Toinen maaliskuuta 1948: YK:n 51.artikla ulottui suojaamaan Suomea

Suomen suvereniteetin ja muiden valtojen Suomelle antaminen turvatakuiden historiassa 2. maaliskuuta 1948 on muistettava päivä.

Silloin päättyi Suomen sodanjälkeinen yksinäisyys, ja saimme vastauksen kysymykseen, olemmeko ”väärällä puolella sotinut” liittoutuneiden kannalta vihollisvaltio, vaiko kansainvälisen yhteisön täysarvoinen jäsen.

Presidentti Juho Kusti Paasikiven päiväkirjamerkintä 02.03. 1949 avaa tilannetta nykylukijalle. Ulkoministeri Carl Enckell oli käynyt tapaamassa presidenttiä tuona päivänä, ja päiväkirjaan merkittiin ministerin käynnin jälkeen:

”(Yhdysvaltain suurlähettiläs Avra M.) Warren tänään Enckellin luona ja ilmoitti, että USA:n hallitus on synnerligen angelägen att (pitää erityisen tärkeänä, että) Suomen itsenäisyys beravas (säilyy). Vaikka emme ole YK:n jäsenenä, niin meillä on (YK:n peruskirjan) 51.artiklan mukaan oikeus kääntyä sinne, ja USA antaa kannatusta. (Warren) Kysyi, miten on sisäinen asema.” (Paasikiven päiväkirjat 1, 1944-1956, s. 1084)

Yhdysvaltain suurlähettiläs oli saanut Washingtonista toimeksiannon kertoa Suomen hallitukselle ja presidentille, että ”Yhdysvallat ottaa Suomen asian esille YK:ssa tarvittaessa”, -diplomaattisähkeen sanamuodon mukaan.  Että Suomen suvereniteetti oli Yhdysvalloille huolenpidon kohde, ei ennen edellä mainittua ilmoitusta ollut lainkaan selvä asia. Koko Itä-Eurooppa ”oli saanut kutsun Siniparran linnaan”, ja jäänyt sille tielle, -jos lainaamme Sir Winston Churchillin sanontaa.

Tuolla päivämäärällä asemamme oli muuttunut, -tai saimme siitä tiedon. Suomi ei ollut enää yksin.

 

6 Comments

 1. Kessu
  1.3.2022 23:09

  USA tarvitsi etupiiriä/puskurivaltion täynnä nöyriä puupäitä käskyläisiksi ja lahottavia poliitikkoja kusettamaan metsäläiskansaa. Suomi oli taivaan lahja USA:lle ja muille siirto&ryöstömaille. Paikka YK:ssä ja koko kansa&poliitikot etujoukoissa ovat kilvan imemässä setäsaulin tikkaria.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   1.3.2022 23:10

   Olisitpa nähnyt 1900-luvun #suomettajat! -Siinäpä selkäranka taipui kuin kumiköysi!!

   Vastaa
   1. Obelix
    2.3.2022 13:38

    ”Olisitpa nähnyt 1900-luvun #suomettajat! -Siinäpä selkäranka taipui kuin kumiköysi!!” Pekka, mutta entäs SUOMETTAJAT armon vuonna 2022! Katsokaa mitä tapahtui ulkoasiainvaliokunnassa: Siellä näyttää olevan valiokunnan jäsenillä kumisen selkärangan lisäksi vielä kumia päissäänkin!! Onks nää kaikki jonkin sortin DDÄrräläisiä ”sosialisteja”, kommunisteja, stalinistikommunisteja, vaiko Venäjän ostamia, isovenäläisen hengen läpitunkemia kollaboratöörejä, jotka pelaavat Venäjän puolesta aikaa _Suomen_ itsenäisyyden kustannuksella????!!!!

    IltaSanomat tänään

    Kauan ei perussuomalaisten Jussi Halla-aho ehtinyt eduskunnan ulkoasianvaliokuntaa johtaa Mika Niikon (ps) jälkeen, kun hänenkin puheistaan repesi myrsky. Jälleen ulkoasianvaliokunnan muut jäsenet irtisanoutuvat joukolla valiokuntansa puheenjohtajan puheista.

    Ja että miksikö se myrsky repesi? No siksi koska, Halla-aho rohkeni / tohti kirjoittaa EU:lle, Natolle -ja YK:lle jotain hyvin samankaltaista, kuin maansa suvereniteetin puolesta Venäjää vastaan taisteleva Ukrainan Presidenttikin!

    Ulkoasianvaliokunnan jäsenien pitäisi Halla-ahon tavoin miettiä: Mitä tapahtuu seuraavaksi Euroopalle, Suomelle -ja suomalaisille, jos Putinin annetaan vallata Ukraina! Ei kai vaan TÄMÄ ULKOASIAINVALIOKUNNASSA NOSTATETTU MYRSKY tarkoita suomeksi sitä, että ulkoasiainvaliokunnan muuta jäsenet ovat Venäjän asialla?

    Rohkenen edelleen muistuttaa näitä ihmisoikeuksista – tarpeen tullen – hyvinkin pikkutarkkoja ulkoasiainvaliokunnan rauhankyyhkysiä parista asiasta, nimittäin: ”vankileirien saaristosta”, sekä siitä, että kulakkien aurinko on kelmeä ja Dalstroin tie pölyinen, joko kuumasta hiekasta kesäisin tai talvella pakkaslumesta!

    Ps. En ole persu, vaan Halla-ahon lailla huolissani Euroopan ja Suomen kohtalosta – ja viime kädessä puolustusvoimiemme sotilaista. Eikä huoltani hälvennä sekään, että Suomella on 1300km yhteistä rajaa Venäjän kanssa, jonka johto sanoo yhtä, mutta tekee käytännössä toista.

    Vastaa
    1. Pekka Kemppainen
     2.3.2022 14:51

     Nimenomaan EU ja YK ovat ne toimijat, joiden pitäisi tilanteeseen puuttua. NATO on se toimija, jolla on kapasiteettia toimia, kunhan saa YK:n valtuutuksen.

     Kyseeseen voi tulla YK:n mandaatilla toimivat turva-alueet ja -käytävät siviileille, ja humanitaaristen tarvikkeiden turvattu jakelu. Sotivien osapuolten etäännyttäminen toisistaan, de-eskalaatio, on myös vanha käytössä koettu keino. Siihenkin tarvitaan sekä YK:n päätös että toimija jolla on kapasiteettia. Koreassa kommunistien invaasiota vastaan toimivat YK:n monikansalliset joukot, vaikka päävastuu oli Yhdysvaltojen. Toivottavasti tähän ei sentään tarvitse mennä.

     Miksei YK ole jo vaatinut välitöntä aselepoa olevan rintamatilanteen mukaisesti? -Ja valvotti lentokielto koko Ukrainaan.

     Vastaa
 2. K.M
  2.3.2022 12:19

  1948: YK:n 51.artikla ulottui suojaamaan Suomea

  Sota urhot sen saivat aikaan eikä mikään yk,

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   2.3.2022 18:35

   Sodassa saatiin aikaan se, että Suomi on olemassa. 1944-48 oltiin kiikun-kaakun kuopan reunalla: Suomi oli joko ”Saksan liittolainen”, siis sodan häviäjä, josta ei piitata sen enempää kuin Puolasta (-jonka pelastamiksi sota narratiivin mukaan aloitettiin?), ja siis annetaan suupalaksi Neuvostoliiton ahnaaseen kitaan, tai sitten Suomi on yksi länsimaa muiden joukossa.

   Yhdysvaltain viesti 02.03. 1948 Suomelle oli, että Suomi kuuluu länteen, ja Suomen asiasta pidetään huolta. Vasta äskettäin perustettu YK oli se foorumi, jossa Suomessa pelätty neuvostopainostus ja -uhka voitiin käsitellä, ja uhkaan vastata. Yhdysvaltain tuki olisi ollut välttämätön tämänkaltaisessa tapauksessa.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top