Tänä vuonna on YK:n alkuperäiskansojen kielten vuosi

Kotimaisten kielten keskuksesta kerrotaan, että tänä vuonna YK:n teemavuoden tarkoituksena on nostaa esille maailman alkuperäiskansojen kielten tilanne. Saamelaiskäräjät ovat myös aktiivisesti mukana tässä UNESCO:n koordinoimassa hankkeessa.

”Saamelaiskäräjät tulee omien toimien kautta osallistumaan teemavuoteen yhteistyössä Norjan ja Ruotsin Saamelaiskäräjien kanssa ja teemavuoden aikana järjestetään tapahtumia ja seminaareja.”

”Maailman noin 6700 kielestä yli 40 % on uhanalaisia. Näistä suurin osa on alkuperäiskansojen kieliä.”

Tilastokeskuksen vuoden 2017 väestölaskennan mukaan Suomessa asuvien saamelaisten lukumäärä on 1,9 tuhatta. Tämä on murunen Suomen kokonaisväkiluvusta, joka vuonna 2017 oli 5,5 miljoonaa. Suomenkielisten määrä oli vuonna 2017 4,848,761, eli 87,9 prosenttia koko maan väestöstä. Maapallon yhteenlaskettu väkiluku on tänä vuonna n. 7,691,328,580 miljardia.

Luvuista voidaan päätellä, että saamelaisten osuus Suomen väestöstä on 0,04 prosenttia ja, että suomalaisten osuus koko maapallon väestöstä on 0,06 prosenttia.

Molemmat kielet kuuluvat siis maailmassa selvään kielivähemmistöön. Lisäksi myös suomalaiset täyttävät monien tutkimusten valossa alkuperäiskansan tunnusmerkit aivan kuten maamme saamelaisetkin.

Karjalan tasavallassa on myös lähdetty teemavuoden kunniaksi suunnittelemaan erilaisia hankkeita, joiden tarkoitus on kansalliskielten popularisointi mm. Karjalan Periodikakustantamon toimesta.

”— Tänä vuonna aloitamme karjalan, vepsän ja suomen kielikurssit, jotka pidetään Karjalan karjalaisten, vepsäläisten ja suomalaisten mediakeskuksessa. On tärkeä, että yhä enemmän ihmisiä tulee meille ja saa uusia tietoja kansalliskielistä ja kulttuurista, kustantamon johtaja Natalja Sinitskaja kertoo.

Karjalan, suomen ja vepsän kielten kurssit alkavat eri aikoina ja kieliä popularisoidaan eri muodoissa. Esimerkiksi vepsän kieltä halutaan edistää harrastajateatterin esityksillä. ”

Karjalan tasavallassa enin osa väestöstä puhuu venäjää. Karjalaisten osuus väestöstä on 7,1 prosenttia, suomalaisten 1,3 prosenttia ja vepsäläisten osuus on 0,5 prosenttia koko väestöstä. Maailman mittakaavassa nämäkin kuuluvat alkuperäiskansojen kielivähemmistöjen ryhmään.

Lähteet: Samediggi

Karjalan Sanomat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top