellinen merkitys, kuten syyskuun 11. päivän sodan jälkeen tai entisen Neuvostoliiton vetäytymisen ja sitä tukeneen kommunistisen hallinnon kaatumisen jälkeen.” Sitä on vaikea ennustaa. Muutos alueella on itse asiassa vahingoittanut Kiinan etuja Pakistanissa.”

Al-Qaidaan liittyvä ryhmä, Pakistanin Taleban, joka toimii Afganistanin ja Pakistanin rajalla, on ottanut vastuun Kiinan lähettilään käyttämään hotelliin Quettassa kohdistuneesta autopommi-iskusta huhtikuussa, kertoo lehti. Dasossa, lähellä Pakistanin ja Kiinan rajaa on hyökätty pommi-iskulla vesivoimahanketta kohtaan, jossa kiinalaiset ovat osallisia. Kiinan ulkoministerin ja Taleban-johtajien tapaamisessa aiemmin kesällä nämä lienevät kuitenkin lupailleet jotakin.

Afganistanissa on runsaasti ulkomaisia islamisti-taistelijoita, -kaikkialta maailmasta, ja myös naapurimaista. Niissä tapahtuvat terrori-iskut voivat lisääntyä laajasti, sanovat asiantuntijat. Uhka on erityisen vakava kuudelle naapurimaalle, mukaan lukien Kiinalle, Iranille, Pakistanille ja Intialle. Venäjällä on myös syytä olla huolissaan Afganistanin tilanteen vaikutuksista Uzbekistaniin, Tadžikistaniin ja Turkmenistaniin.

Pakistanin entisen Yhdysvaltain suurlähettilään Hussein Haqqanin mukaan Talebanit ovat edelleen kytköksissä al-Qaidan ja muiden kansainvälisten terroristiryhmien ideologiaan, ja ovat mukana rahoituksessa ja koulutuksessa, ja henkilöiden välillä on jopa avioliittoja. Haqqani ei ole vakuuttunut mahdollisuudesta, että talebaanien hallitsema Afganistan voisi pysyä erillään maailmanlaajuisesta islamistisesta terrorismista:

”Kun otetaan huomioon, että jihadistit eivät kunnioita kansainvälisiä rajoja, ja pitävät niitä epäislamilaisina,  on vain ajan kysymys että he suhtautuvat jotenkin Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin.”

Otettuaan haltuunsa Jalabadin islamistinen äärijärjestö Taleban kontrolloi nyt kaikkia Afganistanin suuria kaupunkeja, paitsi pääkaupunki Kabulia. Tietojen mukaan kaikki rajanylityskohdat ovat talebaanien hallussa, joten maasta pääsee pois vain Kabulin lentokentän kautta.

Vielä kuukausi sitten Venäjän Afganistanin-lähettiläs Zamir Kabulov esitteli epärealistista näkemyksestä neuvotteluratkaisusta:

”Minusta näyttää todellisuudessa siltä, ​​että  osapuolet ovat valmiita merkittäviin, tuottaviin neuvotteluihin. Molemmat osapuolet ovat valmistautuneet sotaan liian kauan ja kunnes, kuten he sanovat, he eivät voi päästää höyryä, on vaikea luottaa johonkin vakavaan ”, Venäjän suurlähettiläs Afganistanissa, Zamir Kabulov sanoi Sputnik Newsille 14.07. 2021, kun häneltä kysyttiin, odotetaanko rauhanneuvotteluja pian.

Talebanin edustajat ovat neuvotelleen Moskovassa (07.07. 2021) ja Kiinan Tianjanissa (28.07. 2021), ja ilmeisesti olleet myötämielisiä jonkinlaiselle poliittiselle ratkaisulle, mutta tänään on todennäköisintä että Kabulissa istuva Ashraf Ghanin hallitus lakkaa lähipäivinä olemasta pelipöydän toimija, eikä minkäänlaiselle neuvotteluratkaisulle ole sijaa. Jää nähtäväksi, miten pitävät annetut lupaukset olla sallimatta tadzikki- ja uiguuri-islamistien toimintaa Afganistanin maaperältä naapurimaiden suuntaan.

Tilanne Chamanin rajanylityspaikalla Afganistanin-Pakistanin rajalla 14.08. 2021:

Video: Sputnik News.

Päivitetty, Biden selittää:

Luettavaa:

Afganistan: Yhdysvaltojen tilalle on jo tulossa uusi ylivalvoja

10 Comments

 1. Selkärangattomat palkurit
  15.8.2021 12:10

  Täytyy kyllä ihmetellä paikallisia että ne eivät viitsi puolustaa omaa asuinaluettaan tai elämäänsä vaan pötkivät pakoon kuin pelkurit. No, ehkä niiden kohtalo on sitten viettää loppuelämänsä kurjuudessa. Sen sijaan että ne nousisivat vastarintaan rosvojoukkoa kohtaan.

  Eräs rauhanturvaajana ollut henkilö totesi kerran:”Kun islamisteissa yhteen iskee pakokauhu, niin kaikki muut seuraa perässä. Ja se että yhtä pelottaa, se ei tarvitse paljoa. Jäljelle jää kasa sandaaleita kun tyhjän Trippipurkin polkaisee jalalla halki”. Ja juuri siltä tämä näyttää. Koko sen ajan kun paikalla on ollut ulkomaalaisia puolustamassa, on paikallisia näkynyt rintapieli täynnä präniköitä. Mutta nyt, asepuvut on riisuttu ja rääsyissä juostaan karkuun ”asylumia” huudellen. Tässä on ollut pitkä aika korjata tilanne, mutta laiskuus on yllätänyt. …taas kerran.

  No, nyt ne koittaa tänne. Saas nähdä kuinka käy.

  Vastaa
  1. Piitu
   15.8.2021 14:48

   Tosiaan tuo on ihmeellistä, ettei kansa halua laittaa ”hanttiin”?! Talemaaneja on jokunen kymmenen tuhatta tai max. parisataatuhatta ukkelia. Koko väestölle olisivat varmaan saaneet aseet ja patruunoita rajattomasti, niin eihän tuollainen pikkuporukka pitkään rellestäisi maassa. Jokusen sadan ukon auto&moposaattueen tullessa kaupunkiin se lahdattaisiin kivuttomasti jo sisään tuloväylille, jos koko väestö olisi niiden hallintoa vastaan.

   Vastaa
   1. Pekka Kemppainen
    15.8.2021 15:32

    Talibabaanit hallitsee pelolla ja julmuudella. Kunhan kansa voisi tuntea olevansa turvassa, niin kääntävät teroille selkänsä. Terroristien paras ystävä on Joe Biden.

    Vastaa
 2. pöh
  15.8.2021 12:17

  Vasemmisto on innoissaan, taas saadaan kunnon ”pakolais”vyöry.
  Sitä selitellään kauhealla afganistanin tilanteella, ja tulijat on silti jostain Irak, Somalia, Marokko Nigeria jne..
  Afgaanit sitten taas tulee Iranista.
  Ja kaikki tulee taikaseinän takia, paeten lentävällä matolla sotaa ja vainoa..

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   15.8.2021 13:03

   Vasemmisto lienee myös innoissaan, kun #pahapahat amerikkalaiset kärsivät tappion, ja rodullistetut pääsee toteuttamaan taipumuksiaan.

   Vastaa
 3. Obelix
  15.8.2021 13:01

  ”Tässä tämän päivän kuvaa voittoisasta sotajoukosta, jota Yhdysvaltain armeija ei pystynyt torjumaan.” Just! Jotenkin tulee mieleen muutama syy US-armyn torjuntatappioon:

  1. Amerikkalaisilla oli joko räkäpäitä ammuksinaan, tai vesipistooleja pääaseistuksenaan, eikä kranaateissakaan ollut nalleja – pelkkiä suutareita? Jotain kelvotonta US-armylle on kyllä todistettavasti, ja näin ollen tapahtunut?

  2. Todennäköisempi vaihtoehto: US-army kohtasi kotimaassaan hallinnollis-poliittisen sabotaasin, jonka auktoriteetin edessä kenraalien oli seistävä asennossa ja kädet lipassa.

  Ps. Niin tai näin, mutta kannattaako US-aseita – ylipäätään – ostaa Suomen armeijalle, meinaan, jos niihin aseisiin on lisätty jokin poliittis-inflatorinen elementti, kun niillä aseilla ei näemmä pysty torjumaan edes pussihousuilla varustettua mopedipataljoonaa?

  Vastaa
 4. Piitu
  15.8.2021 14:39

  Jokohan jo tänä iltana vanha hallinto sovittelee ”hamppukravaatteja” kaulaan?

  Ehtiiköhän yankit evakuoimaan edes omiaan pois? Voisi olla ulinaa ilmassa, jos kylpytakkimiehet mopoilla ehtii paikalle ensin.

  Se on erittäin positiivinen tilanne, että Suomi ei ehdi järjestelemään kyytejä afgaaneille tänne Suomeen. Säästyy kymmeniä miljoonia euroja, kun sen joukon loppuelämän sponsseja ei veronmaksajien tarvitse maksaa.

  Vastaa
  1. Piitu
   15.8.2021 19:29

   Finskin tilauslento lähteekin hakemaan elätettäviä: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/41676edd-b243-487d-888f-82ce9956a525

   Hinta on vaan 700 000 eur. Siinä summassa ei ole kuin lento. Ei näille kaikille loppuelämän sponssia ja sitä kun heidän heimotkin haetaan seuraavaksi Suomeen. Eli kokonaishinta veronmaksajille on kymmeniä miljoonia tuosta hakureissusta.

   Kiitokset Puppe-Pekalle ja Matusalolle sekä muille hallituksen puniikeille!!!

   Vastaa
 5. Jupi
  15.8.2021 15:28

  20 vuotta kouluttivat jenkit maan poliisi- ja puolustusvoimia. Hyvin näyttää menneen kun eivät edes ehdi maasta pois ja maa kaatui Talebanille. Oi pierujen iloinen kevät, money well spent.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   15.8.2021 15:31

   Näin käy, kun ei ymmärrä että sodassa se levelli jolla joko voitetaan tai hävitään, on poliittinen taso. Jenkit ovat jo kerran lyöneet talibaanit sotilaallisesti.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top