Tiedotustilaisuus korona-tilanteesta ja suojavarusteiden hankinnasta (videotallenne)

Suomi on hyvin varustautunut pandemian varalle, vai onko? Virkamiesten vastaukset medialle valottivat asiaa hiukkasen syvemmin. Kiinasta juuri saapunut lentokonelasti epäkurantteja maskeja puhutti mesdian väkeä tänään.

Paikalla tiedotustilaisuudessa ovat sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila, Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema, työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Petri Peltonen sekä ulkoministeriön alivaltiosihteeri Nina Vaskunlahti.

  • Ensimmäinen Kiinasta tilattu kahden miljoonan suojaimen erä on saapunut eilen, ja se on testattu. Varusteet eivät ole eurooppalaisten normien mukaisia, mutta ne tullaan jakamaan käyttöön. Ensi viikolla on tulossa neljä kuljetuserää lisää.
  • Nyt Kiinasta saadut varusteet ovat käyttökelpoisia hoivayksikköihin ja kotikäyttöön riskiryhmien suojeluun. Kotimaista suojainten tuotantoa saadaan käyntiin kahden viikon kuluessa, ainakin kolmessa yrityksessä. Uusia tuotantolinjoja saadaan käyttöön toukokuun puolessa välissä, jolloin kotimainen valmistus voi kattaa tarpeen.
  • Suojavisiirien tuotantoa on kotimaassa kysyntää vastaavasti. Diagnostiikkatarvikkeita ja mm. hengityskoneita voidaan valmistaa myös Suomessa. Kiinnostuneita yrityksiä on, kertoivat virkamiehet.
  • Päivi Lakka, IS: Onko Huoltovarmuuskeskus tehnyt kauppaa Kiinan valtion kanssa? Vastaus: Kiinassa ja Euroopassa toimivien yritysten kautta on toimittu.
  • Ismo Kähkönen, Extrauutiset: Sosiaali ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen eilen kertoman mukaan jokaisella sote-yksiköllä on lain mukaan oltava 6kk varastot. Kuka valvoo? Vastaus: Säädöksissä ei lue suoraan määrää, mutta kansallisen pandemiasuunnitelman mukaan se on 3-6kk. Osa kunnista on toiminut esimerkillisesti, osa on jopa ulkoistanut hankinnan yksityiselle toimijalle. On hyvin erilaisia tilanteita kentällä. Osassa kunnista ”mennään kriittisellä rajalla”.
  • Yle kysyi lisätalousarviossa varatun 600 miljoonan käytöstä. Vastauksen mukaan summaa käytetään sekä suojavarusteisiin että laitteisiin.
  • Helsingin Sanomat kysyi tämänhetken varastotilanteesta, riittääkö? Vastaus: Uudet hankinnat menevät huoltovarmuusvarastoon, josta ne jaetaan käyttöön.

Vastauksista ilmeni, että suojavälineiden tarve on ollut odotettua runsaampaa.

  • Lännen Media kysyi, miten jatkossa Kiinasta tilattavien välineiden laatu varmistetaan? Vastauksessa käytettiin samaa ”kaoottinen”. Kansainvälisesti tunnettujen valmistajien tuotteista voidaan olla varmoja. Nykyisessä tilanteessa kaupat joudutaan lyömään lukkoon usein nopeasti. Jokainen tarvike-erä testataan VTT:llä. Kotimaiset tuotteet tullaan valmistamaan korkeatasoisista materiaaleista. Kotimaassa viranomaiset voivat valvoa valmistusta.
  • IS kysyi vielä, miten on mahdollista että heikkolaatuista tavaraa tuli? Vastaus: Kiinasta tilattujen kirurgisten maskien asiakirjat olivat kunnossa. Keinoa varmistua teknisesti laadusta ennen lastausta lentokoneeseen ei ole. Vasta VTT voi testata perillä Suomessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top