Tänään vietetään Älä laihduta -päivää

Vähemmän tunnettua Älä laihduta -päivää on vietetty Suomessa vuodesta 2010 . Teemapäivän englanninkielinen nimi on International No Diet Day ja sitä vietetään toukokuun 6. päivä. Päivän on perustanut alkujaan Mary Evans Young ja maailmalla sitä on vietetty vuodesta 1992 lähtien. Young kärsi myös itse syömishäiriöstä.

Kampanjassa ovat mukana Syömishäiriöliitto SYLI ry ja sen jäsenyhdistykset. Päivän tarkoitus on kyseenalaistaa ja ravistella laihduttamiseen ja painoon liittyviä päähänpinttymiä ja pakkomielteitä.

Älä laihduta -päivän teesit

  1. Jokainen voi ja saa hyväksyä kehonsa sellaisena, kuin se on
  2. Ihminen voi elää terveellisesti ja olla terve riippumatta siitä, minkä kokoinen on
  3. Moni elää näennäisesti terveellistä elämää
  4. Laihduttamiseen liittyy riskejä

Moni rajoittaa terveellisyyden nimissä ruokavaliotaan liikaa tai harrastaa tarpeettoman paljon liikuntaa. Ihminen voi olla fyysisesti täysin moitteettomassa kunnossa, mutta voida samaan aikaan henkisesti hyvinkin huonosti. Jatkuvan painon kanssa jojoilun tiedetään olevan haitallisempaa, kuin kohtuullinen ylipaino. Päivän tarkoitus on kehoittaa ihmisiä keskittymään riittävään ja täysipainoiseen syömiseen ja iloa tuottavaan liikuntaan, eikä tiukkoihin dietteihin.

Ylipainoiset ihmiset saattavat karttaa syömistä julkisilla paikoilla, ravintoloissa ja jopa työpaikoilla. Monella etenkin reilummin ylipainoisella ihmisellä, vai pitäisikö sanoa suoraan naisella, on ikäviä kokemuksia muiden ihmisten, tuttujen ja jopa vieraiden, pahansuovista katseista ja ilkeistä lausahduksista. Monesti tunnutaan ajattelevan, ettei ylipainoisella ihmisellä ole tarvetta syödä edes normaaleja annoksia, saatikka herkutella. Päivän tarkoituksena on myös muistuttaa, että ruokarauha kuuluu kaikille.

Päivän symbolina toimii vaaleansininen nauha.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top