Tiibetiläis-väite: Kiina pakottaa vähemmistöt luopumaan äidinkielestään

Dharmsalassa Intiassa toimiva ihmisoikeusjärjestö  on kiinnittänyt huomiota kommunistisen Kiinan muuttuneeseen vähemmistöpolitiikkaan: Vähemmistökansoille Kiinan autonomialaissa määritelty oikeus omakielisyyteen on sivuutettu uusissa opetusta koskevissa suunnitelmissa.

Tiibetin ihmisoikeuksien ja demokratian keskus (TCHRD) kertoi keskiviikkona (21.01.), että Kiinan viranomaisten valmistelevan ”etnisten vähemmistöjen” oman puhutun ja kirjoitetun kielen käyttämisen määrittelemistä ”perustuslain vastaiseksi”.

Kiinan kansallinen kansankongressi (NPC) julkaisi oikeudellisten asioiden valiokunnan tammikuussa 2020 toimittaman työraportin, joka perusteli kiinan mandariininkielen käyttöä opetusvälineenä etnisten vähemmistöjen alueilla.

Dharamshalassa Intiassa toimiva ihmisoikeusjärjestö pitää raporttia askeleena Kiinan monien vähemmistökansojen pakkosulauttamiseksi valtaväestöön han-kiinalaisiin kielellisesti ja kulttuurisesti. Kommunistijohtoisen Kiinan Kansantasavallan alueella elää lukuisia vähemmistökansoja, joista suurimpia ovat tiibettiläiset, uigurit ja mongolit.

Kiinan nykyinen perustuslain alueellisia autonomioita koskevat säädökset ovat vuodelta 1984. Niiden mukaan sekä virkamiesten että kansalaisten autonomisilla alueilla tulee osata tai saada opetusta sekä vähemmistökielessä että mandariinikiinassa, joka on Kiinan yleiskieli. Vuonna 2001  tarkistettiin autonomialain 37 §:ää, joka määritteli opetuksessä käytettäviä kieliä: ”Alemmasta tai ylemmästä perusasteesta lähtien han-kiinankielen ja kirjallisuuden kursseilla tulisi opettaa yleistä kieltä ja kiinalaisten Han-kirjoitusmerkkien käyttöä koko maassa.” Tämä merkitsi selvää askelta pois vanhasta politiikasta tukea vähemmistöjen omakielisyyttä.

Kiinan kansankongressin komitean puheenjohtaja Shen Chunyao esitteli uutisen mukaan raporttia korostamalla valtakunnallisten lakien ensisijaisuutta paikallisiin, autonomisten maakuntien ja alueiden, lakeihin nähden.

Ihmisoikeusjärjestö TCHRD muistuttaa, että jo vuoden 2000 yleiskiinalainen kieli- ja kirjoituslakilaki tuki vähemmistöopiskelijoiden kouluttamista mandariinikiinan käyttäjiksi. Lain 5 artiklassa määrätään seuraavaa: ”Yhteisen kansallisen kielen käyttö tukee valtion itsemääräämisoikeutta ja kansallisuuksien ihmisarvoa ja se edistää kansallista yhtenäisyyttä, ja siitä on hyötyä sosialistisen perustan rakentamiselle.” Artikkelin perustelulause tuki pahaenteisellä tavalla yleiskiinalaista kielipolitiikkaa.

Ihmisoikeusjärjestö kehottaa Kiinan viranomaisia ​​”kumoamaan lait, politiikat ja käytännöt, jotka heikentävät tiibetin kieltä ja vaikuttavat suoraan tiibetiläisen kielellisen ja kulttuurisen identiteetin selviytymiseen”. TCHRD vetoaa myös kansainväliseen yhteisöö: Kiinaa on painostettava sallimaan YK:n ja muiden kansainvälisten järjestöjen riippumattomien tarkkailijoiden vierailut tietojen keräämiseksi äidinkielipohjaisen koulutuksen saatavuudesta  Tiibetin kouluissa .

Asiasta kirjoitti 27.01. 2021 Phayul.

Otsikkokuva: Koululuokka Tiibetissä / Phayul.

1 Comment

  1. juha.
    1.2.2021 19:37

    Ei tarvitse ”väittää”! Kiina, vaikka myi näiden lasten sisäelimiä parin viikon toimitusajalla elinten luovutus markkinoille. Kiina on maailman pahin pahis valtio Sveitsin jälkeen, jossa maailman kansoja pelotellaan kuolemalla ilman piikkiä ja piikin kanssa!!!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top