Toimittajan ja poliisin some-yhteenotto kummastuttaa

Poliisin turvautuessa pitkään selvittämättömänä pysyneessä rikostapauksessa etsimiensä henkilöiden kuvien julkaisemiseen, se joutui arvostelun kohteeksi sosiaalisessa mediassa.

Erään sanomalehden rikostoimittaja twiittasi:

Poliisi julkaisi kuvallisen etsintäkuulutuksen jossa ei edes kerrota, mistä on kyse. Moni media on julkaissut kritiikittömästi tämän @HelsinkiPoliisi:n varsin arveluttavan tiedotteen. (Olen peittänyt kuvasta kasvot). Poliisin tiedotuslinja saa alati kummallisempia piirteitä.

Tästä kiista alkoi: Poliisi.fi 02.11.2018.

Tunnistatko kuvien henkilöt? Ota yhteys poliisiin:

02.11.2018 klo 14.22
Helsinki
Poliisi tutkii talvella 2018 Helsingissä tapahtunutta epäiltyä rikosta. Poliisi pyytää yleisöltä apua kuvissa esiintyvien henkilöiden tunnistamiseen. Poliisi ei kommentoi tutkinnallisista syistä tarkemmin julkisuuteen, mistä rikosasiasta on kysymys tai mikä henkilöiden rooli on tutkinnassa. Kuvien henkilöt tunnistavan pyydetään ottamaan yhteyttä sähköpostitse analyysi.helsinki@poliisi.fi. Henkilöt voivat myös itse ilmoittautua poliisille esimerkiksi Pasilan poliisiasemalla.

Näin poliisi vastasi:

Helsingin poliisi @HelsinkiPoliisi
Vastauksena käyttäjälle @TRimpilainen

Hei Tuomas! Poliisin tiedotuslinja perustuu esitutkintalakiin. Rikoksesta epäillyn nimen tai kuvan voi julkaista, jos se on välttämätöntä rikoksen selvittämiseksi. Tässä tapauksessa tilanne on juuri se. Kaikki muut keinot käytetty ja kuvan julkaiseminen on viimeinen oljenkorsi.

Poliisi on siis toiminut ohjeidensa mukaisesti. Tapaus sai myös onnellisen lopun: Kuvissa esiintyneet henkilöt ilmoittautuivat itse poliisille saatuaan tietää olevansa etsittyjä. He siis selvittävät poliisille osuuttaan tutkitussa rikostapauksessa, jota ei tarkemmin yksilöidä.

Etsittyjen kuva on ollut esillä useissa medioissa. Koska he eivät ole enää kateissa, eXtra on peittänyt kuvista kasvot. Rikostutkintaan liittyen etsittyjen kannattaa yleensä itse ilmoittautua poliisille: Aktiivisuus tapausten selvittelyssä luetaan eduksi käräjillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top