Trump: ”Iran voi tehdä Syyriassa mitä tahtoo”

USA:n twiittaavan presidentin Donald Trumpin lohkaisu Syyrian jälleenrakentamisesta saudien rahoilla herätti viime vuoden lopulla lievää tyrmistystä, salafisti-saudien ollessa tunnetusti islamistien pää-rahalähde. Keskiviikkona, hallituksen miitingin jälkeisessä pressitilaisuudessa, Trump teki uuden avautumisen: ”(Iran) can frankly do whatever they want there (in Syria)”. ”(Iran) voi suoraansanoen tehdä (Syyriassa) mitä lystää”. (Käännös on epävirallinen.)

Presidentti Trump siis sanoi keskiviikkona (02.01.), että hänen käsityksensä mukaan Iran voi tehdä Syyriassa mitä haluaa. Tämän hän tokaisi Valkoisessa Talossa, hallituksen kokouksen jälkeisellä lehdistövastaanotolla. Otetaan englanniksi:

U.S. President Donald Trump said on Wednesday that as far as he’s concerned, Iran ”can do what they want” in Syria.
Trump made the comment during a conversation with reporters at the end of a cabinet meeting in the White House. “Iran is pulling people out of Syria, but they can frankly do whatever they want there,” the U.S. president said. (Haarez 03.01.2019)

Samassa yhteydessä Trump vakuutti USA:n joukkojen vetäytymisen Syyriasta tapahtuvan ”jonkin ajan kuluessa”: ”En voi tietää tarkkaan, mutta joku sanoi neljä kuukautta, mutta en voi sanoa sen tarkemmin.” USA:lla on jännä presidentti.

Neljän kuukauden heitto on tullut esiin New York Timesilla, viranomaiselta kuultuna, mutta keskiviikkona Trump ei antanut tiedolle vahvistusta. USA:lla on noin 2000 sotilasta Syyrian alueella.

Jatkuu mainoksen jälkeen.


”Me haluamme suojella kurdeja, mutta en halua olla Syyriassa ikuisesti”, kommentoi Trump samassa yhteydessä. Hänen mukaansa ”islamilaisen valtionIS:n (ISIS, ISIL) uhka, joka on ollut syy USA:n läsnäoloon Syyriassa, on poistumassa. Tämä lausunto ei ole yhdensuuntainen USA:n Syyriassa olevien joukkojen komentajan näkemykseen, jonka mukaan Syyriassa ollaan torjumassa ja pidättelemässä nimenomaisesti Irania. Trumpin avautumiset Turkin roolista Syyriassa ovat myös herättäneet ihmetystä.

Katsotaankin maailman ainoan supervallan presidentin edellinen kohutwiitti viime joululta:

Saudi-Arabia on nyt sitoutunut lähettämään tarvittavat rahat auttamaan Syyrian jälleenrakentamista, USA:n sijasta. Niin? Eikö olekin söpöä, että vauraat maat auttavat naapureitaan jälleenrakentamisessa, mieluimmin kuin että USA, joka sijaitsee 5000 mailin päässä tekisi sen. Kiitos saudeille!

Kuten Trump edellä jo totesi, salafisti-rahoitteiden ”islamilaisen valtion” uhka oli USA:lla syy mennä Syyriaan sotimaan.

Asiaa kommentoi Haarez 03.01.2019: Iran ’Can Do What They Want’ in Syria, Trump Says.

Trump jättää Syyrian Erdoganille? Huolestuttava twiitti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top