Talebanin ”kummisetä” kuollut aseellisessa välikohtauksessa Rawalpindissä Pakistanissa

Pakistanilainen uskonoppinut Maulana Sami-ul-Haq, jolla oli keskeinen rooli islamistisen Taliban-liikkeen muodostumisessa, on saanut surmansa aseellisessa yhteenotossa Rawalpindissa Pakistanissa.

Talibaanien terroristi-taistelijat, jotka onnistuivat ottamaan Afganistanin kontrolliinsa joksikin aikaa 1990-luvulla, olivat saaneet uskonnollisen aivopesunsa Sami-ul-Haqin organisoimissa ns. koraanikouluissa, ja Darul Uloom Haqqania -yliopistossa. Hänen kuolemansa merkitsee erään vaiheen päättymistä Afganistanin historiassa.

  • Neuvostoliiton järjestämä vallankaappaus syrjäytti Afganistanin siihenastisen vasemmistolaisen mutta islamilaisia piirejä huomioonottaneen hallituksen joulukuussa 1979.
  • Lähes kaikki kansalaispiirit nousivat kapinaan uutta jyrkän kommunistista hallintoa vastaan. NL joutui tuomaan maahan armeijansa.
  • 1. Afganistanin sota päättyi kommunistien tappioon. Sen aikana USA oli tukenut kaikkialta muslimimaailmasta kerääntyviä mujaheedeja aseistuksella ja koulutuksella. Näihin kuului myös eräs Osama Bin Laden.
  • Neukkujen lähdettyä Kabulissa valtaapitänyt Badrak Karmal kommunisteineen joutui maanpakoon (myös Suomeen tuli väkeä). Vallasta kiistelivät sotaherrat.
  • Sotaherrojen heikentäessä toisiaan talebaanit so. koraanikoulujen oppilaista rekrytoidut islamistit menestyivät, ja ottivat vallan.
  • Osama Bin Ladenin al Qaedan iskettyä New Yorkiin, USA toi armeijansa Afganistaniin. Talibaanit kärsivät tappion, ja al Qaeda vetäytyi Pakistanin Waziristaniin, ”heimoalueille”.
  • USA:n suosikin hallitessa Kabulissa, islamistit kokosivat voimansa uudelleen, ja sota jatkuu yhä.

Islamistit olivat saavuttaneet kaksi heille tärkeää päämäärää:

  1. USA on sidottu Afganistanin loputtomiin vuoristoihin ja pöpelikköön sotaan, jossa teknisestä ylivoimasta ei ole apua. USA kuluttaa voimaansa, ja heikkenee poliittisesti.
  2. Al Qaeda on saanut jalansijan Waziristanissa, ja islamistien vaikutusvalta Pakistanin politiikkaan on kasvanut.

Islamistit vahvistuvat, heidän vastustajansa heikkenevät. Nyt jälkimmäiset ovat lyöneet takaisin, ja poistaneet pelistä poliittisen islamin tärkeän ideologin. 

Asiasta kertoi NDTV 02.11.2018.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top