Talebanit ja oppositio tapasivat Iranin isännöimissä neuvotteluissa

Afganistanin taistelujen osapuolet, Kabulin talebaanihallitus ja Panjshirin laaksossa toimiva Vastarintaliike (RF), tapasivat lauantaina ja sunnuntaina Iranissa järjestetyissä neuvotteluissa.

Puheenaiheena oli taistelujen lopettaminen ja vallan jakaminen opposition ja Taleban-järjestön välillä. Keskusteluihin osallistui talebaaneja yhä vastustavan liikkeen edustajia. Tapaamista isännöi Iran, ja neuvotteluja oli lauantaina ja sunnuntaina (09.-10.01.)

Pääasiassa Panjshirin laaksossa toimivan Vastarintaliikkeen (RF:n) neuvotteluryhmän kertoi afganistanilaiselle lehdelle, että neuvottelut talebaanihallinnon, Islamilaisen emiraatin, edustajien kanssa eivät olleet tuloksellisia. RF:n ehdotuksena oli väliaikaisen hallituksen perustaminen Afganistaniin.

– Ehdotuksemme heille oli selvä, ja se koski siirtymäkauden hallituksen muodostamista. Tämä hallitus toimisi seuraavan hallituksen valmistelemiseksi, ja kansalla olisi yhtäläiset oikeudet ja vapaus. Vastineeksi Talebanin ehdotus oli antautuminen ja neuvottelut päättyivät ilman tulosta, kertoi nimeämätön neuvottelutiimin jäsen.

Talebanin vanhempi tiedottaja Bilal Karimi kertoi twiitissään maanantaina, että kaksi talebaaneja vastustavien liikkeiden johtajaa, Ismail Khan Länsi-Heratin maakunnasta ja Ahmad Massoud (RF) Pohjois-Panjshirin maakunnasta tapasivat Talebanin virkaa tekevän ulkoministerin Amir Khan Muttaqin ja neljä virkamiestä. On ristiriitaista tietoa, osallistuiko Massoud Teheranissa käytyihin neuvotteluihin, vaikka näin ilmoitetaan.

”Ismail Khan ja Ahmad Massoud tapasivat Islamilaisen Emiraatin (Talebanin) delegaation Teheranissa. Tapaamisen aikana Islamilainen Emiraatti vakuutti, että he voivat palata kotiin ilman huolia. Islamilainen Emiraatti huolehtii maan tulevaisuudesta, eikä jätä mitään tarvetta oppositiolle.”

Muttaqi kertoi Iranin medialle, että hänen ryhmänsä oli tavannut sekä vastarintajohtajia että muita maasta paenneita afgaaneja: ”Annoimme heille vakuutuksen, että kaikki voivat palata Afganistaniin ilman huolta.

Talebania l. Islamilaista emiraattia edustivat neuvotteluissa vt. ulkoministeri Muttaqi, vt. talousministeri Din Mohammad Hanif, vt. teollisuus- ja kauppaministeri Nooruddin Azizi, raja- ja heimoasioiden vt. varaministeri Haji Gul Mohammad. Talebaanihallintoa vastustavia voimia edustivat entinen jihadijohtaja Ismail Khan, Mawlawi Habibullah Hesam, vastarintaliikkeen jäsen Abdul Hafiz Mansoor, Badghisin entinen kuvernööri Hesamuddin Shams, ja Ghorin entinen kuvernööri Abdul Zahir Faiz Zada. Ismail Khan toimi neuvottelijoiden johtajana. Siirtymäkauden hallinnon puolesta on puhunut myös Afganistanin entinen varapresidentti Mohammad Younus Qanooni. Hän kertoi BBC:n haastattelussa, että afganistanilaiset poliitikot työskentelevät yhteishallituksen muodostamiseksi. Kumpikaan neuvotteluosapuoli ei ole kertonut, onko uudesta kokouspäivästä sovittu. Talebanin edustaja palasivat maanantaina Kabuliin.

Talebanin vallattua elokuussa Kabulin, Afganistanin siihenastinen varapresidentti liittyi Panjshirin laaksoon kokoutuneisin Ahmad Massoudin kannattajiin, ja muodostettu vastarintaliike ja talebaanit ottivat yhteen. Tuolloin Afganistanin vaikutusvaltainen Koraani-oppineiden neuvosto vaati osapuolia lopettamaan taistelut välittömästi. Massoud suostui, talebaanit eivät.

Afganistanissa 20 vuotta jatkuneen sodan lopettamiseksi Dohassa Qatarissa käydyissä neuvotteluissa, joissa sovittiin Yhdysvaltain vetäytymisestä, sovittiin myös eri osapuolten, mm. Talebanin, osallistumisesta siirtymäkauden hallintoon. Tämä ei toteutunut talebaanien vallatessa Kabulin, ja jättäessä muut afganistanilaiset toimijat hallintonsa ulkopuolelle.

Viikonloppuna yritettiin siis jo toisen kerran saada kokoon kattavaa afganistanilaista yhteiskuntaa edustavaa hallitusta. Afganistan on tällä hetkellä suurien taloudellisten ja humanitääristen ongelmien keskellä. Ulkomainen apu vauhdittuisi oleellisesti, jos Kabulissa istui laajapohjainen hallitus.

Luettavaa:

3 Comments

 1. Petri
  12.1.2022 21:22

  Pappisvalta ”sovittelijana”! Voiko olla irrationaalisempaa yhtälöä!?

  Off topic… Länsimaissa huohotetaan, kuinka hirveässä tilassa Afganistan on ja erityisesti Afganistanin NAISET! Jokainen terve tajuaa, ettei tällaisen hirveän terroristijärjestön valtaan pääsy olisi millään mahdollista, ellei kansa olisi sen tukena. Yli 30 miljoonainen kansa ja jos aidosti olisi haluttu estää terroristijärjestön valtaan pääsy, niin se olisivat voineet estää maassa asuvat rammat. Sen vertaa suuri väestö maassa on.

  Lopuksi on huomioitavaa, ettei länsimaista elämäntyyliä tai demokratiaa edes haluta Afganistaniin…eikä sen paremmin mihinkään muslimivaltioon. On täydellistä voimavarojen ja ihmishenkien tuhlaamista länsimailta yrittää kantaa länsimaista demokratiaa maihin, joissa sellaista ei haluta.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   12.1.2022 22:59

   Afganistanin islam-oppineiden neuvoston, Mulaman, kanta että talebaanien ja Panjshiriin kokoontuneiden vastustajien taistelut tulee heti lopettaa, on yksi esimerkki siitä, ettei talebaaneilla ole kaikkien afgaanien kannatusta, ei edes tiukkojen muslimien. Dohan sopimus, jonka USA ja talebaanit neuvottelivat, tähtäsi sodan lopettamiseen vallanjaon avulla. -Tämähän ei toteutunut, koska USA:n joukot lähtivät ja talebaanit saattoivat ottaa vallan yksin.

   USA:ta on kritisoitu, ettei Pentagonissa ymmärretä afganistanilaista yhteiskuntaa: Taleban lyötiin sotilaallisesti 2001, mutta ei poliittisesti, -joten se tuli takaisin. Afganistanin perinteelliset vaikuttajat, heimopäällikköiden neuvosto ja em. Mulama, olisivat olleet käytettävissä, ja niiden kanssa olisi voitu rakentaa laajalti Afganistanin (perinteistä) yhteiskuntaa edustava hallinto. Tämä korruptio-presidentti ei ollut sellainen.

   Että eri poliittiset toimijat ovat nyt aktivoituneet ”edustavan hallituksen” puolesta, on vähän myöhäistä. Talebaanit näyttävät valinneen terrorilla hallitsemisen? Dohan sopimuksella oli kuitenkin reaaliset edellytykset, -sen kertovat nämä myöhäiset tapahtumat.

   Vastaa
 2. Pekka Kemppainen
  15.1.2022 01:25

  12.01:

  Luotettavat lähteet kertoivat Hasht-e Subhille , että Iranin islamilainen tasavalta on valmis isännöimään neuvotteluja Afganistanin vihamielisten ryhmien ja ryhmittymien, mukaan lukien Talebanin ja Ahmad Massoudin johtaman kansallisen vastarintarintaman, välisten erimielisyyksien ratkaisemiseksi.

  Teheranin lähteet ovat sanoneet, että suunnitelma on vielä lapsenkengissään ja lisännyt, että se riippuu Talebanin ja kansallisen vastarintarintaman välisestä alustavasta sopimuksesta. Näiden lähteiden mukaan Iran haluaa välittää neuvotteluja vihamielisten ryhmien välillä ”laajuisten yhteyksiensä kautta” Afganistanissa. Vastarintarintaman johtajan Ahmad Massoudin ja jihadijohtajan Ismail Khanin tapaaminen Taleban-virkamiesten kanssa Teheranissa pidettiin samaa tarkoitusta varten joidenkin iranilaisten viranomaisten, mukaan lukien ulkoministerin ja maan edustajan, tuella. uskonnollinen johtaja. Tapaaminen pidettiin Teheranissa.

  Paikalliset ja kansainväliset tiedotusvälineet raportoivat äskettäin vastarintarintaman johtajan Ahmad Massoudin ja jihadijohtaja Ismail Khanin välisestä tapaamisesta Taleban-kabinetin ulkoministerin Amir Khan Muttaqin kanssa Teheranissa. Aiemmin Sibghatullah Ahmadi , vastarintarintaman tiedottaja, oli kiistänyt hra Massoudin ja Taleban-virkamiesten tapaamisen.

  Lähteet kertoivat Hasht-e Subhille , että jos vastarintarintaman ja Talebanin johtajien väliset neuvottelut onnistuvat, Iranin islamilainen tasavalta on valmis pitämään muodollisen ja yhteisen tapaamisen Afganistanin vihamielisten ryhmien ja vaikutusvaltaisten henkilöiden välillä. Islamilainen tasavalta on ilmaissut valmiutensa järjestää tällainen tapaaminen ei vain Vastarintarintaman ja Talebanin johtajille, vaan myös joillekin alueellisille toimijoille, mukaan lukien Venäjä, Kiina, Pakistan ja Turkki.

  https://8am.af/eng/iran-interested-to-mediate-talks-between-nrf-and-the-taliban/

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top