Tämän vuoksi en lue Helsingin Sanomia

Lopetin Helsingin Sanomien lukemisen 15 vuotta sitten. Joka vuosi teen kokeen, jossa avaan ensi aukeaman. Silmäilen pääkirjoitukset, yliöt ja aliot ja vilkaisen uutisotsikot. Jos v…ttaa, niin jatkan moratoriota. Aina on v…ttanut.

Teen nyt poikkeuksen ja analysoin toimittaja Pekka Mykkäsen 8.3. Helsingin Sanomissa julkaistun artikkelin ”Nord Stream -sabotaasin epäiltyjen lista piteni jälleen”,  joka alkaa sanoilla:

”ITÄMEREN pohjassa Venäjältä Saksaan kulkevien Nord Stream -kaasuputkien räjäytys viime syksynä on kehittymässä yhdeksi 2020-luvun suurimmista mysteereistä”.

Alkuperäinen innoitus tai päätoimittajan käsky kirjoittaa po. artikkeli on ollut seurausta The New York Timesin (NYT) samaan aikaan Die Zeitin viikko sitten julkaistuista uutisista, joissa Nordstream kaasuputkien tuhonta sälytetään ukrainailaisten ja Putiniin vihamielisesti suhtautuvien venäläisten niskaan vedoten nimettömiin USA:n tiedustelu- ja Saksan syyttäjäviranomaislähteisiin.

Läntinen lehdistö on nyt huomannut joutuneensa naurunalaiseksi sen antaessa ymmärtää, että viisi miestä ja naislääkäri ovat 15 metrisellä purjeveneellä käynyt räjäyttämässä Nordstream kaasuputket. The Guardian lehti julkaisi 10.3. Julian Borger nimisen journalistin väsäämän jutun, jossa NYT:n ja Die Zeitin uutiset asetetaan naurunalaisiksi, koska teko on vaatinut 2000 kg räjähdysaineen asentamisen 80 metrin syvyyteen, mikä edellyttää erityiskaasuseoksen (typpinarkoosin ehkäisy) käyttöä sekä ison ja raskaan painekammion (sukeltajantaudin ehkäisy) ja usean päivän työn. Yhtälö on mahdoton.

Pekka Mykkänen on näennäisen objektiivinen käydessään läpi ”suurta mysteeriään” ja ottaa ”monipuolisesti” eri lähteitä huomioon ja kertoo, että todennäköisin toimija on sittenkin valtiollinen ja jopa mainitsee amerikkalaisen veteraanitoimittaja Seymour Hershin julkaisseen ennen em. NYT:n ja Zeit:n uutisia, että USA ja Norja olisivat räjäyttäneet yhdessä kaasuputket. Mykkänen jättää kertomatta lukijoilleen, kuinka USA:n presidentti Joe Biden ja USA:n ukrainapolitiikasta vastaava varaulkoministeri Victoria Nuland vannoivat varmuudella tuhoavansa kaasuputket, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan. Mykkänen kuittaa Nulandin ja ulkoministeri Antony Blinkenin räjäytyksen jälkeiset rehvastelevat lausunnot Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin väitteiksi ja kertoo legendaarisen Seymour Hershin olevan ”kiistelty” toimittaja ja että väittämät USA:n ja Norjan syyllisyydestä perustuvat Seymouren blogissa julkaistuun ”kohuteoriaan”. Leimaamalla juttu blogissa julkaistuksi kohuteoriaksi, Seymourin erittäin yksityiskohtaisten väittämien annetaan ymmärtää olevan laadutonta journalismia.

Mykkänen luonnehtii Seymouria seuraavasti:

”Hersh tunnetaan monista kohujutuistaan, joista jotkut ovat olleet oikeassa: amerikkalaissotilaiden tekemä My Lain verilöyly Vietnamin sodassa 1968 sekä Abu Ghraibin kidutusskandaali Irakin sodassa 2004. Häntä on kuitenkin myös syytetty epäluotettavien artikkeleiden tehtailusta ja salaliittoteorioiden levittämisestä.”

Voiko tätä paksummaksi väitteet enää mennä? Eikö tämä Pekka Mykkänen mieti lainkaan, mitä hän kirjoittaa. Seymour Hersh on nyt antamissaan haastatteluissa kertonut kirjoittaneensa kahdeksan vuoden aikana noin 1000 artikkelia, jotka on julkaistu The New York Timesissa aikana, jolloin vielä oli aitoa journalismia olemassa. Mykkänenhän väittää kirjoituksessaan, että ehkä maailman laadukkaimpana lehtenä ennen pidetty The New York Times olisi vuosikausia julkaissut ”tehdasmaisesti” salaliittoteorioita. Mykkänen – niin halutessaan – olisi myös voinut kertoa, että Seymourin oli äärimmäisen vaikea saada julkaistua uutisensa My Lain verilöylystä, jossa USA:n armeijan sotilaat murhasivat 500 naista ja lasta. Hersh kertoi 99 % hänen NYT:n julkaisemista artikkeleista on perustunut nimettömiin lähteisiin. Hershin Nordstreamblogin kohdalla nimetön lähde on ollut ongelma ”vastuulliselle” medialle, mutta uuden fantastisen NYT/Zeit Nordstreamuutisten kohdalla nimettömät lähteet eivät ole ongelma.

Jos Pekka Mykkänen olisi halunnut olla propagandan sijaan analyyttisempi, hän olisi ruotinut The New York Timesin artikkelia syvemmin. Artikkelista nimittäin selviää kuten Mykkänen heti alkuun toteaa, että USA:n tiedusteluviranomaisilla ei ole näyttöä siitä, että Ukrainan poliittinen johto olisi ollut räjäytyksen takana. Artikkelissa kuitenkin myöhemmin todetaan, että jos näin lopulta paljastuisi, joutuisi Ukraina hyvin huonoon valoon. Tämä todetaan kontekstissa, jossa USA:n tiedusteluviranomaiset valittelevat NYT:n artikkelissa monin esimerkein Ukrainan tiedustelupalvelun moraalitonta sooloilua (mm. Daria Duginan murha), jota USA ei hyväksy eikä pidä järkevänä. Asiantuntijapiireissä tätä on pidetty laajalti merkkinä siitä, että USA olisi valmistautumassa työntämään Ukrainan lopulta bussin alle.

Nuorena jo Helsingin lääkikseen päässeenä hain elämälleni suuntaa ja pyrin Sanoma Oy:n toimittajakouluun. Pääsin haastatteluihin asti, mutta onnekseni minua ei valittu sinne. Häpeäisin olla nyt toimittaja ”vastuullisessa” mediassa.

Mikko Paunio

1 Comment

  1. Jotain sentään
    15.3.2023 14:46

    Samoilla perusteilla en lue Bonnier-median uutisia inkä Iltalööppejä. Sentään katselen viikonloppulööppien rintavakoja.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top