Timo Soinin antiklimax: Upea ura päättyi pikku riitaan

Suomen Maaseudun Puolueen, Perussuomalaisten ja viimeksi Sinisten parissa pitkän uran tehnyt Timo Soini tuli erotetuksi itse perustamansa puolueen paikallisosastosta Espoon Sinisistä. Eroon johtanut episodi ei näytä kovin maailmoja mullistavalta.

Espoon Sinisten valtuustoryhmä muodostui Timo Soinista, Jukka Kilvestä ja varavaltuutettu Jonna Löflundista. Kukaan heistä ei enää kuuluu Espoon Sinisiin, eikä puolueosastolla ole siis valtuustoryhmää. Kilpi ja Löflund ovat nyt ehdolla Espoon valtuustoon toisen puolueen, Liike Nyt:n listoilla. Asiasta puhelimitse kysyttäessä Liike Nyt:n puheenjohtaja Harry Harkimo ei kommentoinut asiaa.

Jukka Kilpi erosi Espoon Siniset ry:stä 01.03., mutta ilmoitti toimivansa valtuustoryhmässä nyt istuvan valtuuston kauden loppuun elokuulle. Kilpi ja Löflund ovat molemmat erottuaan Sinisistä liittyneet Liike Nyt:iin.  Kun Timo Soini erotettiin puolueosastosta 03.06., Siniset ovat ilman valtuustoryhmää.

Espoon Siniset antoivat potkut

Soinin erottamisen syy oli esiintyminen toisen puolueen vaalimainoksessa: Hän oli antanut Nyt:n ehdokkaille, kavereilleen sinisessä valtuustoryhmässä, Kilvelle ja Löflundille luvan käyttää mainonnassaan vanha kuvaa, jossa kaikki kolme esiintyvät, -silloin vielä samassa puolueessa olevina. Kari Pajunen Espoon Sinisistä kertoi Extrauutisille, että puolueosasto odotti kaksi viikkoa, josko Soinilta tulee jokin selitys tapahtuneelle, ja kun sitä ei kuulunut, teki ratkaisunsa.

Erottamisen peruste oli siis puolueosastoa vahingoittava toiminta, toisen puolueen ehdokkaiden ”kummina” toimiminen heidän mainoksessaan. Soini itse kokee erottamisena laittomaksi, koska häntä ei ole kuultu asian käsittelyn yhteydessä. Pajunen kertoo erottamispäätöksen syntyneen Espoon Siniset ry:n hallituksen kokouksessa yksimielisesti. Itse Sininen puolue ei ole vielä suhtautunut asiaan.

Timo Soini aloitti jo 16-vuotiaana Suomen Maaseudun Puolueen SMP:n nuorisojärjestössä, ja johti järjestöä 1984-92. SMP:n lopettaessa toimintana 1995 Soini yhdessä Raimo Vistbackan ja Urpo Leppäsen kanssa perusti uuden puolueen, jonka puheenjohtajaksi hän tuli 1997, ja piti paikkansa aina 2017 Jyväskylän puoluekokoukseen asti. Eduskuntaan Soini valittiin 2003, ja vaaleissa vuonna 2007 hän uusi paikkansa Suomen kolmanneksi korkeimmalla äänimäärällä 19 859. Europarlamentin vaaleissa 2009 Soini oli koko maan äänikuningas, tuloksella 130 715 ääntä. Eduskuntavaaleissa 2011 Soini oli äänimäärällään taas valtakunnan ykkönen: 43 437 ääntä.

Lähes kaikki saavutettu politiikassa

Perussuomalaisille aukesi hallitustie 2015, Juha Sipilän (keskusta) hallitukseen, jossa Soini oli ulkoministerinä vuoteen 2019. Kesällä 2017, Perussuomalaisten valittua Soinin tukeman Sampo Terhon sijasta uudeksi puheenjohtajaksi Jussi Halla-ahon, Soini yhdessä puolueen eduskuntaryhmästä irtautuneiden ”soinilaisten” kanssa perusti Siniset. Timo Soini on siis ehtinyt olla vaalien äänikuninkaana, kahden puolueen perustajana, ministerinä, europarlamentaarikkona, kansanedustajana ja Espoon kaupunginvaltuutettuna. 13.06. kuntavaaleissa hän ei ole enää ehdokkaana.

7 Comments

 1. Äänestäjä
  8.6.2021 00:28

  Sininen unisuus. Siellä porukoissa ois kyl ollu hyviä tyyppejä. Soiniin en nyt ota kantaa tässää, koska sanani saattaisivat satuttaa joitakin.

  Vastaa
 2. Terhomatti Hämeenkorpi
  8.6.2021 09:11

  Soini – mahalasku perseelleen – ja tervemenoa!

  Vastaa
 3. Matti
  8.6.2021 09:18

  Soinilla poliittinen pelisilmä sumentui siellä ministeriaudin takapenkillä..liekö istunut pelisilmänsä lyttyyn.

  Olikohan sen arvoista vai tuleeko nykyään mieleen että jotain olisi pitänyt tehdä toisin ?

  Vastaa
 4. Hillotolppa
  8.6.2021 10:06

  No, mikäs on Soinilla ollessa kun Vistbackan kanssa on Persujen säätiön nimenkirjoitusoikeus. Sitten oli vielä se kolmas henkilö jolla se oli. Periaatteessa sillä on valta rahohin ellei asialle ole tehty jotain. Mutta en ole kuullut että niitä olisi saatu pois.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   8.6.2021 11:48

   Jotain on sovittu puoluetoimisto-asiassa.

   Vastaa
 5. pöh
  8.6.2021 10:41

  Huonoa arvostelukykyä Harkimon puolueelta ottaa Soini vaalimainoksiin, siinä vain menettää vähätkin äänet.
  Soiniin luotto on mennyt täysin, Soini tietää sen itsekin ja siksi ei kehtaa asettua ehdolle enää mihinkään vaaleihin.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   8.6.2021 11:47

   Ilmeisesti ei ollut Hjalliksen päätös. Meillä ei ole tietoa, miten Nyt:ssä suhtaudutaan toisen puolueen miehen näkymiseen vaalimainoksessa, mutta Harkimon mukaan Soinia ei oteta Liike Nyt:iin.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top