Tasavallan presidentti sivuutettu?

Lauantaina Ylen aamulähetykselle haastattelun antanut Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti paikkaansa arvojohtajana ottamalla kantaa tämän talven mieliä kiihdyttäneisiin ja suomalaisia jakaneisiin kysymyksiin.

Keskustelun alkujaksolla tulivat puheeksi Syyrian kurdi-itsehallintoalueella olevat terrorismiin osallistumisten tai epäilyjen perusteella vangitut Suomen kansalaiset. Ulkoministeri on konsultoinut tästä aiheesta kurdiviranomaisen kanssa, ja puheena ovat olleet mm. rikoksiin syyllistyneiden tuomitsemiset. Kurdi hallinto on ollut kiinnostunut kansainvälisen sotarikos-oikeudenkäynnin järjestämisestä, tai vähintään rangaistusten suorittamisesta passin myöntäneen valtion vankiloissa.

Juristina Sauli Niinistö näki tässä ongelmia, koska kurdihallinnon valtiollinen status on määrittelemättä, eikä Koillis-Syyrian itsehallintoelinten oikeuslaitos ole mukana valtioidenvälisessä yhteistyössä.  Presidentin mukaan itsehallintoalueella tuomittujen rangaistusten suorittaminen Suomessa on ongelmallista näistä syistä.

Kurdihallinnon ylläpitämällä al-Howlin leirillä Syyriassa olevien Suomen kansalaisten terrorismi-epäiltyjen perheenjäsenten mahdollinen paluu Suomeen puhutti marras-joulukuussa, -ja puhutti myös Yle:n aamulähetyksessä.

”Minä sain vähän kahdenlaistakin tietoa, jonka vuoksi sitten marraskuun lopulla halusin tehdä mahdollisimman selväksi, mikä näistä tiedoista -tiedon jonoistakin- tavallaan on oikeaa. -Ja kyllähän se siinä pikkuhiljaa sitten selvisi.”

”Tilanne oli vähän epäselkeä minulle, ja halusin sen  selvittää. Ja erityisesti sitten tämä poliittinen päätös, -sehän sitten syntyi joulukuussa.”

Presidentin mukaan poliittinen päätös oli erityisen tärkeä paikalla olleen erityislähettilään kannalta: Hän joutui toiminaan ja käyttämään virka-apua, mikä presidentin mielestä on kohtuuton tilanne virkamiehelle jos toimenpiteistä ei ole asianmukaista päätöstä. Ulkoministerin ja -ministeriön toiminta sai tässä huomiota.

Toimittajan jatkokysymykseen, millaista erilaista tietoa presidentti sai, Niinistö vastaa: ”Vähän samanlaista erilaista tietoa, kuin oli julkisuudessakin, että ollaanko nyt noutamassa kaikkia vai ei, ja millä tavalla tuo prosessi etenisi.” Presidentti antaa ymmärtää saaneensa asiasta selvyyden omatoimisesti, ”kun sen nimenomaisesti sitten -aina pääministeriä myöten- selvitin itselleni.”

Haastattelu alussa tuli jo mainittua, että sisäministeriön tänään julkistamasta Kreikassa ja Kyproksella olevien 175:n haavoittuvassa asemassa olevan turvapaikanhakijan noutamispäätöksestä presidentti antoi ymmärtää olleensa myös julkisen tiedon varassa.

Puhuttaessa vihan ja kahtiajakautuneisuuden kärjistymisestä presidentti muistutti kansalaissodasta, josta on vain 100 vuotta. Alkaneen vihan kierteen katkaiseminen on vaikeaa, korosti presidentti. Keskustelu sivusi Saksassa tapahtunutta maahanmuuttajiin kohdistunutta väkivaltaa, ja rasismin ja antisemitismin ilmaantumista. Presidentin mielestä Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa, mutta hän muistutti että se ”joidenkin mielessä, ja mielissä, se herättää levottomuutta, pelkoakin”.

Presidentin mielestä näihin pelkoihin on suhtauduttava ”keskustelemalla avoimesti ne auki”:

”… On paljon parempi  kuin se, että osoitetaan heti sormella yhtä naapuria, että olet väärässä -ja sitten muutama … nimittely perään.” ”Ymmärretään ja pyritään ymmärtämään myös sen vastapuolen lähtökohtia. -Puolin ja toisin.”

Presidentti asettui siis viime aikoina herännyttä poissulkevaa ja vaientavaa keskustelukulttuuria vastaan. Vanha slogan ”vastakkaisuuden aika on ohi” tarkoittaakin enemmän kuin hätäinen lukija saa siitä irti.

Samaan kysymyksenasetteluun presidentti palasi vastatessaan toimittajan kysymykseen maalittamisesta ja vihapuheesta: ”Meillä nyt kovasti puhutaan vihapuheesta ja maalittamisesta, ja että ne pitäisi jollain tapaa osata yksilöidä rangaistaviksikin. Minä vierastan sitä.” Presidentti muistuttaa, että yksilön turva on otettu huomioon jo olemassaolevassa rikoslaissa, joka on Suomessa korkealla tasolla.

Presidentin mukaan vihapuhetta ”…on äärettömän vaikea määritellä, ainakaan niin että se selvästi poikkeaisi jo nykyisin rangaistavaksi säädetyistä teoista”.  Suhteellisuuden palauttamiseksi keskusteluun Niinistö muistuttaa palvelusektorissa toimivien usein jokapäiväisesstä työssään kohtaamat uhkatilanteet. Presidentin mukaan terveydenhoito-alalla toimivien kohtaamat tilanteet ovat vakavampi ongelma, kuin julkisuuteen nostetetut ilmiöt, kuten päättävien henkilöiden nettihäirintä.

Nykyinen presidenttimme haluaa siis olla kaikkien suomalaisten arvojohtaja. -Ei vain oikeassa-olijoiden.

Ylen aamulähetys on nähtävissä areenassa.

3 Comments

 1. ro
  23.2.2020 08:53

  Arvojohtaja tässä tapauksessa lienee Eu;hunjohtaja vai kenties, Harhaanjohtaja ota tuosta nyt selvää.Halu vaan ei riitä.Saksalaisetko ne väkivaltaisia? Maahantunkutuneita kohtaa Haloo!!!. ainoastaa YLE ja Hesarin mielestä.Tuokin heitto lienee mutu….

  Vastaa
 2. Puolueeton
  23.2.2020 09:59

  Presidentin haastattelijaksi tulisi valita pätevä, rauhallinen ja asiallinen toimittaja, joita muistan on ennenkin olleen.

  Vastaa
 3. Tolppa
  23.2.2020 11:41

  Arvopresidentti ei koe Haaviston toimimista ulkoministerinä rikostutkinnasta huolimatta esteellisenä. Samoin maassa laittomasti oleskelevien piilottamista viranomaisilta sauli ei koe myöskään arvojensa tai lain vastaisena. Myös Tiitisen listalla olevien maanpettureiden suojelu sopii saulin arvoihin. Onko Saulin #ARVOt myös #LÄNTISET ja #EUROOPPALAISET ARVOT

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top