THL: AstraZenecan koronarokotetta voi antaa ikääntyneille

Euroopan lääkevirasto antoi AstraZenecan adenovirusvektorirokotteelle tammikuussa ehdollisen myyntiluvan, jolloin sen käyttöä rajoitettiin Suomessa alle 70-vuotiaisiin. THL:n työryhmä on tänään todennut rokotteen kelvolliseksi myös ikäihmisten rokottamiseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) nimittämä Kansallinen
rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) totesi tänään, että AstraZenecan
koronavirusrokotetta voidaan tästä lähtien antaa myös ikääntyneille eli 70 vuotta täyttäneille.

”Viime viikkoina Skotlannista ja Englannista saatu tutkimustieto
osoittaa, että AstraZenecan rokote antaa ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen ikääntyneille yhtä vahvan suojan kuin BioNTech-Pfizerin mRNA-rokote. Siksi lääketieteellistä syytä yläikärajan säilyttämiseen ei enää ole”, toteaa asiantuntijaryhmän
puheenjohtaja, professori Ville Peltola.

Euroopan lääkeviranomainen EMA ei ole asettanut AstraZenecan adenovirusvektorirokotteen myyntilupaan yläikärajaa, vaan lupa on myönnetty 18 vuotta täyttäneiden rokottamiseen. Ikääntyneitä on tähän asti rokotettu mRNA-rokotteilla ja alle 70-vuotiaita riskiryhmiin kuuluvia AstraZenecan tuotteella. KRAR suosittelee, että 70 vuotta täyttäneiden rokotuksia jatkettaisiin edelleen ensisijaisesti mRNA-rokotteilla.

”Rokotuksia pyritään suunnittelemaan kunnissa mahdollisimman
pitkäjänteisesti niin, että ensimmäisen rokoteannoksen saaneelle
voidaan varata aika myös toista rokotuskertaa varten. Lisäksi
rokotteiden jakelu eri puolille maata on sovittu monta viikkoa
eteenpäin. Yläikärajan poistaminen antaa kunnille kuitenkin
mahdollisuuden järjestellä rokotuksia uudelleen, jos se kunnan oman arvion mukaan nopeuttaa ikääntyneiden rokotuksia ja on ajanvarausten ja muiden järjestelyjen puolesta sujuvasti toteutettavissa”, toteaa THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio. ”Kun kokonaan uusia rokotusaikoja varataan, ne on syytä antaa ensin ikääntyneille ja vasta sen jälkeen alle 70-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville. Näin noudatetaan Suomen rokotusjärjestystä, jonka tavoitteena on tarjota rokotteen antamaa suojaa ensin niille, joiden riski saada vakava tauti on suurin.”

70 vuotta täyttäneet saavat ensimmäisen rokoteannoksensa huhtikuun loppuun mennessä. Rokotteita ollaan saamassa Suomeen lisää kevään aikana.

 • Tietolähde: THL.

2 Comments

 1. Jukka
  10.3.2021 17:01

  Koska THL antaa luvan tuohon niin en sitä kenellekään suosittele ja itse en sitä varmasti ota.
  Maailmalla AstraZeneca on huonossa maineessa, olipa muistaakseni jossain maassa jopa kieltolistalla, mutta mitäpä valta-valhe-mediat näistä kansalle kertomaan.

  Vastaa
 2. Ropi
  11.3.2021 11:24

  Kyseinen rokote on laitoin, mikään maa maailmassa ei ole hyväksynyt näitä DNA rokotteita, mutta pistellâän silti menemään.
  Marinin perhe on rokotettava livenä astra zenegalla

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top