”Talouden sukelluksen pitkittyessä yhteiskunnalta uhkaa loppua happi”

Valtionvarainministeriön finanssineuvos kuvaili otsikon sanoin niitä talousnäkymiä, joita tänään VM:n tiedotustilaisuudessa esitelty talousennuste pitää sisällään. Positiivisen skenaarion mukaan koronasta aiheutuvat rajoitteet, sulkutila, kestää kolme kuukautta, synkemässä visiossa kuusi kuukautta, kertoivat VM:n taloustuntijat.

Synkempiäkin näkemyksiä koronapandemian kulusta on kuultu, lääketieteen edustajilta, mutta talousihmisten synkkyysgradientti on sysimusta jo kuuden kuukauden kohdalla. Pidemmistä liikkumisrajoituksista etc. visioiminen talouden kannalta kuuluisi Dante Alighierin kirjaan ”Inferno”, jos sinnekkään.

Julkisyhteisöjen velan ja BKT:n suhdeluku 60%, 80% — 100%, on jo itseään Dantea ilman että muistutetaan Suomen valtiontalouden pysyvästä taipumuksesta alijäämäisyyteen hallituksen koostumuksesta riippumatta. Talouskasvun sukellus 5,5% miinukselle jos koronasta johtuvat eristämiset ja sulkemiset kestävät enimmillään kolme kuukautta, ja miinus 12 %:iin jos rajoitukset venyvät puoleen vuoteen, -nämä ovat pysäyttäviä lukuja, ja ne meille kerrottiin tänään.

VM:n laskelmien pohjana olevat tiedot kuvaavat tilannetta 26.03.2020, elikkä kauhuskenaariota on kolmisen viikkoa kierretty kuin kissa kuumaa puuroa. Ei ole tullut hallitukselle mieleen luopua joistakin rahaa-syövistä ”uudistuksista”? Otetaanpa vaikkapa sukupuolineutraalit sotu-tunnukset, vaikka absurdimpaakin voi löytyä.

Järjenkäyttö täytyy löytää uudelleen Suomessa, -ja pian! Jos ei muualta, niin hätätilahallitukselta.

VM:n taloudellinen katsaus 16.04. kannattaa katsoa ajatuksella:

Videotallemnme VM:n tiedotustilaisuudesta tänään klo. 11.

Videointi: Valtioneuvosto.

Samasta aiheesta muualla:

2 Comments

 1. Orang Utang
  16.4.2020 16:06

  Menossa on talouden kollektivisointi. Pienyrittäjät hävitetään ja tehdään heistä suuryhtiöiden palkkarenkejä.

  — Neuvostoliitossa kollektivisointi tehtiin 1920 — 1930 -luvuilla. Meillä vasta nyt. Opiksi emme ota. Ihminen on sama niin silloin kuin nyt, niin idässä kuin lännessä.

  Pienyrittäjiltä otetaan kaikki omaisuus valtiolle ja suuryhtiöille. ”Pelastetaan teollisuus.” ”Pelastetaan työpaikat.” Uusia rautatehtaita, jotka alkavat valmistaa tykkejä ei sentään perusteta. Eihän nykypäivän sotaa käydäkään tykeillä.

  — Jos tätä sotaa ei käydäkään tykeillä, ei myöskään valtion vihollinen ole ulkomailla. Ei. Hallituksen pahin vihollinen on sen oma kansa.
  — Kun voittaja sitten kirjoittaa vallankumouksen historian teokset, Osa I -XII, saamme lukea, että yhtään ihmistä ei tapettu. Vain natseja fasisteja ja vastustajia.

  Vastaa
  1. Nyt muuttuu
   16.4.2020 20:59

   Sitähän tämä ikävä kyllä on. Nyt yritysten joiden liiketoiminta perustuu ylisuuriin vuokriin tai leasing-työvlineisiin kannattaa harkita todella nopeasti mitä tekee. Jos nyt lopettaa, niin voi jäädä muutama euro vielä talteen. Joilla sitten käynnistelee liiketoimintaa parin vuoden jälkeen. Kun vuorat ovat laskeneet ja muutenkin raaka-aineiden hinnat ovat eurooppalaisella tasolla.

   Sellaiset yrityksen jotka pohjaavat ihmisten viihdyttämiseen ja ihmisten peruselämisen ulkopuoliseen kuluttamiseen, niiden kannattaa harmika jatkamista kokonaan uudessa valossa. Varakkuus kerätään pois asuntojen pakohuutokaupoilla ja takajien omaisuuksilla. Jäljelle ei jää viimeisten 30 vuoden vauraastumisesta mitään. Eli, viihdebusiness kuolee. Samoin matkailualat ja elämysmatkailu.

   Valmistava yritystoiminta on aina tarpeellista. Sitä tarvitaan. Ja sillä noustaa tästä. Hitaasti mutta noustaan. Suuri joukko Bitkoijareita ja muita ”ideamyyjiä” joutuu oikeasti miettimään sitä mitä aikoo isona tehdä. Se on kylmää ei-oota.

   Ja kun se varakas suuri-ikäluokka aikoinaan kuolee, sen perut eivät juuri lämmitä. Puoli vuotta ja ne on juhlittu. On siis aika varautua piiiiiiiiitkään lamaan. Minimissään seitsemän vuoteen. On aika harkita tarviiko 700e puhelimen vai puhuuko 16e puhelimella. Ostaako kalleimman läppärin vai pärjääko leasing-käytetyllä. Ja lyön vetoa että polkupyöräilykin tulee suosituksi jälleen.

   Nyt ollaan vasta muutosten ensivaiheissa

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top