Tankotanssin SM Jyväskylässä, finaali sunnuntaina

Suomen liikuntapääkaupungissa – Jyväskylässä- mitellään viikonlopun aikana tankotanssin SM-titteleistä ja lauantaina pidettiin naisten ja junioreiden kovatasoiset karsinnat.

Sunnuntaina Jyväskylän monitoimitalolla käytäviin finaaleihin kärkipaikoilla lähtevät junior A-sarjassa Ranuan Mandi Koskela vain 0,8 pisteen erolla Hattulan Ellen Kukkasniemeen. Naisten sarjassa Vantaan Saara Portaankorva vei karsinnan puolestaan nimiinsä kovilla pisteillä: 128,100. Tulos on yksi kovimmista suomalaisen tekemänä kautta aikain.

Saaran taakse jäivät Someron Adeliina Frankberg (118,067), Sastamalan Viivi Kranni (108,800) ja viime vuoden Suomen mestari Sara Huhtala Turusta (106,633), jotka ovat myös mitalitaistelussa mukana. Finaali oli lajin historian kovin, koska kahdeksan urheilijan finaaliin ei ollut asiaa alle 100 pisteen suorituksilla. Kilpailuun ilmoittautuneet vanhat mestarit, Oona Kivelä ja Sanni Erämies joutuivat vetäytymään kilpailusta loukkaantumisten vuoksi, kuten teki myös Tanja Tammi. Kahdestakymmenestä ilmoittautuneesta urheilijasta 17 starttasi kilpailuun.

Sunnuntain finaaleissa nähdään myös Suomen ensimmäinen parapole-suoritus kilpailussa, pari- ja
masters-sarjojen sekä junior varsity ja junior B-sarjojen lisäksi. Tankotanssi on akrobatiaa, notkeutta, voimaa ja esiintymiskykyä yhdistävä urheilulaji, jossa kilpaillaan sekä yksilö- että parisarjoissa. Kilpailuesityksen pituus on noin kolmesta neljään minuuttiin, ja urheilija arvioidaan pisteyttäen esityksen pakollisten liikkeiden vaikeustaso, tekninen suorituspuhtaus ja esityksen taiteellinen taso.

Viikonlopun kilpailuissa mitalikolmikot saavat paikan Suomen maajoukkueessa, joka osallistuu lajin MM-kilpailuihin Italian Bolognassa joulukuun alussa.

Suomen Tankotanssiliitto on järjestänyt lajin SM-kilpailut vuodesta 2016 lähtien ja kansainvälinen
lajiliitto POSA (Pole Sports and Arts World Federation) järjesti menestyksekkäästi MM-kilpailut
Suomessa 2019. Tämän näytön pohjalta Suomelle myönnettiin myös vuoden 2023 MM-kilpailut,
jotka tullaan järjestämään niin ikään liikuntapääkaupunki Jyväskylässä.

Voimalajiliitto aloitti vuonna 2015 ensimmäisenä maailmassa vahvin lajien kilpailut WADA tasoisen
antidopingohjelman alla ja liitto on sekä SUEKin valvonnan alainen, että Suomen Olympiakomitean
jäsen. Tankotanssi on lajina ollut mukana liiton toiminnassa loppuvuodesta 2015 alkaen ja sen
markkinoinnissa käytetään liiton aputoiminimeä Suomen Tankotanssiliitto.

 

1 Comment

  1. juha II
    17.10.2021 21:29

    Tämä on TODELLISTA urheilua, josta on seksi kaukana. En tiedä siiten antaako vaimo siipoilleen ”passin”, joka oikeuttaa pääsyn seuraamaan katseella jaloa ynnä sulokasta taituruutta!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top