Toistuuko Atlantin leväkatastrofi 2019 keväällä?

Atlantin länsirannoille Brasiliasta Floridaan ajautui keväällä 2018 massoittain pelagista sargassolevää, aiheuttaen suurta vahinkoa elinkeinoille ja luonnolle, ja myös kamalan hajun. Ilmiö esiintyi nyt kolmannen kerran vuoden 2011 jälkeen, jolloin epänormaalin mittakaavan levämassoista saatiin ensimmäiset havainnot. Extra tutki asiaa.

Sargasso-leväsukuun kuuluvia lajeja esiintyy sekä kylmissä että lämpimissä merissä. Useimmat ovat pysyvästi pohjaan kiinnitttyneitä, riuttojen ja rantakallioiden vedenalaisia kasveja, jotka tarjoavat elinympäristön pienille äyriäisille ja mm. kalanpoikasille. Usein myrskyt irroittavat leviä, jotka Suomen rannikon rakkolevien tapaan omaavat ilmarakkuloita, jotka kannattavat niiden latvoja lähellä pintaa ja auringonvaloa. Levät saattavat selviytyä pitkään avomerellä, ja muodostuvat osaaksi pelagista (vapaasti kelluvaa) floraa. Kaksi sargassum-suvun lajia ei koskaan kiinnity merenpohjaan ollen täysin sopeutuneita avomeren ympäristöön.

Sargasso-lautat, jotka ovat Keski-Atlantilla kilometrien pituisia juovia, ovat elinympäristö kalanpoikasille, nuorille kilpikonnille, ja eräille lajeille joita ei tavata muualla. Merenkulkijat ovat raportoineet levälautoista siitä alkaen, kun kirjallisia muistiinpanoja Atlantin purjehduksista on säilynyt: 1500-luvulta. Epänormaaliksi ja huolestuttavaksi vuoden 2011 jälkeiset esiintymiset tekee levän määrä, ja massoittainen ajautuminen rannoille. Leväesiintymät Keski-Atlantilla ovat siis mahdollisesti suurempia kuin koskaan tunnetun merenkulun aikana.

Rannoille ajautuneet levämassat alkavat lämpimässä rantavedessä mädäntyä, ja syntyneet rikkivetyä sisältävät kaasut ovat aiheuttaneet sairastumisia. Läärärit Karibian saarilla puhuvat Sargassum-oireyhtymästä. Paikallisissa julkaisuissa varotetaan mätänemiskaasujen aiheuttaneen keskenmenoja, ja kuolleita isojakin merieläimiä on köytynyt levämassojen saastuttamista lahdista. Lisää tuhoa luonnolle, ja mm. merikilpikonnien munille aiheuttavat isot työkoneet, joita epätoivoiset matkailuyrittäjät ovat lähettäneet rannoille. Merikilpikonnat, joiden suojeluun Karibian saarivaltiot ovat sijoittaneet paljon resurssejaa, ovat jo nyt katastrofin suurimpia häviäjiä.

Epänormaaliin levä-esiintymiseen vaikuttavia syitä lienee useita. Ilmaston lämpeneminen mainitaan, ja maatalouden lannoitepäästöt, joita valuu Mexikonlahdelle ja sieltä Golf-virtaan. Pahoja sargassum-vuosia ovat tähän mennessä olleet 2011, 2015 ja 2018. Ongelmaan ei ole näkyvissä ratkaisua.

Satelliittipohjainen Sargassum Watch System (SaWS)

1 Comment

  1. Pekka Kemppainen
    19.12.2018 20:35

    Suomen järvien ja meren leväkukinnat aiheuttavat pienet sinilevät, jotka ilmaantuvat niissä paikoissa, joissa niitä esiintyy. Levien massaesiintymiset ovat seurausta ravinteiden päästöistä Itämereen.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top