Terrori-isku Srinagarissa Kashmirissa Intiassa tänään

Intialle kuuluvan mutta hyvin islamilaisen Kashmirin osavaltion pääkaupungissa Srinagarissa surmattiin tänään viisi Intian rajavartiojoukkojen sotilasta. Heidän ajoneuvonsa väijytettiin.

Kashmirissa toimivalla islamistisella liikkeellä on ollut hyvin keskeinen rooli ääri-islamilaisuuden vaikutusvallan kasvussa Pakistanin valtakunnallisessa politiikassa, ja erityisesti Pohjois-Pakistanin ”heimoalueilla” Waziristanissa. Pakistanin sotilastiedustelu on yleensä rahoittanut ja avustanut Intian puolella toimivia liikkeitä, -pitääkseen ne kontrollissaan.

Afganistanissa käytyjen sotien aikana Pakistanin ja kashmirilais-terroristien välinen suhde on muuttunut: Pitkään aikaan ei ole ollut lainkaan varmaa, kuka on kenen kontrollissa. Waziristania hallitsee nykyisin de facto aivan muut, kuin Pakistanin viranomaiset, ja al Qaeda on siellä läsnä.

Terrorismin aktivoituminen Intiaa kohtaan Kashmirissa on nähtävä joko muun maailman jihadistien näkyvän riehumisen aiheuttamana kademielisyytenä, tai se saattaa merkitä uuden rintaman avaamista. Islamistien ja Intian yhteenotto alueella epävakauttaisi Pakistania ehkä kohtalokkaalla tavalla.

Kashmiria on syytä seurata.

Päivitys: Juuri tulleen tiedon mukaan alueelliseen hallintorakennukseen Kashmirissa on hyökätty ja se on sytytetty palamaan.

Srinagarin tapahtumista kertoi tänään NDTV:
5 BSF Soldiers Injured In Terrorist Attack In Srinagar
.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top