Tallink nosti kanteen Tallinnan satamaa vastaan

Tallink on nostanut kanteen Harjun lääninoikeudessa Virossa Tallinnan satamaa (AS Tallinna Sadam) vastaan. Vaade on 15,4 miljoonaa euroa.

Tallink vaatii Tallinnan satamalta takaisin  osaa satamamaksuista, joita yhtiö pitää liian korkeina. Viron kilpailulain mukaan määräävässä markkina-asemassa olevalta on kiellettyä asettaa tai soveltaa suoraan tai epäsuorasti osto- tai myyntihintoja tai muita epäreiluja kauppaehtoja. Tallink riitauttaa vuosina 2017, 2018 ja 2019 Tallinnan satamalle maksetut satamamaksut. Tallinkin mukaan satama on asettanut satamapalveluihin kohtuuttoman korkeat hinnat ja siten väärinkäyttänyt monopoli-asemaansa Tallinnan satamapalvelujen tarjoajana.

”Tallink ja Tallinnan satama ovat käyneet neuvotteluja Tallinnan sataman tarjoamien palveluiden oikeudenmukaisen hinnoittelun varmistamiseksi jo vuodesta 2018. Olemme kiitollisia Tallinnan satamalle yhteistyöstä neuvotteluissa, joissa olemme pyrkineet pääsemään kaikkia osapuolia tyydyttävään kompromissiin. Neuvottelut ja kompromissiehdotukset eivät kuitenkaan valitettavasti ole johtaneet sopimukseen ja ratkaisuun, johon kaikki olisivat tyytyväisiä. Tallink uskoo, että oikeudenmukaisilla maksuilla on merkittävä vaikutus myös Viron matkailun ja siihen liittyvien alojen nopeampaan elpymiseen”, kommentoi Tallink-konsernin toimitusjohtaja Paavo Nõgene.

Usean vuoden ajan käydyt neuvottelut eivät ole johtaneet yhteisymmärrykseen, joten riitaa ratkotaan oikeudessa.

”Tallink pitää välttämättömänä selvittää oikeudenkäynnin avulla, onko Tallinnan satama palveluntarjoajana oikeudenmukaisella ja avoimella pohjalla. Kokemuksemme mukaan Tallinnan sataman veloittamat maksut ovat yksiä alueen korkeimmista. Tätä vahvistavat aiemmat oikeudelliset analyysit ja asiantuntija-arviot, joiden mukaan Tallinnan sataman perimät satamamaksut (PPP huomioiden) ovat huomattavasti korkeammat kuin esimerkiksi vastaavista palveluista perittävät maksut Helsingissä tai Tukholmassa. Analyysien mukaan Tallinnan sataman perimät maksut ovat keskimäärin vähintään 20 prosenttia korkeammat, ja useimmissa tapauksissa prosenttiosuus on jopa korkeampi”, jatkaa Nõgene.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top