Toistuuko vuosi 1991? ”Elpymisen” sijasta pelastetaan syylliset ja vapaamatkustajat

Suomessa on jo perinteitä taloudellisten kriisien hoidosta niin, että kotitaloudet ja yrittäjät uhrataan, mutta silti valtion velkaantuminen hyppää sfääreihin, jotka ylittävät entisen käsityskyvynkin. Ilmiön ymmärtämiseksi joudumme katsomaan menneisyyteen, aina vuoteen 1991 ja sitä edeltäneeseen ns. kulutusjuhlaan asti.

1980-luvun loppuvuodet olivat suomalaisille pankeille kuin ”Villi länsi”: Rahaa lainattiin ulos ovista ja ikkunoista, säästöpankkeja fuusioitiin ja liikepankit kilpailivat spekulanttien lainottamisessa. Yritysvaltaukset olivat päivän juttu, ja niihin -kuten kiinteistöillä keinotteluunkin- sai pankeista rahaa sen määrän minkä pyysi. Tällä tempulla saatiin kurssit ylös, ja megalomaaninen kupla puhallettua. Kun se aikanaan puhkesi -siis puhkaistiin, vaikeuksissa olivat kaikki: Pankit, yrittäjät, asuntosäästäjät. -Mutta vain eräät pelastettiin, toiset uhrattiin.

Silloin olivat pääministerinä ensin eräs Esko Aho ja sitten eräs Paavo Lipponen. Molemmat nykyisin venäläisen öljy-yhtiön tai pankin edunsaajia. Sattuipa niinkin, että hallituspohja vaihtui oikeisto-vasemmisto akselilla, mutta valtionvarainministerinä pysyi eräs Iiro Viinanen. EU-jäsenyys oli vielä edessäpäin, mutta jälkeenpäin 1991-episodia luonnehdittiin ”Suomen talouden eurokuntoon saattamiseksi”. Lause saattaa jopa pitää paikkansa, mutta erikoisella tavalla.

Talous siis ylikuumennettiin tarkoituksella. Sitten tuli Iiro Viinasen kuuluisa devalvaatio, joka olisi pitänyt olla mahdollinen ”vain minun ruumiini yli”. Kova markka oli ollut ilmoitettu prioriteettu, ja sille uhrattiin suomalaisen vientiteollisuuden kilpailukykykin. Kas, meillähän on tänään Suomen talouden kannalta liian kova euro, -kuis sattuikaan.

Pankit olivat suosittelleet asiakkailleen avokätisesti lainoja tyrkyttäessään niiden valuuttakoriin sitomista, so. laina oli valuuttamääräinen ja sen määrä muuttui markan kurssin muuttuessa. Kun Iiro devalvoi, maksukykyisistä pankkien asiakkaista tuli yhdessä hetkessä maksukyvyttömiä. Samaan aikaan loppui spekulanttien lainoitus, ja kiinteistövakuudet etc. menettivät arvoaan. Tilanne jätti kymmenettuhannet yrittäjät ja sadattuhannet kotitalous-asiakkaat pankkien armoille.

Sitten Iiro alkoi leikkaamaan julkisia menoja, consiglierinään eräs Raimo Sailas. ”Tämä on ainoa mahdollisuus”, oli slogan. Tämän jäljiltä Suomen terveydenhoitosektorilta puuttui kriisinsietokyky talvella 2019-20. Myös valtion omaisuuden myynnin hullut päivät alkoivat, -eivätkä ole sen koommin loppuneet.

Mitä pelastettiin leikkaamalla julkisia palveluita, myymällä julkista omaisuutta, kiristämällä verotusta ja aloittamalla mielipuolinen valtion velkaannuttaminen?

Katsoo käppyrästä: Olimme ennen Iiro Viinasen etc. keinotekoista lamaa valtionvelan suhteen nykyisen Viron seurassa.

Kaavio esittää menneisyyttä, mutta sillä on ennusteen ominaisuuksia: Huomatkaa, että Suomen valtion katastrofaalinen velkaantuminen alkoi vaiheessa, jolloin julkiset palvelut ja tulonsiirrot olivat Raimo Sailaksen kuuluisan ja kehutun juustohöylän armottoman tahkoamisen kohteena.

 • Velkaantumisella ei siis pelastettu julkisia palveluita tai hyvinvointivaltiota.

1991-laman yhteydessä tapahtui järkyttävä konkurssiaalto: Ainakin 40 000 pientä tai keskisuurta yritystä kaatui hallituksen finanssipoliittisen äkkikäännöksen seurauksena, 300 000 kotitaloutta ylivelkaantui ja itsemurhien lukumäärä kohosi poikkeukselliselle tasolle.

 • Velkaantumisella ei pelastettu yrittäjiä eikä kotitalouksia.

Tässä vaiheessa kysymmekin, mitä ”pankkikriisin jälkihoidossa” pelastettiin? Joku tai jotkut pelastuivat, sillä tulihan tämä operaatio niin poskettoman kalliiksi, että jonkun on täytynyt siitä hyötyä? Löydämme ainakin kaksi hyötyjää:

 • Pankkituki oli julkisen rahan jakamista itse itsensä vaikeuksiinsaattaneille pankeille ilman että rahaa vastaanottaneen pankin osakkeet nollataan, -so. valtaa siirretä sille jonka rahoilla toimitaan. Pankkituki pelasti pankkien omistajat: Riskit sosialisoitiin, voito pysyivät yksityistettyinä.

Pankit siis pelastettiin, vaikka juuri ne olivat pääsyylliset lamaa edeltäneeseen holtittomaan lainojen jakamiseen, ja talouden ylikuumenemiseen. Toki vastuu on myös Suomen Pankin ja hallitusten, joilla oli valta valvoa ja säätää. Tässä vaiheessa on syytä kysyä, pelastuiko joku muukin?

 • Julkisen sektorin leikkaukset kohdistuivat yksinomaan suorittavaan osaan: Sairaanhoitajiin, opettajiin, poliiseihin, palomiehiin, etc. Puolueiden virkaläänityksillä pöhötetty julkinen hallinto säästyi Sailaksen punakynältä.

Tulikohan tuossa kerrottua myös se syy, miksi vasemmistopuolueet suostuivat julkisten palveluiden rampauttamiseen: Puoluetoimistojen vallankäytön perusta, kyky jakaa tai evätä julkisia virkoja säilyi koskemattomana. Näemme saatanallisen epäpyhän allianssin toimineen.

Suomen julkistalous elää kroonisesti yli varojensa, koska budjetin ikuiset tuottamattomat vapaamatkustajat ovat siellä. Vasemmisto ottaa omat Juudaksen-killinkinsä virkakiintiöinä ja rahana ”kulttuurille”, ja oikeisto etuina omistajilleen pankeille. Kaikki myyvät Suomea toivossa saada EU-virka.

Tässä oli lyhyesti se kupletin juoni. Eilinen EU-elpymispaketti sopii täydellisesti sapluunaan: Suomalaisten rahoja siirretään törkeästi maailmalle, mitä valuu takaisin, sillä pelastetaan vapaamatkustajat ja epäterveitä rakenteita, ja tavallista rahvasta siunataan veronkiristyksillä. Sille, että näin tuhotaan myös suomalaisen työn kansainvälinen kilpailukyky, ei anneta painoa: Toivovathan päätekijät olevansa jo Brysselissä palkkiovirassa silloin kun mahdoton yhtälö lopulta laukeaa.

EU on Suomen tiellä?

Euroopan Unioni näyttääkin toistavan Suomen vuoden 1991 politiikkaa: Pelastetaan holtittomat EU:n talous-tasapaino -tavoitteet laiminlyöneet ja maat ja niille kevytmielisesti rahaa lainanneet saksalaiset ja ranskalaiset pankit, -kokonaisuuden kustannuksella.  Samalla ajetaan kriisin avulla läpi poliittisia tavoitteita, joita meidän ei haluta näkevän. Kotitekoisesta vuoden-91 laskusta hädin tuskin selvinneet suomalaiset ovat jälleen jonkin tempun kohteina.

Lisää luettavaa:

 • Iiro Viinanen,
 • Kauppalehti 25.11.2015: Suomen velkakello ylittää 100 miljardia tänään,
 • HS 23.04.2019: Suomen velkasuhde painui alle 60 prosentin, Kreikan ja Italian velkataakat kasvoivat suuremmiksi kuin koskaan aiemmin. Suomen velkasuhde supistui viime vuonna alle 60 prosenttiin ensi kertaa vuoden 2013 jälkeen.
 • Velkakello.fi,
 • Valtionvelka.fi.

14 Comments

 1. Veikko Lius
  22.7.2020 16:29

  Jos kuitenkin olisi muistettu mainita keiden johdolla tuohon kriisiin päädyttiin, ja mitä HEILLE seurasi.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   23.7.2020 01:05

   Paha saa aina palkkansa, joskus palkkioviran, -kun Suomessa ollaan.

   Vastaa
 2. Petri
  22.7.2020 17:14

  Ei helvetti! Pikkutyttö selitti, kuinka ”hän sai, peräti puoli kahden yöllä neuvoteltua 500 miljoonaa euro Suomelle”! Siis ymmärtääkö tämä penikka mitään. Meidän omista rahoista sai 500 miljoonaa, kun ensin antaa EU:iin 6000 miljoonaa! Miten täysi pentu voi hoitaa valtion asioita. Kannattaa seuraavaksi valita joku kehitysvammainen, koska piiperöthän pitävät heitäkin täysin normaaleina.

  Olen aivan raivona tästä vihervasemmistosta. Heidät pitäisi paketoida ja lähettää Lähi-Itään, sinne missä heidän mielestään asuu kunniakansalaisia uskontonsa kera.

  Vastaa
  1. Veikko Lius
   22.7.2020 18:56

   Ja milloin realisoituu EKP:n ostamien ”arvopapereiden” luottotappiot?

   Vastaa
   1. Petri
    23.7.2020 01:58

    Itse ottaisiin käyttöön vihervasemmiston työkalut työkalupakista. ”Ei velkoja tarvitse maksaa”. Tätä mieltä on mm. Paavo Arhinmäki, joka elää eduskunnassa kansan siivellä ja takuulla lainat on maksamatta. Sopii kommunistien ajattelumaailmaan. Itse tosiasiassa en kykene moiseen toimintaan, enkä kyllä edes halua alentua vihervasemmiston tasolla. Yksikään vihervasemmistolainen ei tee okeita töitä. Ämmät ovat jossain tasa-arvotoimistossa tai sukupuolen tutkimusen virastossa ja jannut..siis Touko Heinät maleksivat vastaanottokeskuksissa. Maisterit laitetaan kesätoihin kaupanhyllyjä täyttelee ja siitä uraputki onkin valmis eduskuntaan piiperölauman äänestämänä. Ja tokihan jos satut olemaan nainen ja pääset eduskuntaan, niin ministerinpal….siis -vako? on takuuvarma!

    Vastaa
 3. Anna-Maria Korhonen
  22.7.2020 18:08

  Käytännössä Suomen varoilla edistetään Saksan ja Ranskan vienti-tuonti -kauppaa uusien Itä-Euroopan maiden, Romanian ja Bulgarian, kanssa. Bulgarian ja Romanian päävientituotteita ovat mm. öljy, maakaasu, kivihiili, kupari, bauksiitti, rauta, teräs, koneet sekä maataloustuotteet. Mm. Romanian tärkeimpiä tuontituotteita ovat laivat, höyhenet ja tekokukat (sic! vrt. intiaanit vs. uudisasukkaat), lentokoneet, elektroniikka, farmaseuttiset tuotteet sekä kemianteollisuuden tuotteet. Bulgarian tärkeimpiä tuontituotteita ovat kulkuneuvot ja koneet, elektroniikka, kemianteollisuuden tuotteet, farmaseuttiset tuotteet. Saksan päävientituotteita ovat kulkuneuvot, koneet, elektroniikka, kemianteollisuuden tuotteet. Ranskan päävientituotteita ovat kulkuneuvot, kuten autot, lentokoneet ja näiden osat, farmaseuttiset tuotteet.

  Aiempi hiili- ja teräsunioni on siirtänyt siis painopistettään itään.

  Vastaa
 4. Puolueeton
  22.7.2020 19:05

  Suomen valtion tuhotumisen pelasti armeija 1939 ja 1944 silloisten hallitusten virheiltä, jotka politiikallallaan eivät osanneet torjua tai ainakin viivyttää NLn hyökkäystä. Ei sitä osattu Baltian maissakaan, joissa sotaa ei tullut mutta baltian kommunistit pääsivät valtaan NLn avustamana. Noita baltian kommunisteja voi verrata Suomen vihervasemmistoon. Baltian kommunistit liittivät Baltianmaat Neuvostoliittoon ja nyt kokomusta vihervasemmisto liittää Suomen yhtä tiukasti Euvostoliittoon. Oletettavasti Suomelle käy yhtä huonosti kuin kävi Baltianmaille.
  Mikään muu ei nytkään voisi pelastaa Suomea, kuin armeija, mutta kenraaleistakin taitaa enemmistö olla vihervasemmistoa tai Nato kannattajia. Liian suuri kansan enemmistö tukee EU valtiota median vaikutuksesta. Ilmastonmuutospelottelu on mennyt läpi vaikka tuskin moni on huomannut mitään isompaa muutosta ilmastossa elinaikanaan. Liian suuri osa väestöstä potee russofobiaa, vaikka juuri nyt kauppa Venäjän kanssa pelastaisi tulevaisuuden. Tavaraa menisi jälleen kaupaksi ja voisi ostaa halpaa fossiilista energiaa.

  Vastaa
 5. Orang Utang
  22.7.2020 23:52

  Tässä pari vuotta sitten juttelin nuoren henkilön kanssa. Hän oli juuri ostanut kalliin asunnon, “joustavalla lyhennyksellä” – niinhän “kaikki” tekevät. Kysyin eikö mitenkään pelota se mahdollisuus, että korot nousevat.

  – Ei ollenkaan.
  – Ei ole mitenkään mahdollista, että lainanottajien suuri enemmistö menettäisi omaisuutensa.
  – Sellaisessa tilanteessa me menemme ja äänestämme itsemme vapaaksi koroista.

  Vastaa
  1. Petri
   23.7.2020 02:30

   Herra Jumala, kuin naiivia ajattelua. Noh, ei kai lapsilta voikaan oletaa rationaalista ajattelua. Se on juuri tuota luokka, kun noita lapsia kuuntelee juttuja. Tällaisten asioiden ajattelu vaatii ikävuosia, joita kertyy ainoastaan ajan kanssa…elämällä.

   Vastaa
 6. Juha Raahela
  23.7.2020 15:13

  Ja kun eurokin on romautettu ja rahat viety, tulee ilmeisesti kryptovaluutta? Ja kierros alkaa jälleen alusta…

  Vastaa
 7. Hankitko lapsia vai et?
  23.7.2020 19:47

  No niin, mukava nähdä näin paljon mielipiteitä. Toivottavasti seuraavissa vaaleissa äänestetään muutosta, eli EI eduskuntapulueita. Ne ovat näyttneet jo viimeiset 36 vuotta taitonsa.

  Mutta asiaan… Ikävä kyllä vuosi -91 toistuu. Sillä erotuksella että kun silloin tiedettiin että lama ja talousromahdus kestää muutaman vuoden, niin nyt tiedetään että tämän päivän taloudelliselle tasolle ei päästä enää koskaan. Edessä ei ole mitään muuta kuin kurjuutta ja työttömyyttä seuraaville 300 vuodelle.

  Myös se tiedetään että käynnissä olevan invaasion seurauksena Suomi tulee olemaan muiden kuin suomalaisten asuttama maa noin 50 vuoden päästä. Jo vuonna 2050 suomalaisia on maassamme 1.9 miljoonaa, mikä tarkoittaa että kuolemme vääjäämättä sukupuuttoon. Ne 20-30 vuotiaat jotka nyt ”bilettää ja elää hetkessä” tulevat vanhoina päättämään päivänsä myrkkypilleriin, koska yhteiskunta on romahtanut eikä hoitoa ole saatavilla. Vanhana kun ei ole muita vaihtoehtoja kuin kuolema joko myrkkypillerillä tai nälällä. Ja nälkäkuolema on kamalampi vaihtoehto.

  Suomen nuoriso ei ole halunnut lisääntyä ja Suomen politikot täyttävät maan lisäntymiskelpoisilla muun-maalaisilla. Se johtaa tilanteeseen jossa maan väki vaihtuu hyvin lyhyellä ajalla toiseksi.

  Kukaan ei esim ole ymmärtänyt (tai siitä ei ole julkisesti puhuttu) että on jo kuudes vuosi kun suomalaisten kappalemärä laskee. Suomalaisia on nyt 4.9 miljoonaa. Vuonna 2025 meitä on 3.9 miljoonaa. Loput eivät ole suomalaisia. Ne ovat muunmaalaisia. Ja tästä päästään tulokseen jossa vuonna 2035 suomalaisia on 3.2 miljoonaa ja vuonna 2045 suomalaisten määrä on romahtantu 2.1 mijoonaan. Mikä on vähemmän kuin koskaan Suomen historian aikana.

  Faktat on pöydässä. Kukin tehkööt omat päätöksensä. Ja seisokoot niiden takana. Itse olen lopettanut sellaisten hankilöiden auttamisen jotka eivät aio hankkia lapsia, joilla ei ole lapsia tai jotka vielä ”etsivät sitä oikeaa”. Elämä on valintoja. Ja lapsissa on tulevaisuus.

  Vastaa
 8. Gojimi 6 miljoonaa
  24.7.2020 18:22

  Niin kauan kuin Suomessa on maanpetos järjestöjä kuten vapaamuurari ym muun alajärjestöt on turhaa jankuttaa! Miksi kirjoittaja ei mainitse kaikista tärkeintä pointtia ja toki ******* Kysympä vaan?

  Vastaa
 9. Nalle
  26.1.2021 11:36

  Miten tässä jutussa ohitettiin Mauno Koiviston rooli?
  IIro Viinanen kuunteli satavarmasti Koivisto ja tuo taustapiru se koplasi satavarmasti Nalle Wahrlroosille miljardien osakeostomahdollisuuden ja nallesta tuli vähän rikkaampi ja Pohjola hävitettiin!

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   26.1.2021 12:11

   Kaikkee ei mahdu samaan juttuun, mutta hakusana on ”koiviston konklaavi”. Pressanlinnassa pidetyssä presidentin kutsumassa ”oikeuspoliittisessa seminaarissa”, jonka pöytäkirjan salaamista jatkoi Tarja Halonen (SDP, Demla) oli kutsuttuina kaikkien korkeimpien oikeusasteiden väki, jolle saneltiin että ”pankin ja asiakkaan kiistassa tuomioistuimen tulee ratkaista aina pankin hyväksi”. Se siitä oikeusvaltiosta ja vallan kolmijaosta.

   Korkein oikeus, puheenjohtajansa Olavi J.Heinosen myötävaikutuksella, oli jo ratkaissut pankin yksipuolisen koron-nosto tapauksen yksityisoikeudellisia sopimuksia koskevan lainsäädännön mukaan, että sopimus on sopimus. Tätä ratkaisua ei sovellettu ennakkotapauksena, koska presidentti käski muuta. Siitä alkoi hirmuinen ruljanssi. Olen nähnyt paperit, joista selviää että torniolainen pankinjohtaja kirjoitti omakätisesti velkakirjaan toisen henkilön nimen, ja saattoi periä tämän vakuustalletuksesta (johon ei saanut kajota ilman tallettajan ja pankin yhteistä aktiota) aivan toisen miehen velan. Pankinjohtaja oli myöntänyt tekonsa poliisikuulustetussa, jne., mutta kaikki oikeusasteet tuomitsivat pankin hyväksi. Näin toimi ”konklaavi”.

   Kuka kirjoittausi Aktive Hansasta ja jo maksettujen velkojen myymisestä ulkomaille perittäväksi? Voisiko vaikka Laura Huhtasaari kysyä #virtuaalivelallisilta näistä vaiheista, kun 90-luvun velkoja venytettiin vuosikymmeniä?

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top