Tarttuuko apinarokko ihmisestä ihmiseen?

Aiemmin vain Afrikassa tavattua isorokon lähisukulaista #apinarokkoa on nyt yksi sairastunut ja noin 50 epäiltyä tartuntaa Englannin Cornwallissa, kertoo lehti. Tartunnansaaneet ovat olleet kosketuksissa nigerialaiseen, jota epäillään taudin tuojaksi.

Sairastunut on Nigerian kansalainen, joka oli juuri saapunut Afrikasta Englantiin. Aiemmassa tapauksessa, v.2012, Chicagoon saapuneen lennon kaikki matkustajat eristettiin hetkeksi epäillyn apinarokko-tapauksen vuoksi. Epäily osoittautui kuitenkin vääräksi hälytykseksi.

Vallitsevan käsityksen mukaan apinarokko tarttuu apinasta ihmiseen, mutta ei enää ihmisestä toiseen. Reaktio Chicagossa viittaa pessimistisempään viranomaiskäsitykseen. Tunnetut tapaukset Afrikan ulkopuolella viittaavat ihmiseltä-ihmiselle -mahdollisuuteen.

Apinarokon aiheuttaa virus, ja sitä pidetään lähisukulaistaan isorokkoa lievempänä. Isorokko-rokotus on suojannut myös apinarokolta, mutta rokotusten lopputtua apinarokko-tapaukset ovat jonkinverran yleistyneet mm. Kongon Demokraattisessa Tasavallassa. Kuolleisuus apinarokkoon on noin 10% tartunnansaaneista. Virustautien tapaan apinarokko voi nopeasti mutatoitua, ja muuttaa ominaisuuksiaan.

Asiasta kertoi Rahvuslane 11.0.2018.

Lisää aiheesta: Iltasanomat 12.05.2017: Pikkutyttö sai apinarokon lemmikiltään – suomalaistutkija joutui selvittämään tapausta USA:n armeijassa.

1 Comment

  1. Nestori Lundahl
    12.9.2018 08:26

    Yksi nigerialainen apina voi tartuttaa useita ihmisiä!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top