Tiedätkö kuinka pitkän matkan tarvisee yli 30 metrisen rekan ohittamiseen – testasimme poliisin kanssa yhteistyössä

Suomi on ensimmäinen Euroopan maa jossa on tammikuun 21. päivän jälkeen ollut luvallista ajaa yli 30-metristä kuljetusyhdistelmää. Kuljetusyhdistelmäksi luetaan kuorma-auto ja yksi tai useampi perävaunu joiden pituus saa uuden asetuksen mukaan olla jopa 34, 5 metriä.

HCT-asetuksen mukaisia kuljetuksia on voinut erityisluvalla suorittaa vuodesta 2013 asti, mutta nyt asetus tulee koskemaan koko kuljetusteollisuutta.

Extrauutiset lähti 6.3. selvittämään yhdessä poliisin ja kuljetusliikkeen kanssa kuinka kauan vie 32-metrisen kuljetusyhdistelmän ohittaminen.

Koe suoritettiin välillä Järvenpää-Mäntsälä. Tapasimme huoltoasema Tuuliruusulla poliisipartion, jonka autolla kuvaustilanne myöhemmin suoritettiin. Koetilannetta odotellessa jututimme Itä-Uudenmaan poliisin Vanhempi konstaapeli Sari Nuolikoskea HCT-kuljetuksista:

Onko poliisille tullut tietoon uusien yhdistelmien aiheuttamia onnettomuuksia tai vaaratilanteita?
– Ei ole tullut, sillä yhdistelmät kulkevat runkolinjaa pitkin jolloin ohitustilanteet ovat selkeitä.

Mitä mieltä poliisi on kuljetuksen perässä pitkää kuljetusta ilmaisevasta ”LONG”-merkistä? Onko se riittävä vai pitäisikö kuljetuksen pituus ilmoittaa myös metreissä?
– Ei ole tarvetta ohitustilanteissa ajoneuvoa takaapäin ohitettaessa, mutta edestä tultaessa ja risteyksissä kuljetuksen pituutta ei voi yhtä hyvin havainnoida.

Miten pitkän yhdistelmän äkillinen pysäyttäminen täydestä 80 kilometrin tuntivauhdista onnistuu?
– Vaikka kuljetuksen pituus kasvaa kuljetuskaluston akselit pysäyttävät auton nopeasti, koska kuljetuksen pituus ei lisää kaluston massaa.

Pian olikin jo aika tavata kuljettaja ja lähteä suorittamaan ohitus. Samalla toimitus kuuli myös kuljettajan näkökulmaa asiaan.

Taustaa:

Liikenne- ja viestintäministeriö on arvioinut kuljetusyhdistelmien pidentämisen vähentävän logistiikan ajokilometrejä vuosittain 100 miljoonalla ja palkkakustannuksia 30 miljoonalla. Tämä tapahtuisi ajoneuvojen purku- ja lastausvaiheessa jossa jokainen perävaunun kytkentä ja irrotus vie 15 minuuttia. Toisaalta pitkien yhdistelmien kuljettaminen kaupunkiolosuhteissa on haastavaa, koska risteystilanteessa yhdistelmän kuljettaminen risteyksestä läpi voi viedä minuutteja aikaa.

Kuljetusliikkeet ovat varautuneet uudistukseen hankkimalla uutta kalustoa käytöstä poistuvan tilalle sekä päivittämällä jo käytössä olevaa kuljetuskalustoa.

2 Comments

 1. Janis Petke
  15.3.2019 14:25

  Ei pijä männä ohittammaa. Ajetaan voan hilijoo ja suomi seesoo tuas.

  Vastaa
 2. esko
  15.3.2019 15:53

  Testatkaapa kuinka kauan rekalta menee mopoauton ja varsinkin uuden kevytauton ohittamiseen.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top