Taleban kieltää afgaaneja pakenemasta, 31.08. jälkeen nähdään todellinen politiikka

Afganistanin kaapannut ja  ”islamistiseksi emiraatiksi julistanut” Taleban-järjestö on ilmoittanut, ettei Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin säätämän evakuointi-määräajan jälkeen Kabulin lentoasemalla suvaita ulkomaisia joukkoja. Jyrkkä kanta saattaa olla signaali islamistien aikeista.

Talebaanit kieltävät pakenemisen, G-7 ei lykkää deadlinea

Tänään tiistaina talebaanit ovat kieltäneet afganistanilaisia pakenemasta ulkomaille:

”Lähetämme jälleen viestin amerikkalaisille, että heidän on evakuoitava kansalaisensa [31. elokuuta mennessä]. koska heillä on siihen keinot, heillä on lentokoneita ja lentokenttä on heidän hallussaan. Heidän on siirrettävä kaikki joukot ja urakoitsijat, joilla on suhde ulkomaalaisiin ”, Talebanin tiedottaja Zabihullah Mujahid kertoi lehdistötilaisuudessa Kabulissa.

Zabihullahin loppukaneetti oli hyvin pahaenteinen;

”Emme kannata afgaanien lähtemistä – me emme salli heidän lähtevän – ja sen jälkeen emme salli [amerikkalaisten] olla täällä ja otamme vakavan kannan, jos Jumala niin haluaa.” Zabihullah syytti joukkopaosta amerikkalaisia, joiden  tulisi ”muuttaa politiikkaansa eikä kannustaa afgaaneja lähtemään”.

Ajatus Yhdysvaltojen vetäytymisestä Afganistanista 31. elokuuta mennessä on peräisin Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin lausunnosta. Yhdysvaltain kongressissa, -sekä demokraattien että republikaanien joukossa- on mielipidettä, että määräaikaa tulisi lykätä Bidenin ilmoittamasta, koska evakuoinnit eivät käytännössä voi toteutua elokuun loppuun mennessä. Yhdysvaltain liittolaismaat ovat painostaneet myös samaa, mutta tänään pidetty G-7-kokous päätyi pysymään alkuperäisen 31.08. päivämäärän kannalla.

”Tänään pidetty konferenssi ei johtanut uusiin päivämääriin”, Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi Saksan toimittajille.

G-7-maat päättivät ”edellyttää (talebaanien johtamalta) Afganistanilta mm. kansalaisten vapaan poistumisen sallimista. Tämä viittaa Taleban-vallan hyväksymiseen.

12 Comments

 1. Ese
  24.8.2021 22:50

  Olemme ikuisesti kiitollisia Talebaneille! Me emme halua afgaaneja tänne! Täällä on jo nyt liikaa kehitysmaalaisia. Afganistan tarvitsee koko kansan jälleenrakentamaan maata.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   24.8.2021 23:57

   Talipösilöitä pakoon tuli edellinenkin satsi. Lähetä kiitos: Isä Perkele, poste restante, Kabul.

   Vastaa
  2. p.grandell
   25.8.2021 09:27

   vielä parempi jos olis päivämäärä jo ummessa.

   Vastaa
 2. Naiviutta
  24.8.2021 23:22

  Eikös tämä ole ihan selvää. Maa tarvitsee jokaisen afgaanin jälleenrakennukseen. Sotateollisuus on maailman tuottoisinta businesta. Ja kun ensin Amerikan Yhdysvallat, Ranska ja Iso-Britania (veto-maat) pommittavat paikat tuusan nuuskaksi, niin sitten ne rahoittaa jälleenrakennuksen. Tässä kohtaa afgaanit vaan haluavat säästää rahaa ja estää thoajavaltioita saamasta haltuunsa velkojen vastikkeeksi omaa infraansa. Ja silloin tarvitaan paljon jälleenrakentajia.

  Vai olinko vain naivi?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   24.8.2021 23:54

   Kiinalaiset ottaa sen infran velkojen kuittaukseksi. Ensin pitää saada talipaavit valtaan, mutta senhän Kiina tais jo tehä?

   Vastaa
   1. Naiviutta
    25.8.2021 00:18

    …kele sentään. Unohdin ihan jo sen että niillähän on jo oma kultalusikkaa tarjoava kummi. No, katsotaan tuleeko noiden välillä joskus ongelmia sopimusten noudattamisessa. Molemmissa maissa ihmisen hinta/arvo on näkemykseni mukaan samaa hintaluokkaa. Eli, uhrattavissa.

    Vastaa
 3. murre iisakki riepunen
  25.8.2021 07:59

  Talibaani pyörtäköön sanansa…nopeasti. Meidän pekka-poika hakee ” suomea avustaneet ” vaikka väkivalloin, aseet on sitä varten, vai muovikuula-aseetko meidän soltuille tyrkättiin kainaloon?

  Vastaa
 4. Orang Utang
  25.8.2021 11:49

  Itse uskon, että taliban ottaa lentokentän haltuunsa ilman taisteluja. Sen jälkeen länsimaat toinen toisensa jälkeen tai yhtä aikaa tunnustavat taliban-hallinnon ja solmivat diplomaattisuhteet.

  Tällä tavalla saadaan omien kansalaisten palauttaminen käyntiin normaalien kansainvälisten diplomaattikäytäntöjen mukaisesti.

  Jotka eivät tunnusta hallintoa, menettävät puheoikeutensa heihin.
  – Sitä paitsi uusi maailmanjärjestys määrää, että maan hallituksella, myös talibaneilla, on oikeus pakko-rokottaa maassa oleskelevia ihmisiä kokeellisilla, Allahin antamilla, piikeillä ilman että kukaan vastaa rokotekuolemista.

  Että USA:n presidentti ilmoittaa ehdottoman antautumisen ja takarajan joukkojen poistumiselle, on hänen sanaansa tulkittava kuin se olisi USA:n laki, myös ulkomailla.
  – Toinen vaihtoehto on, että USA:n sanaan ei voi luottaa; että ikään kuin USA olisi romahtanut valtio, failed state. Ja kaikki se, mitä siitä seuraa…

  Ilmeisesti USA:lla ei ollut edes olemassa mitään exit-suunnitelmaa. Parhaan sotilaallisen ammattitaidon mukaan laadittua perääntymissuunnitelmaa. Afganistan miehitettiin sen lähtökohdan pohjalta, että miehitysjoukot ovat siellä ikuisesti.
  – Sama ajatus on USA:n Saksassa ja Euroopan maissa olevien miehitysjoukkojen takana: Imperiumin joukot eivät poistu koskaan.

  – Että USA:n miehittämä maapallon osa voi vain laajentua, ei koskaan pienentyä.

  Vanha viisaus sanoo, että sotaan meneminen on helppoa, mutta sen lopettaminen vaikeaa.
  – Siitä yksinkertaisesta sisäpoliittisesta syystä, että silloin alkaa päitä putoilemaan.
  – Stalinin pään hinta oli kymmeniä miljoonia roskasakkiin kuuluvan päätä, deplorables niin kuin Nancy Pelosi asian ilmaisee.
  – Kuinka monta amerikkalaista vastaa yhtä Bideniä?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   25.8.2021 12:48

   G-7 -kokous oli hyvin huolestuttava: Ikäänkuin jossain on päätetty etukäteen, että terroristit ottavat vallan Afganistanissa, ja sitten väkivalloin aikaansaatu tulos hyväksytään de facto. Afganistanin ajautuminen sisällissotaan varmistuu. Talipaavithan eivät lyöneet sotilaallisesti US.Armyä, vaan sen teki Joe Biden. -Ja kiinalaiset taputtavat taustalla rasvaisia käsiään.

   Vastaa
   1. Obelix
    25.8.2021 15:51

    Talibandiiteille Afganistanissa emme me täällä Suomessa voi tehdä oikeastaan paljoakaan, mutta talibandiittien KUMMISEDÄN, Kiinan kautta voi jokainen tehdä omalta osaltaan paljonkin! Älkää ostako mitään kiinalaisia tuotteita, koska se on _länsimaille_ ainoa rauhanomainen keino vastustaa kommunistisen Kiinan maailmanvalloitus suunnitelmia – samalla näin voidaan viedä nekut talibandiittien käpälistä pikkuhiljaa.
    Lue; annetaan Kiinan kommunistien vuorostaan kompastua Afganistaniin, Afrikkaan -ja lähi-itään, sillä, jos ne rahat loppuivat Neuvostoliitolta, USA:lta, niin kyllä ne loppuvat Kiinaltakin.

    Ps. Älkää ostako / ottako kiinalaisia tuotteita ostoskoriinne, ei vaikka antaisivat ilmaisiksi…olkoon se vastalahjamme kiinalaisille tästä saatanallisesta ”laboratorio-viiruksesta”, sekä muista kommunistisista salakähmäisyyksistä vasten länsimaisia hallituksia ja perheitä ympäri koko kristillisen läntisen maailman.

    Vastaa
 5. Orang Utang
  28.8.2021 10:01

  Yhteistyö alkanut. Onko USA luomassa diplomaattisuhteet Afganistaniin.

  Biden faces criticism after providing Taliban with names of Americans & Afghans to evacuate

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   28.8.2021 10:44

   Ainakin G-7 -kokouksessa de facto päätettiin että talipaavien annetaan olla vallassa ja rääkätä afgaaneja. Ilmeisesti maailma tarvitsee terrorismia säteilevää roistovaltiota, eikä Kiinan bizneksiin saa puuttua.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top