THL: Koronatartuntoja voi olla Uudellamaalla kymmeniä kertoja enemmän, kuin nyt luullaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tekemä vasta-aine tutkimus antaa viitteen, että koronatartuntojen määrää on pahasti aliarvioitu. Tämä seikka jättää hallituksen tämänpäiväiväisen päätöksen hyvin outoon valoon.

Koronavirustartunnan saaneita voi olla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella monikymmenkertainen määrä varmistettuihin tapauksiin verrattuna, selviää THL:n tekemästä vasta-ainetutkimuksesta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin koronaviruksen vasta-aineiden esiintymistä HUS:n alueella eri syistä labratoriotutkimuksissa jäyneillä henkilöillä. Vasta-aine katsottiin 400:sta verinäytteestä, jonka henkilöt olivat antaneet johonkin tarkoitukseen. Tämä tarkastelu paljastaa myös oireettomasti taudin kokeneet potilaat ja tartunnankantajat.

Näytteidenantajat olivat 15-90 -vuotiaita, sekä naisia että miehiä. He olivat tulleet tutkittaviksi muista syistä, kuin korona-epäilyn takia. Näytteitä kerättiin 23.03. – 12.04. välillä. Vasta-ainetta etsittiin kahdella eri testillä: Kaupallisella pikatestillä, ja THL:n omalla testillä, joka varmisti tuloksen.

  • Viikolla 13 145 tutkitusta näytteestä yhdessä (0,7 prosenttia) havaittiin vasta-aineita.
  • Viikon 14 otoksessa 150 tutkitusta näytteestä ei löytynyt vasta-aineita.
  • Viikon 15 otoksessa 147 tutkitusta näytteestä viidessä (3,4 prosenttia) havaittiin vasta-aineita koronavirusta vastaan.

Koska vasta-aineen kehittyminen tartunnansaaneen henkilön elimistössä kestää parisen viikkoa, testit näyttävät kahden viikon takaista tartuntatilannetta. Testattujen lukumäärä on suhteellisen vähäinen, joten johtopäätöksiä on tehtävä varoen, kertoo THL:n tiedote tänään.

”Selvityksessä käytetty aineisto ei edusta väestöä yhtä hyvin kuin väestöstä tehtävä satunnaisotos, joten tulos on tässä vaiheessa hyvin alustava.Se on kuitenkin samansuuntainen kuin aiemmin Tanskassa verenluovuttajilla tehdyn vasta-ainetutkimuksen tulos”, THL:n erikoistutkija Merit Melin sanoo.

THL on viime viikolla käynnistänyt satunnaisotantaan perustuvan väestötutkimuksen, jossa selvitetään koronaviruksen vasta-aineiden esiintyminen eri ikäryhmissä ja eri alueilla Suomessa. Vasta tämä tutkimus tulee antamaan kokonaiskuvan tartunnansaaneiden määrästä ja alueellisesta jakautumasta Suomessa.

Lähde: THL:n tiedote 15.04.2o20, klo. 12:00.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top