Trump, alku ja loppu

Donald Trumpia pidettiin vuoden 2016 vaaleja lähestyttäessä epätodennäköisimpänä republikaanien presidentti-ehdokas kanditaattina, mutta toisin kävi: Hänestä tuli maailman ainoan supervallan presidentti, ja hyvin kiistelty sellainen, -mutta vain yhdeksi kaudeksi. Tarkastelemme.

Politiikan tarkkalijoista terävimmät ymmärsivät heti, että ”trumpismissa” on kysymys jostakin mikä ei asetu perinteiselle konservatiivi-liberaali -akselille, vaan tärkein seikka on jollakin muulla levellillä. Trumpia ei voi jäljitellä säätämällä jotain oikeisto-vasemmisto -haarukkaa ja asettumalla sopivimmalle kohdalle. Eräs Trumpin oma lause auttaa hahmottamaan: ”Olin itse taloudellisen vallan ytimessä, joten tiedän mitä ne tekee.”

Donald Trump on suurliikemies, pelaaja pöydässä jossa pelimerkit arvostetaan miljardeilla, -ja nähnyt sisäpiirit sisältä. Hänen liittoutumisensa talouskriitikko Stephen Bannonin kanssa oli ilmeisesti se seikka, joka sekä pelästytti ”suuren rahan”, että rohkaisi hänen tulevia kannattajiaan politisoitumaan, ja lähtemään vaaliuurnille. Emme tiedä, ymmärsikö Trump jo silloin, että hän on ”ylittänyt Rubiconin”, so. paluuta ei ole. Välirikko elokuussa 2017 Bannoniin ei lieventänyt asiaa milläänlailla, jos Trump oli sellaista kuvitellut. Vilkaisemmekin, mitä Bannon oli ja mitä hän tarkoitti.

Stephen Bannonia ei ymmärrä, jos ei tiedä mitä hänen isälleen kävi

Stephen Bannonia ei ymmärrä, jos ei tiedä mitä hänen isälleen kävi”, siteeraa HS jenkeissä yleistä Bannonia koskevaa sanontaa. Sattuu olemaan niin, että isä-Bannonin kohtalo ei ole aivan tuntematon asia Suomessakaan: Se on tuttua ja koettua 300 000:lle suomalaiselle 1990-luvun keinotekoisen laman ja pankkien hyväksi hoidetun pankkikriisin kokeneille.

 • Yrittämällä ja säästämällä 1½-2 sukupolvea omaisuuksia keränneellä keskiluokalla ja pienyrittäjillä oli pääomia, jotka ”eivät hyödytä ketään” kuten suomalainen sanonta kuului.
 • Luotiin löysällä rahapolitiikalla kupla, ”kulutusjuhla” kuten Suomessa sanottiin. USA:ssa sama hoidettiin jakamalla (subprime-) asuntolainoja ”tasa-arvoisesti”. Niin tai näin, tavoite on saada aikaan kiinteistö- ja osakemarkkinoiden ylikuumeneminen, siis #kupla.
 • Sitten kupla puhkeaa/puhkaistaan, ja pankit & sijoittajat ovat vaikeuksissa, -jos ovat.
 • Voitot yksityistetään, tappiot sosialisoidaan”, kuten suomalainen sanonta kuuluu: Suomessa hätiin tuli Mauno Koivisto, joka määräsi, että *pankin ja asiakkaan kiistassa oikeuslaitos ratkaisee riidan aina pankin hyväksi*. Laman t. pörssinotkahduksen kulut maksatetaan aina keskiluokalla, pankit ja sijoittajat pelastetaan.

Tavallaan meillä Suomessa näyteltiin  vuonna 1991 kenraaliharjoitus USA:n subprime-lainoista johtuvalle romahdukselle, joka vei isä-Bannonin rahat. Stephenin isä oli aito-amerikkalainen selfmademan, joillaisten sanotaan nostaneen Amerikan sen suuruuteensa. Omalla työllä ja riskinotolla menestykseen, -se oli metodi joka tuottaa sekä vauraita kansalaisia että vahvan kansakunnan.

Valtio joka suojelee näitä yritteliäimpiä kansalaisiaan, menestyy. Näin nostettiin Suomi 30-luvun laman, sotien ja aluemenetysten jättämästä tilanteesta maailman pohjoisimmaksi hyvinvointivaltioksi, ja näin oli Amerikka nostettu suureksi. Nelisenkymmentä vuotta sitten meillä tapahtui jotakin, ja sama tapahtui USA:ssa hieman myöhemmin.

Niin mitä kävi Stephen Bannonin isälle?  Hesari:

Martin Bannon työskenteli puhelinyhtiössä. Hän nousi asentajan tehtävistä keskijohtoon ja pystyi tarjoamaan suurelle perheelleen mukavan keskiluokkaisen elämän, amerikkalaisen unelman. Finanssikriisissä hän ja hänen kaltaisensa tavalliset, ahkerat amerikkalaiset menettivät suuren osan säästöistään. Sotkun aiheuttaneet pankkiirit selvisivät vähällä.

Ihan sama juttu kuin Suomessa Mauno Koiviston aikana! Ikäänkuin Suomessa 90-luvulla testattu metodi olisi ulotettu koko maailmaan. Bannon nimittää ilmiötä ”Davos-puolueeksi”. Hesari:

Syntyi ”Davos-puolue”, jossa politiikan, teollisuuden ja finanssialan eliitti liittyi yhteen, muodosti ”keskinäisen sosialismin”, jossa kukaan heistä ei voi hävitä. Keskiluokalle jäi ”kapitalismi”. Keskiluokka siis joutui takaamaan eliitin riskit ja pelastamaan pankit.

Niin suomalaista, niin suomalaista. Puistattavasti Mauno Koivistoa, Iiro Viinasta, Esko Ahoa ja Juha Sipilää & Anne Berneriä.

Riskit ja tappiot on sosialisoitu ja voitot -myös julkisesti omistetulta sektorilta!- on yksityistetty jonkinlaisessa mielipuolten sosialismissa, jossa Talvivaara-Terrafamen tapaan yksityiseen taskuun kerätään pienehköjä mutta epärehellisesti hankittuja voittoja julkistaloudelle aiheutettujen megavahinkojen kustannuksella, -ja toisella kädellä ryöstetään työllään vaurastuneet.

Suomen keskiluokan ryöstön ja kotimarkkinoiden kulutuskysynnän alas-ajon käynnisti Rolf Kullbergin (Suomen Pankin) finanssipolitiikka. USA:ssa saman tekivät em. subprime-lainat. Vältämme rasisti!-huutelun käyttämällä taas Hesaria:

Rasismin pelossa” pankit myönsivät asuntolainoja alemman keskiluokan mustille ja latinoille. Syntyi roskalainabisnes, joka romahti syksyllä 2008. Pankkikriisiä käsitellessään Bannon paheksuu pörssikapitalismia kuin mikäkin Naomi Klein.

Hesari sen sanoi, emme me! Saammehan mekin pelätä rassuleimaa, kun jenkkipankitkin sitä niin pelkäsivät? Ollakseen poliittisesti korrekteja ja miellyttääkseen äänekkäitä hyvimyksiä USA:n pankit antoivat siis pitkiä asuntolainoja vähemmistöryhmiin kuuluville, vaikkei heiltä oltu saatu entisiäkään perittyä.

Oikeistolaisten kannattaa muuten lukea Naomi Kleinia ymmärryksen syventämiseksi, ja vasemmistolaisten Stephen Bannonia samasta syystä. (No, ei mene perille kuitenkaan, unohdetaan.)  Määrittelemmekin talouden toimijoiden kategoriat:

 • Palkkatyön tekijät: He saavat työn tuotosta vain työnantajan kanssa sovitun osuuden, mutta heidän riskinsä on vain yhden kuukausipalkan suuruinen. (Vähän kärjistän.)
 • Yrittäjä organisoi oman toimintansa, etsii sille rahoituksen ja asiakkaat. Hänen riskinsä on hänen yritykseen sijoittamansa pääoman ja työpanoksen suuruinen. Maximissaan hän vastaa koko omaisuudellaan.
 • Rahoittaja (pankki) saa tulonsa lainottamalla em. ryhmiä: Hän saa siivunsa koroista joita lainaaottaneet hänelle maksavat. Hänen riskinsä muodostuu mahdollisista luottotappioista.

Edellämainitut ryhmät kuuluvat #reaalitalouteen. He menestyvät sitä paremmin, mitä paremmin talous kokonaisuudessaan menestyy. Onkin vielä muita ryhmiä:

 • Julkistalouden kuppaaja: Hän saa tulonsa, kuten suomalainen tonttiporvari, masinoimalla poliittisia (kaavoitus, ym.) päätöksiä, jotka nostavat hänen omaisuutensa arvoa. Nyky-Suomessa tämä sektori ulottuu maan hallitukseen. Hänellä ei ole riskejä, sillä kansa kantaa ne.
 • Virkanilkki auttaa ed.ryhmää tämän toimissa, ja elää siitä. Hänelläkään ei ole riskiä niin kauan kuin Suomen valtio on luottokelpoinen.
 • Rahoituksen rahoittaja l. finanssitoimija hyötyy talouden menestyessä, mutta paremmin hän hyötyy jos muut eivät menesty: Koska hänellä on eri tavoin mahdollisuus luoda-rahaa, hän pystyy ottamaan haltuunsa reaalitalouden omaisuusmassoja stagnaatioiden ja romahdusten aikana. Kas, lamat tulevatkin juuri siksi säännöllisesti. Hänen ainoa riskinsä, on että politiikkaan ilmaantuu John Galtungin käyttämän sanonnan mukainen #markkinahäirikkö, joka viheltää pelin poikki.

Jälkimmäiset kategoriat ovat #loistaloutta, tuottavat vain tuhoa. Bannonin määrittelemä ”Davos-puolue” on yhtenevä po. jengin kanssa.

Subprime-lainoista alkanut USA:n pankkikriisi, ja sen hoitaminen Suomessa jo käytettyyn tapaan uhraamalla vauras keskiluokka, kotimarkkinoiden kulutuskysyntä ja työllistävät yrittäjät, siis tuhosi isä-Bannonin omaisuudet ja herätti poikansa näkemään poliittisen kupletin juonen.

Nyt meillä oli siis USA:ssa vaikutusvaltainen mies oikealla paikalla, -hetken aikaa?  Naomi Kleinilla olisikin ollut syytä iloon, vaikka hän ei ehkä lukijoidensa takia riemuaan näyttänyt: USA:n presidentin tiimissä oli ensimmäistä kertaa joku joka ymmärtää, mitä Klein on kirjoittanut. Davos-party muuten kuuluu myös Kleinin sanastoon.

Maailman ainoassa supervallassa ja volyymiltaan suurimmassa talousmahdissa siis tapahtui jotakin. Jos Donald Trump ja Steve Bannon olisivat pysyneet tiiminä, ja Trump olisi pysynyt niissä parametreissa, joilla hän herätti Yhdysvaltain nukkuvat politiikkaan pettyneet -antaen heille toivoa, maailma olisi nähnyt jotain hyvin mullistavaa. Amerikalle ja koko maailmalle se olisi tiennyt uuttaa suuruutta, -ja banaanitasavaltojen juhasipilöille kylmää kyytiä.

Trump-Bannon -tiimin merkitseväksi aikaansaannokseksi jäi ”Davos-puolueen” kiukun ja vihan herättäminen, -ja institutionaalisen koston tilaaminen päälleen. Bai tö vei, Suomessa on 300 000 suomalaista, joille tai joiden isälle tapahtui sama kuin Martin Bannonille. Miksi meillä ei ole ainuttakaan politiikkoa, joka ymmärtäisi mitä Steve Bannon tarkoittaa kun hän puhuu pankkien tekemästä keskiluokan ryöstöstä? Puolisen miljoonaa suomalaista muistaisi mielellään hänen nimensä vaaliuurnalla.

Trump ja Bannon, -ja se joka Suomessa rohkenee yrittää haastaa poliittistaloudellisen establishmentin- olivat jonkin vielä näkemättömän lähtökuopissa. Tänään tiedämme, että niitä kuoppia pidemmälle ei päästy. Trump saa syksyllä 2016 hyödyn syvien rivien kansanliikkeestä, mutta hän ei ymmärtänyt sen dynamiikkaa. Kansanliike on ilmiö, jota ei johdeta: Sitä seurataan. Establishment oli kuitenkin nähnyt, että Trump leikkii tulella: Hänestä on tullut markkinahäirikkö.

Ilmeisesti äänestyslippu-petoksesta oli ennakkotietoa, manipuloitavasta vaalilaskennasta ei ehkä ollut. Kun kummallisuudet äänten laskennassa alkoivat tulla ilmi marraskuun kolmannen (vaalipäivän) jälkeen, media alkoi toistaa mantraa: ”Todisteita ei ole esitetty.” Kun Trumpin lakitiimin keräämät todistajat ja mm. it-asiantuntijat  -mm. Georgiassa kuultu Pulitzer– alkoivat antaa valaehtoisia lausuntojaan senaattien komiteoille, ne jätettiin johdonmukaisesti uutisoimatta. Suomalaisten lehtien kommenttiosioista voi  lukea, miten pintapuolinen kuva suomalaisilla lukijoilla on asiasta.

06.01., senaatin ja kongressin istunnoissa, oli vaalipetos-kysymyksen kulminaatiopiste: Kumpien rivit rakoilevat: Republikaanien vai demokraattien

Yksikään tuomioistuin ei ollut ottanut käsittelyyn vaalipetos-kanteita, kantajan asianomistajuuden kiistäen, tai osavaltion vaalijärjestyksen muuttamisen laillisuutta koskevassa asiassa perusteella että kanne olisi pitänyt esittää jo ennen vaalien toimeenpanoa. Todisteet olivat kuitenkin julki, ja miljoonat amerikkalaiset olivat mm. seuranneet liittovaltion ja osavaltioiden senaattien lakikomiteoiden videoituja istuntoja Youtubessa (-kauan ne siellä pysyy?). Senaattoreihin ja kongressiedustajiin siis kohdistui kahtalaista painetta.

06.01. Trump oli kutsunut kannattajiaan joukkokoukseen Valkoisen Talon lähelle, Ellipce-aukiolle, jonne kerääntyi lähteestä riippuen joko 500 000 tai miljoona. Hänen puheensa siellä jäänee hänen viimeiseksi julkiseksi puheekseen. Protokollan mukaan sen virallisen tekstin voi tilata USA:n tiedotuspalvelulta. Sieltä pitäisi löytyä myös edesmenneen presidentti John. F. Kennedyn viimeinen esiintyminen, Walford-Astorian puhe. Molemmat puheet ovat historiaa: Kennedy puhui Yhdysvaltojen hallintoa ja taloutta kontrolloimaan pyrkivistä ”salaisista seuroista” (Secret society). Liittyykö teema Trumpiin, ja jos niin miten, -se jää teille kotitehtäväksi.

On epäselvää rohkaisiko Trump puheessaan tunkeutumaan parlamenttirakennukseen, mutta sanat ”rauhanomaisesti” ja ”totelkaa poliisia” löytyvät hänen twiiteistään. Kun Twitteriin ei nykyään voi perustaa, lainaamme Giuliania:

Ihan vaan varmuuden vuoksi:

Giuliani siteeraa Trumpin twiitin: ”Minä tiedän, että jokainen täällä marssii pian yli Capitol-rakennuksen tehdäkseen äänenne kuuluvaksi rauhanomaisesti ja isänmaallisesti.”

Rudy W. Giuliani: “I know that everyone here will soon be marching over to the Capitol building to peacefully and patriotically make your voices heard!” – @realDonaldTrump January 6, 2021
Tämä on jotain muuta, kuin kehoitus murtautua Capitolille ja keskeyttää istunto. Murtautuminen sisään, joka videoiden (toivottavista vielä Twitterissä?) mukaan tapahtui poliisin avaamien ovien kautta, sai mukaansa vain kourallisen mielenosoittajista. Rikkomuksista pidätettyjä on tuoreimman tiedon mukaan 68. -Se ei kerro kovinkaan massiivisesta rynnistyksestä.
Istunnon keskeytyminen ulkopuolisen häiriköinnin takia teki vaalipetosasian esillenostamista, ja tiettyjen osavaltioiden valitsijamiesten hylkäämistä, halunneiden edustajien hankkeen mahdottomaksi, jos sillä oli alunperinkään onnistumisen edellytyksiä. Yhteen asiaan ”Dawos-puolue” tai ”Secret society”, -ihan kumpi vain, tarvitsi mellakkaa: Julkisuuteen jo tulleista vaaliväärennös-todisteista puhuvien vaientamiseen. Sen tarkoituksen Capitolin mellakka täyttikin erinomaisesti.
Kuten linkeistäkin selviää, väitteet ja todisteet 03.11. vaalien epärehellisyydestä ovat tämänhetken mielipideilmastossa epäsuosittuja. Niiden esittäminen johtaa sulkemiseen pois sosiaalisesta mediasta, ja jo jaettuja videoita yms. aletaan poistaa näkyvistä. Tämä on erittäin huolestuttava trendi, -ilman Trumpia ja Bideniäkin. Yhdysvaltain seuraava presidentti istuu neljä vuotta, pidimme hänestä tai emme. Some-sensuurilla ei ole viimeistä käyttöpäivää, -ja kerran käyttöönotetun työkalun tapaa käydä kuin Suomen tilapäisen 1950-luvulla annetun autoveron.
Mitä Trumpiin ja ”trumpismiin” tulee, edellä kerrotusta selvinnee, mitä Trumpin vastustajat eniten pelkäävät. di-gold

Luettavaa:

13 Comments

 1. pöh
  9.1.2021 15:16

  Suomen median uutiset tapahtumista on aivan täyttä humpuukia, siellä ei toimittajat katso mitään omin silmin, ei ajattele omin aivoin, eikä kyseenalaista mitään mitä joku globalisti miljardöörien omistama cnn kirjoittaa.
  Joko Suomen media on täysin mätä, tai sitten toimittajat on täysin aivottomia?
  Keksitään jopa ”näkökulmia” kuinka kauheaa jos trumppi sinnittelisikin vielä 10pv presidenttinä, pelotellaan suomalaisia ydinsodalla ja muuta humpuukia.
  Todellakin ne capitolin ”vallankaappaajat” päästettiin sisään ja oikein ohjattiin sinne poliisin toimesta.
  Suurin osa käyttäytyi kuin turistit museossa, kamerat vain vilkkuivat.
  Miten media kehtaa valehdella aivan kaikesta nykyään? Ja sitten syyttävät ns. vaihtoehtomedioita valemediaksi.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   9.1.2021 15:21

   Samoja havaintoja videoista, jotka vielä hetken voi nähdä somessa ja juu-tuubissa: Siellä kuljeskeltiin kuin turistit, vain pieni joukko teki ilkitöitä.

   Vastaa
  2. Suomen media on vajonnut todella alas
   9.1.2021 17:16

   Jospa Suomen valtamediat ovat molempia eli mätiä ja aivottomien toimittajien pyörittämiä.

   Vastaa
   1. Kalergi-suunnitelma
    9.1.2021 20:39

    Juuri noin!
    Niillä on myös takanaan harvainvaltaiseen globaaliin tyranniaan pyrkivä ylikansallinen rikollinen ”eliitti” ja sen nöyrinä juoksupoikina ja -tyttöinä toimivat omaa hillotoppaansa tuijottava ja enemmistön muodostava, emävaleita suoltava petturipoliitikkojen joukko. EU-diktatuuri on eräs tuon ylikansallisen rikolliskoplan työkaluista.

    Vastaa
  3. mikajuhani
   10.1.2021 22:21

   trumppi kun ny sattuu olemaan yhen joutomaan resupentti, ni eikö tuo vaan voi sanoa et lasketaampas ne äänet uusiksi eri porukalla tai äänestetään armeijan valvonnassa uus kiekka..ilman postiääniä..

   Vastaa
   1. Pekka Kemppainen
    11.1.2021 13:37

    Pressa ei ole jenkkilän todellinen vallankäyttäjä, vaan joku muu? Twitterilläkin on enemmän valtaa.

    Vastaa
 2. pöh
  9.1.2021 16:37

  https://banned.video/watch?id=5ff917c25e209037e6bf31e6

  Tuossa hyviä videopätkiä kuinka oli täysin suunniteltua saada trumpin faneja sinne capitoliin, ja varmasti juuri tämän takia mitä nyt tapahtuu.

  Vastaa
 3. juha.
  9.1.2021 21:30

  Hyvä kirjoitus ja kaikkein ”hauskinta” on se, että vaikka jälkeen jääneet idiootit, jotka ovat ”valtamedia-kaihin” sokaisemia. Eivät he tämänkään lukemisen jälkeen valaistuisi yhtään, vaan yhä ”ylistäisivät suurta johtajaa” pohjois-korealaisittain, vaikka heidän kaihiset silmänsä korjasi leikkaamalla amerikkalainen silmälääkäri, joka kuului kansainväliseen hyväntekeväisyysjärjestöön. Tästä tapauksesta oli oma dokumentti ohjelma, joka valaisi tuon irvokkaan tapahtuman, joka oli lähes hulluinhuomneen materiaalia. No, ”tottumus on toinen luonto”, sanotaan!

  Vastaa
 4. Paljastuksia ja sähkökatkoksia maailmalla
  11.1.2021 11:52

  BL[M]Antifan perässä Capitoliin meni patriootteja, jotka ottivat mukaansa pöydille jätettyjä läppareitä. Löytyi suunnitelma myydä mm. sotilastekniikkaa USA:n ilmavoimille valmistava jätti General Electric GE Kiinaan. Sopimus piti allekirjoittaa Pakistanissa. 40% Pakistanista pimeni sähkökatkokseen. Washington DC:n lentoliikenne katkaistiin.

  Italiasta paljastui ja tunnustus, että vaalivilppiin käytettiin Italian sotilasluokan satelliittia Leonardo, jonka oli vuokrannut Vatikaani. Se oli yhteydessä mm. vaalivilpissä käytettyihin palvelimiin Frankfurtissa, jotka jo aiemmin takavarikoitiin USA:n erikoisjoukkojen toimesta kuolinuhreja vaatineen tulitaistelun jälkeen. Vatikaanissa sähkökatkos ja laukausääniä. Berliinissä sähkökatkos. Lähde: And We Know (AWK) tuorein raportti. Laaja muiden laatulähteiden uutispimento jatkuu.
  https://youtu.be/1j7-y7TWFxA (AWK)

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   11.1.2021 13:12

   En ihan heti usko tuota. Washington DC:n Ronald Reagan Airportin liikennettä väitettiin suljetun, mutta tarkistin tiedon Flightradar24:stä: Liikennettä oli ilmassa. Kannattaa itse tarkistaa, ettei olis Davidsonin juttuja tääkin??

   Vastaa
   1. Paljastuksia ja sähkökatkoksia maailmalla
    11.1.2021 15:30

    Linkin AWK video näytti jostain lentotutkasivulta kuvaa joltain hetkeltä ja siinä oli W. DC:n alueella koneet ihan eri värisiä kuin muualla USA:n kartan päällä. Sain se mielikuvan, että ko. kuvassa koneen väri kertoo koneen lentokorkeuden. W.DC on poikkeava ”saareke” ko. karttakuvassa.

    BTW valtamedia taisi salata Frankfurtin vaalivilppiservereiden takavarikoinnin tulitaistelun. Ehdin nähdä siitä videon ennekuin se tuhottiin netistä. Jenkkisotilaita virtasi maastopuvuissa ihan normaalin matkustajakoneen näköisestä koneesta. Se oli kuvattu koneen lähellä kentällä seisoneesta autosta. Siviilikoneen oli kait tarkoitus välttää herättämästä huomiota. Sitten näytettiin pimeässä sarjatuliaseiden tulitusta, myös raskas kk lauloi lähes tauotta, ilmeisesti tulitettiin edustan rakennuksen yläkertaan tai katolle. Valojuovia ja hitaasti laskeutuvia valoraketteja. Kovin taistelu oli kuulemma rakennuksen sisällä, mitä ei näytetty.C_A:ta siihen asti johtanut Gina Haspel haavoittui ja lennätettiin suoraan Gitmoon sotaoikeuteen siteisiin paketoituna, eikä ole sen jälkeen näkynyt eikä kuulunut hänestä.

    Vastaa
    1. Pekka Kemppainen
     11.1.2021 15:38

     Sain twiitin DC:n ilmatilan sulkemisesta, ja vilkaisin Flightradar24.comista heti: Lentoliikenne jatkui. Nää muut jutut on vähän outoja. Kuullostaa toisiaan Davidsonilta, ole vähän kriittisempi.

     Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top