Federica Mogherini, EU:n ulkoasiainkomissaari, katsoo Välimeren yli

Kuukausi sitten, 10.10., käväisi EU:n ulkopolitiikasta vastaava Federica Mogherini Tampereella noutamassa tohtorinhatun, ja piipahti mennessään ohjeistamassa Juha Sipilää (paikallista pääministeriä). Tästä päivästä kuukausi eteenpäin Juha Sipilä istuu Marrakeshissa YK:n kattamassa pöydässä, jonka tärkein anti nieltäväksi on kysymys maahanmuutosta Afrikasta. Siispä olemme kiinnostuneita, mitä Mogherini on Afrikan ja EU:n asioista puhunut.

EU:n ulkopolitiikasta vastaava Federica Mogherini tukee EU:n ja Afrikan maiden välisen yhteistyön lisäämistä, ja erityisesti kysymyksessä laittomasta Eurooppaan suuntautuneesta maahanmuutosta. Hän haluaa vastaanottopisteitä laittomille tulijoille Afrikan maaperälle.

Mogherini puhuikin Africa Week -tilaisuudessa jotain todella sekavaa, ja ehkä hyvin pahaenteistäkin, eurooppalaisten kannalta:

”Tapa hahmottaa kansainvälisiä suhteita ei perustu yhteistyöhön ja kumppanuuteen, ei win-win ratkaisuihin, vaan useimmin enemmän ja enemmän valtapeliin, nolla-summa pelinä. Katsotaan numeroita, katsotaan demografiaa (väestöjen kehitystä), katsotaan kansojen rikkauksia, -luonnonvaroja. Olet suuri globaali pelaaja ja yhdessä, Eurooppa ja Afrikka, voivat muokata kansainvälisten suhteiden piirteet vallankumouksellisella tavalla.”

”A way of interpreting international relations based not on cooperation and partnership, not on win-win solutions, but more and more often as a power game, as a zero-sum game… Look at the numbers, look at the demography, look at the richness — natural resources, of the people. You are a big global player and together, Europe and Africa, can shape the features of international relations in quite a revolutionary way,” Mogherini noted, speaking at the conference ”Africa Week.”

Jos kansainvälisessä politiikassa vastuullisilta henkilöiltä alkaa kuulumaan ”taivaanrannan-maalaamista”, on syytä olla huolissaan. Jatketaan, mutta siirretään kahvikupit kauemmas näppiksistä. EU:n ulkosuhteiden päällikkö julistaa myös, että maahanmuuttaja-ongelman juuret ovat konflikteissa ja epätasa-arvoisuudessa ja resurssien epätasa-arvoisessa jakautumisessa. Jälkimmäisellä huomiollaan hän viitannee luonnonvarojen ”ei-oikeudenmukaiseen” sijoittumiseen maantieteellisesti.

Mogherinia kyseenalaistaen voimme ottaa esimerkiksi Suomen:

 • Suomen alueelle tulee auringon säteilyä per pinta-ala vähemmän kuin esimerkiksi Afrikkaan. (Se on niin väärin!)
 • Maanviljelyn kasvukausi on Suomessa lyhyempi, kuin Afrikassa. (Tämäkin lienee niin väärin!)
 • Suomessa joutuu suuren osan vuotta lämmittämään asuinrakennuksia, jotka täytyy tehdä tiiviimmin ja suuremmin kustannuksin, kuin Afrikassa. (Viittaan edellisiin kommentteihin.)
 • Suomessa on vähemmän arvokkaita mineraaleja, kuin Afrikassa. (Joo, vääryyttä pukkaa.)
 • Suomessa on korkeampi elintaso, kuin Afrikassa. (Nytkö löytyi se etsitty Suuri Vääryys?)
 • Afrikasta pyrkii väkeä tänne elämään leveästi. (Missä vääryys-huutajat? Haloo.)

Annetaan Mogherinin jatkaa:

”Ajattelen, että meillä on ymmärrys historiastamme, sekä Afrikan että Euroopan, että jos naapurillani on ongelma, myös minulla on ongelma. Ja paras tapa investoida omaan vahvuuteeni on investoida naapurini vahvuuteen.”

”I think we have understood from our history, both in Africa and in Europe, that if my neighbour has a problem I also have a problem. And the best way to invest in my strength is investing in my neighbour’s strength.”

Muistaakseni Saksassa oli kansansatu ”tynnyrissä kasvaneesta tytöstä”. Pidättäydyn enemmistä kommenteista äskeiseen.

Syyskuussa Euroopan neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk selitti EU-johtajille summitissa Salzburgissa huippukokouksen pitämistä Arabiliiton kanssa Egyptissä helmikuussa 2019. Mogherini kannattaa ideaa, uskoen sen edistävän yhteistyötä Välimeren ympärillä.

Tämä porukka, joka istuu päättävissä asemissa EU:ssa tuntuu kutovan vaarallisia ajatuksia, ja vain neljän viikon kuluttua he ja kaikki EU-maiden johtajat ovat Marrakeshissa, ja heillä on pöydällä paperi jonka allekirjoittajat tekevät vaikeammaksi, ellei mahdottomaksi, laittomien maahantulijoiden karkoittamisen Euroopasta.

Mielipidekirjoitus.

European Union 07.11.2018: Speech by HR/VP Mogherini at the”Africa-Europe Partnership: A Vision beyond Migration” event during the S&D 2018 Africa Week.

Asiasta kirjoitti myös: Sputnik News 10.11.2018: EU-Africa Partnership: ’Revolutionary’ Change in Global Politics – Mogherini.

Yle 10.10.2018: EU:n korkea edustaja Mogherini pikakäynnillä Suomessa – Kunniatohtorin hattu ja Suomen tuleva EU-puheenjohtajuus aiheina.

3 Comments

 1. Reiska
  10.11.2018 18:56

  Kommenttini ei liity otsikon aiheeseen, vaan on palautetta. Nykyään netissä on paljon erilaisia vaihtoehtomedian suomenkielisiä uutissivustoja. MV sen aloitti, ja innosti muita. Valitettavan moni uusi sivusto on joko uusnatsistissävytteinen, juutalaisvihamielinen tai Venäjä-myönteinen. Extrauutiset ei ole mitään niistä. Kiitos. Tämä on Oikeaan Mediaan verrattava rehellinen, isänmaallinen saitti. Levitän linkkiä tänne.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   11.11.2018 10:53

   Kiitämmä.

   Vastaa
 2. Pekka Kemppainen
  11.11.2018 10:55

  Olemme sitä mieltä, että myös kansalaisjournalismi voi olla objektiivista, ja noudattaa journalistin ohjeita, so. hyviä tapoja, Tehään sillai ”retardi-vapaata” mediaa, jossa ei alatyylitellä.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top