Talouslehti: Liikkumisrajoitukset pelastavat ihmishenkiä koronalta

Maailmalla käydään kiivasta keskustelua karanteeneista, ulkonaliikkumiskielloista ja rajojen sulkemisista taistelussa pandemiaa vastaan. Toisten mielestä ihmisten oikeuksia mm. vapaaseen liikkumiseen ei saa rajoittaa kevyin perustein, toisten mielestä ihmishenget ovat kaiken muun edellä.

Italian ensimmäinen tunnettu koronaan sairastuminen tapahtui Lodin maakunnassa, Lombardian pohjois-osassa, 21.02. Kaksi vuorokautta myöhemmin, 23.02., Lodi oli lockdown, mikä Italiassa tarkoitti myymälöiden sulkemisen lisäksi myös ulkonaliikkumiskieltoja. Toisessa Lombardian maakunnassa Bergamossa havaittiin ensimmäinen koronatapaus myös 23.02. Bergamossa lockdownia viivyteltiin kuitenkin 08.03. asti. Viivästyneet sulkutoimet eivät kuitenkaan tehonneet: 09.03 ja 16.03. välillä tartuntojen määrä Bergamossa kolminkertaistui.

 • Lodi: Ensimmäinen koronahavainto 21.02. Ajanjaksolla 09.03.-16.03. tartuntojen määrällinen kasvu vähemmän kuin 50%; Tilanne 16.03. 1 400 koronatartuntaa.
 • Bergamo: Ensimmäinen tapaus 23.02., 09.03.-16.03 -ajanjaksolla tapaukset kolminkertaistuivat;  Tilanne 16.03. 3 700 koronatartuntaa.

Talouslehden kertomat luvut ovat alempana linkitetystä italaistutkimuksesta,

”Todellakin, meidän olisi pitänyt tehdä totaalinen sulku (shutdown) Lombardiassa, jokainen kotonaan eikä kukaan liiku”, sanoi Paduan yliopiston mikrobiologian professori Andrea Crisanti ABC Newsille. ”Ehkä siihen oli poliittinen syy, ettei niin tehty.”

Italialainen tutkijaryhmä on tehnyt simulaatioita eri vaihtoehdoista pandemian torjunnassa. Heidän mallinnoksensa osoittavat, että Italiassa toteutetut rajoitukset, ulkonaliikkumiskiellot ja sulkemiset, ovat estäneet noin 200 000 koronatartuntaa helmikuun 21. (ensimmäinen tapaus) ja 25. maaliskuuta välisenä aikana. Tutkimuksesta kertoi Business Insider. Lehti otti esimerkkejä myös muualta maailmasta.

 

7 Comments

 1. Maan parasta ajatteleva
  9.5.2020 08:24

  Tavallaan nolla tutkimus. Onhan tutkimattakin loogista, jos ei liiku tartunnan saaneiden joukossa, ei voi saada tartuntaa.
  Virus ei ole lintu, joka lentää, vaan kulkeutuu ilmavirran mukana tartunnan saaneen suusta leviävien sumupisatoiden mukana muutamia metrejä. Virus voi päätyä pisaran mukana läheiselle pöydälle, josta sen saa sormeensa. Sormen kosketus silmään tai suuhun siirtää viruksen limakalvolle, jolloin tartunta on tapahtunut.
  THLn väitteistä huolimatta, yksinketainenkin hengityssuojain tai liina estää pisaran joutumasta hengitysteihin suurella todennäköisyydellä vähentäen tartuntariskiä. Suomessa kuitenkin toimitaan THL ja STM ohjein ja esimerkiksi monessa terveyskeskuksessa ei näe suojaimia kuin joillakin potilailla, vaikka paikkakunnalla on koronavirustartuntoja. Yksityisillä terveysasemilla lienee hoitohenkilökunnalla hanskat ja suojukset.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   9.5.2020 10:46

   Kaikki periaatteessa tietää, ettei tauti tartu jos henkilö ei saa tartuntaa. Nyt kuitenkin on kuultu korkeilta päättäjätahoilta kaikenlaista arkijärjen vastaista- Siksi me otimme tämän aiheen esille. Business Insiderin juttu, josta noukimme tietoja, oli saanut kimmokkeen erään Elon Muskin esittämistä koronasulkeutumisia arvostelevista puheista. Talousmies puhui läpiä päähänsä ja talouslehti haki faktat mm. Italian ja Wuhanin epidemioita koskevista tutkimuksista. BI:n artikkelissa tuodaan myös esiin tutkijoiden havaintoja, että lockdownin pitää kokemuksen mukaan olla heti ja kattava. Tämä hevonpaskamalli… -eikun hybridimalli- on ehkä vain sitä että tehään asiat vähän sinnepäin, ja mielellään huonosti.

   Juna on jo mennyt, eikä lyhyttä sulkeutumista saada aikaan. Lombarsian Lodissa, josta BI:n siteeraama tuitkimus kertoo, lockdown alkoi kolmantena päivänä ensimmäisen (=1 kpl sairastuneita) potilaan ilmaantumisen jälkeen. Jollain tämäntapaisella saadaan aikaan lyhyt ja taloudelle vähemmän tappava kampanja. Tämän sanon lyhyellä puistokemistin koulupohjalla, joten paremminperehtyneet saa oikaista.

   Vastaa
   1. Maan parasta ajatteleva
    9.5.2020 11:35

    Asian esillä pitämien on tärkeää, koska poliitiikka valtamedian tukemana tyrkyttää mielipiteitään, jotka eivät ole realistisia. Hallituskin koostuu niin erilaisista ideologeista, ettei sen toiminta ole realistista. Päätavoitteena on pitää kokematon hallitus pystyssä. Suomen THL koronatilastojen on pakko olla valehtelua, sen osoittaa vertailu Ruotsin tilastoihin.

    Vastaa
 2. MEDIATALOT PANIIKISSA - TOTUUS VUOTANUT
  9.5.2020 14:20

  Mediakartelli ponnistelee maalaten totuuden peitoksi uutta taulua ja tylsistäen lukijat koko aiheeseen samaa levyä toistamalla. Tel Aviv yliopisto ja Ron Paul Liberty Report osoittivat jo viikkoja sitten, ettei terveiden karanteeni ole vaikuttanut tartunnan leviãmiseen. Media ei ole pystynyt kumoamaan todisteita, vaan soveltanut sensuuria ja todisteiden hautaamista tuottamalla liukuhihnalta sisältököyhää sivujen täytettä toistaen käytännössä samaa potaskaa. Ne käyttävät samaa alkulähdettä tuottaen samat tai kosmeettisesti muokatut uutiset eri nimellä, ja sensuroimalla vastakkaiset faktat. Ei tutkimusta – turha kuluerä, copy/paste halvempaa.
  Todiste: https://twitter.com/DocRock1007/status/1258104281942589440

  Vastaa
  1. Puolueeton
   10.5.2020 08:46

   Tilastojen mukaan Ruotsissa tartuntoja 2500 ja Suomessa 1000 miljoonaa asukasta kohti. Epidemia molemmissa maissa kestänyt saman aikaa eikä kulttuureissa ole suuria eroja. Suomessa on nyt kuitenkin ollut rajoituksia. Päätä itse mitä mieltä olet rajoituksien vaikutuksesta.

   Vastaa
 3. TALLETTAKAA CV JA ILMU-UUTISET : KORVAUKSIA
  9.5.2020 15:21

  COV-IDIOOTTIEN pelkoa hypnotisoivan ohjelmoinnin uutiset ja todisteiden puutteeseen kuollutta ILMU pelkoa tekohengittävät uutiset muuttuvat korvausvaatimusten perusteeksi. Vaikka uskoisit edelleenkin potaskaan, talleta silti todisteet – et häviä siinä mitään. Sinullekin kuuluu oikeus korvaukseen taloudellisista menetyksistä, massiivisesta verojesi tuhlauksesta ja turhan pelon aiheuttamista psyykkisistä kärsimyksistä sinulle ja lapsillesi. Koko maailmassa etenee mediahiljaisuudessa puhdistusaalto, jonka seurauksena mm. poiitikot ja tuhannet suurten yritysten toimitusjohtajat ovat jo valinneet tarjotuista vaihtoehdoista astua yllättäen ”omasta aloitteesta” sivuun. Jos kaapissa on vakavampia rikoksia esim. lapsia kohtaan, kuten lukuisilla sammuvilla/sammuneilla valkokangas-, viihde- ja musiikkitähtösillä on (han tomks, annodam, herra ellen, ooprah,..) , ei sitä vaihtoehtoa edes tarjota. He eivät voi/voineet lopputulosta enään valita, vaan mahdollisesti siihen johtavan tavan. Selvittäkää Han Tomks pariskunnan todellinen kuolinsyy. No se ei ollut se median totuusmuunnos, jonka nimi loppuu numeroihin 19, vaan valitsivat vaihtoehdon ”c” eli pakkorokotuksen.

  Vastaa
 4. BOOM!! : ITALIAN TILASTOVALHEET PALJASTETTU
  9.5.2020 15:47

  Nyt on Suomen eduskunnan vuoro paljastaa tilastovalheet ja amatöörien kömpelö teatteriesitys – kirjaimellinen Science Fiction. Tekstitetty puhe Italian parlamentista:
  https://www.youtube.com/watch?v=7jx0dTYUO5E
  https://phibetaiota.net/2020/05/video-440-boom-italian-leader-denounces-hoax-numbers/
  Sananvapaus, ihmisoikeudet ja VAPAUS trio soittavat pienen vähemmistön SENSUURI, VALEMEDIA ja DIKTATUURI trion suohon

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top