Torstain mielenosoitus tuotti tulosta – Saudien alus poistui Ranskan aluevesiltä ilman uutta aselastia

Alukseen tiedetään olleen ankkurissa keskiviikkoillasta alkaen n. kolmenkymmenen kilometrin päässä ranskalaissatamasta odottamassa pääsyä lastaamaan tilatut aseet kyytiin. Torstaina yli 100 mielenosoittajaa protestoi Le Havren tuntumassa estääkseen aluksen telakoitumisen satamaan. Alus poistu Ranskan aluevesiltä perjantaina kohti Espanjaa ilman aselastia.

Kristillinen järjestö ACAT yritti myös jo aiemmin lakiteitse estää aseiden lastaamisen Saudi-alukselle kansainvälisen asekauppasopimuksen vastaisena, mutta ranskalaistuomari hylkäsi kanteen. Tämä siitä huolimatta, että tietovuoto paljasti aiemmin myytyjä aseita käytetyn siviilejä vastaan Jemenissä.

Saudien käymä sota Jemeniä vastaan on ajanut huomattavan osan maan väestöstä nälänhädän partaalle. Euroopassa on useammassa valtiossa vastustettu aseiden myymistä Saudeihin ja joissakin maissa on päätetty keskeyttää asetoimitukset.

Aseita valmistavissa maissa kuten Britanniassa ja Ranskassa halutaan luonnollisesti yrittää säilyttää hyvät kauppasuhteet myös sotaa käyvien valtioiden kanssa, koska aseteollisuus on alueellisesti myös huomattavan suuri työllistäjä. Ranska on yksi aseiden päätoimittajista Saudeihin.

Asiasta lisää:

Aljazeera

1 Comment

  1. Minä
    12.5.2019 14:08

    Menevät huomaamattomasti toista kautta. Ei sen ihmeempää.

    Luinpa, että saudien vaihtoehtona siellä olisi iranilaisten valta. Kuulemma haluaisivat päästä sitä kautta paikkaan, josta voisi sulkea Punaisenmeren reitin Suezille. Se olisi kai vielä huonompi vaihtoehto.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top