Tanska lisää Pohjanmeren kaasun pumppaamista

Tanskan energia ja ilmastoministeri ilmoitti tiistaina, että Tanska lisää tilapäisesti maakaasun tuotantoa Pohjanmeren kentiltä, tarkoituksena vähentää riippuvuutta Venäjän toimituksista.

Tanska lisää maakaasun tuotantoa Pohjanmerellä 25% rajoitetun ajan, kertoivat pääministeri Mette Frederiksen ja energia ja ilmastoministeri Dan Joergensen kertoi tiedotustilaisuudessa tänään tiistaina.

Tanska on aiemmin ilmoittanut pyrkivänsä pysyvästi vähentämään fossiilisten energialähteiden käyttöä, ja tukeutuvansa uudistuvaan energiaan. Tästä politiikasta on nyt päätetty poiketa, tilapäisesti, Venäjään kohdistuvien pakotteiden takia.

Tanskan kaasuntuotannon odotetaan saavuttavan huippunsa vuonna 2027, ja nousevan 3,2 miljardin kuutiometrin vuosituotantoon. Totalin operoima Tyran kaasukenttä jatkaa toimintaansa vuoden 2019 lopulla aloitetun kunnostuksen jälkeen ensi vuonna, jolloin Tanskasta tulee kaasun nettoviejä. Vuonna 2019, ennen Tyran toimintakatkosta, Tanska tuotti noin 3 miljardia kuutiometriä.

Hallitus ei ei aio kilpailuttaa uusia porauslupia Pohjanmerelle, vaan päätetty tilapäinen tuotannonlisäys saavutetaan olemassa olevan luvanvaraisen kaasuntuotannon kautta. Pääministeri Frederiksenin mukaan Tanska voisi käytännössä olla riippumaton venäläisestä kaasusta ensi jo vuonna.

Venäjä on äskettäin ilmoittanut käyvänsä jatkossa kaasukauppaa ruplilla, ja presidentti Vladimir Putin on varoittanut Eurooppaa kaasutoimituksien katkaisemisesta, ellei kaasua makseta Venäjän valuutassa. Tämä olisi ristiriidassa länsimaiden Venäjään kohdistamien pakotteiden kanssa. Pakotteista päätettiin Venäjän hyökättyä naapurimaahansa Ukrainaan.

Fossiilittomaan pyritään kuitenkin

Tanskan hallitus aikoo nelinkertaistaa maalla tapahtuvan tuuli- ja aurinkovoiman tuotannon kahdeksan vuoden sisällä ja lisätä offshore-tuulivoiman tuotantoa yhdestä neljään gigawattiin. Kuluttajia tullaan ohjaamaan uusiutuvan energian käyttöön mm. hiiliverolla.

Luettavaa:

4 Comments

 1. Huru-ukko
  19.4.2022 19:52

  Tietty määrä fossiileja kuitenkin tarvitaan pilvisä ja tyyniä päiviä varten. Tai myrskytuulia varten. Eli ei ne tuulihärpäkkeet tuota koko aikaa sähköä kuin teoriassa.

  Vastaa
 2. seant
  19.4.2022 21:10

  En ymmärrä millä he pääsevät fossiilittomaan, kun ei tuule niin heillä CO2 päästöt huitelee yli 300 g/kWh. Kuten Suomi nyt eli tuotanto 4% asennetusta tehosta.
  Kuvaaja Minimi Maksimi Keskiarvo
  Tuulivoiman tuotanto 41 430 147 MWh/h
  Tuulivoimaennuste seuraavalle vuorokaudelle 29 463 159 MWh/h
  Jatkuvasti päivittyvä tuulivoimaennuste 26 436 186 MWh/h
  Tuulivoimaennusteessa käytetty kokonaiskapasiteett i 3702 3723 3707 MWh/h

  Vastaa
 3. Taito Ensio Mikkonen
  19.4.2022 21:42

  Pyrkiminen ei valitettavasti riitä. Siihen pitää päästä.

  Vastaa
 4. Venäjältä saa
  19.4.2022 22:02

  Kyllä se Venäläisen kaasun ostaminen onnistuu vielä jos oikein yrittää. Saksa maksoi juuri historiallisen summan Venäjälle energiastaan. Se maksoi kaikki rästit ja osti vielä jatkumoakin. Ruplissa.

  Ei se nyt niin vaikeaa ole jos oikein yrittää.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top