Tohmajärvellä moottorisahalla poliisia uhkailleen tapaus syyteharkintaan: Murhayritys

Poliisipartio joutui joulukuussa Tohmajärvellä vakavan uhkan kohteeksi mieshenkilön uhatessa virkavaltaa käynnistetyllä moottorisahalla. Epäilty pysäytettiin tulivoimaa käyttäen, ja poliisin toiminta tutkittiinkin sittemmin. Nyt edelleen vangittuna olevan moottorisahamiehen asia on jätetty syyttäjälle.

Tapahtumat saivat alkunsa perjantaina 21.12.2018 klo 22.39, kun poliisi hälytettiin Tohmajärvellä haja-asutusalueella sijaitsevalle vapaa-ajan kiinteistölle, jossa oli hätäkeskukseen tulleiden ilmoitustietojen mukaan tapahtunut pahoinpitely. Paikalla oli useita henkilöitä.

Perjantaina 21.12.-18 poliisi sai pahoinpitelyhälytyksen vapaa-ajan asuntoon Tohmajärvellä. 42-vuotiasta kontiolahtelaista miestä epäiltiin seurueeseen kuuluneen naisen pahoinpitelystä. Poliisipartiota kohtaan epäilty käyttäytyi aggressiivisesta, eikä totellut partion kehoituksia.

Poliisi tavoitti miehen talon pihalta. Miehellä oli moottorisaha, hän käyttäytyi uhkaavasti eikä totellut poliisin antamia käskyjä. Poliisi pyrki kiinniottoon poliisikoiraa käyttämällä, mutta mies uhkasi ja löi moottorisahalla poliisikoiraa. Sen jälkeen mies käynnisti moottorisahan ja kohdisti uhkailunsa poliisipartion jäseniin, huitoen ja voimakkaasti moottorisahaa kaasuttaen.

Poliisille ei tilanteessa jäänyt muuta mahdollisuutta, kuin käyttää virka-asetta lähestyvän sahaa pärisyttävän miehen pysäyttämiseen. Etäisyys epäiltyyn oli pienimmillään vain joitain metrejä. Pysäytetylle koitui tilanteesta ampumavamma, josta hän joutui sairaalahoitoon. 03.01. hänet kotiutettiin sairaalasta, ja samantien vangittiin. Vangitseminen jatkuu yhä. Kuulusteluissa epäilty on kertonut, ettei muista mitään.

Rikosnimikkeinä esitutkinnassa ovat olleet murhan yritys, poliisipartiota kohtaan, virkamiehen väkivaltainen vastustaminen, ja em. mökillä olleen naishenkilön pahpinpitely. Jos henkirikoksen yritys kohdistuu tehtävässään toimivaan virkamieheen, se rikoslain 21. luvun 2 §:n 4 kohdan ja 3 momentin perusteella voi täyttää murhan yrityksen tunnusmerkistön.

Esitutkinta tapauksessa on siis valmis, ja syyttäjällä harkinnassa. Syyte on nostettava 01.03.-19 mennessä. Poliisin toiminta tilanteessa on arvioitu Valtakunnansyyttäjänviraston toimesta jo 04.01., ja hyväksi havaittu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top