Toteutuvatko lasten oikeudet Suomen lastensuojelussa

Eduskuntatalon portailla järjestetään aiheesta mielenilmaisu lasten oikeuksien päivänä 20.11.2019 klo 14-16.

Mielenilmaisun järjestäjät kertovat tiedotteessaan, että Lastensuojelun tehtävänä on suojella hädässä olevia lapsia. Viime aikoina lastensuojelussa on kuitenkin ilmennyt räikeitä väärinkäytöksiä ja sijaishuollossa olleiden lasten kaltoinkohtelua, siksi järjestämme mielenilmaisun juuri lasten oikeuksien päivänä.

Vuonna 2016 Suomen hallitus pyysi anteeksi lastensuojelun sijaishuollossa kaltoinkohdelluilta. Tuolloin Suomen valtio antoi lupauksen – vaikenemisen aika päättyy.

Epäkohtia havaittu

Valvontaviranomaisten ja eduskunnan oikeusasiamiehen tarkastuksissa on kuitenkin toistuvasti senkin jälkeen tullut esiin kaltoinkohtelua sijaishuollossa. Monia sijaisvanhempia ja lastensuojelulaitosten työntekijöitä on tuomittu lasten pahoinpitelystä tai seksuaalisesta hyväksikäytöstä. On ensiarvoisen tärkeää tietää kiireellisesti, mitä maamme sijaishuollossa tapahtuu ja mitä lapsillemme kuuluu, sanoo Kirsti, joka on yksi järjestäjistä.

2000-luvulla yksityisten yritysten osuus lastensuojelulaitosten ylläpitäjinä on kasvanut niin, että niiden osuus on 90 %. Tietoa palveluntuottajien osaamisesta ja toiminnan laadusta ei ole kootusti kerätty. Laitos- ja ammatillisen perhehoidon liikevaihto on kuusinkertaistunut vuosina 2001–2016. Kuntien laitos- ja perhehoidon kustannukset ovat lähes kolminkertaiset avohuollon palveluihin verrattuna. Suomen valtio panostaa siis perheen tukemisen sijaan sijaishuoltoon, vaikka Suomi on sitoutunut ihmisoikeussopimuksien ja lainsäädännön kautta tukemaan perheitä. Huomioiden Suomen valtion saamat langettavat tuomiot Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta, on todennäköistä, että sijaishuollossa elää massoittain lapsia, jotka ovat tarkoituksellisen ja tavoitteellisen sijaishuoltoon kiinnittämisen kohteena.

Lastensuojelussa on aina ollut onnistumisia ja oikea-aikaisia interventioita. Jotta hyvä lastensuojelutyö voisi vahvistua entisestään, vetoamme eduskuntaan ja vaadimme sijaishuoltopalveluiden selvitystä sekä remontoimista, hän jatkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top