Trump jättää Syyrian Erdoganille? Huolestuttava twiitti

USA:n presidentin Donald Trumpin twiitti, jossa hän antaa ymmärtää jättävänsä Syyrian rauhoittamisen loppuunsaattamisen mm. Turkille, on herättänyt huolta maailmalla.

”Kun minusta tuli presidentti, ISIS oli nousussa. Nyt ISIS on enimmäkseen lyöty, ja muut paikalliset maat, mukaanlukien Turkki, ovat kykeneviä huolehtimaan lopusta. Me lähdemme kotiin!”

Turkin autokraattinen presidentti Recep Tayyip Erdogan on äskettäin toistanut kantansa, että Turkki pitää USA:n johtaman liittoutuman päävoimaa, kurdien YPG:tä, Turkissa toimivaan PKK-puolueeseen rinnastuvana terroristijärjestönä, ja että Turkki tulee toteuttamaan sotilaallisen offensiivin Syyriassa. Turkkilaiset joukot ovat jo ottaneet haltuunsa ISIS:tä vastaan taistelleilta kurdeilta Afrinin kaupungin.

USA:n sotilaallisen Syyriassa-läsnäolon tavoitteiksi on aiemmin määritelty myös Iranin vaikutuksen neutraloiminen. Iranin Vallankumouskaarti ja Iraniin tukeutuva libanonilaisen Hezbollah-järjestön uskonnollinen shia-miliisi ovat al-Assadin dynastian lukumääräisesti merkittävin ulkomaalainen sotilaallinen voima, ja nämä kontrolloivat laajoja alueita Syyriassa. Israel pitää iranilaisia ja shioja sotilaallisena uhkana itselleen, ja on tehnyt kuluvan vuoden keväällä diplomaattisia manööverejä mm. Venäjän suuntaan iranilaisten neutraloimiseksi.

Sotshin rauhanprosessi, jota tukevat Venäjä, Turkki, Iran ja myös Ranska ja Saksa, on edennyt ilman USA:n myötävaikutusta, ja on saamassa aikaan poliittista ratkaisua ainakin Idlibin alueella. Tärkeintä on kuitenkin Syyrian sisällissodan päättymisen jälkeiset järjestelyt, eikä niillä voida saavuttaa pysyvää rauhoittumista ilman kurdien osallistumista. Nyt saattaa kehitys olla se, että Turkki ja joku muukin haluaa eliminoida kurdit, ja jättää heidät Syyrian tulevaisuutta koskevien järjestelyjen ulkopuolelle.

Pohjois-Irakissa USA tukeutui kurdeihin ”islamilaista valtiota” IS:ää (ISIS) vastustaessaan, mutta jätti IS:n eliminoimisen jälkeen kurdit Bagdadiin nostamansa shia-muslimien dominoiman hallinnon armoille. Kurdien mukaan USA:n tukema Irakin armeija otti alueita heiltä, ja luovutti ne uskonnollisille shia-miliiseille. ”Miksi piti ajaa pois sunni-islamistit ja tuoda tilalle shia-islamistit?”, kysyivät kurdikomentajat.

Trumpin uusi Syyrian-politiikka saattaa jättää IS:n islamisteilta vapautetut alueet Muslimiveljeskuntaan taipuvaisen Erdoganin puoli(?)-islamisteille, Venäjän al-Assadin perhevallan tärkeimmäksi tukijaksi, ja Iranin shia-islamistit tosiasiallisiksi vallanpitäjiksi eteläiseen Syyriaan, josta on raketin-kantama Israelin ydinalueille.

Paljon kysymyksiä on auki, ja vielä enemmän huolestuttavia näkymiä mahdollisissa skenaarioissa.

Trumpin vetäytymistä Syyriasta juhlitaan Iranin, Venäjän ja al-Assadin dynastian voittona

Macron, Merkel, Putin ja Erdogan koolla Istanbulissa: Syyrian tilanne puheena (VIDEO)

”USA:n läsnäolo Syyriassa on vastatoimi Iranille”, sanoo kenraali

Syyria: Kurdien ja al Assadin hallinnon välinen juopa syvenee?

Venäjä, Iran jaTurkki kohtaavat varaulkoministeri-tasolla Sotshissa, aiheena Syyria

4 Comments

 1. Nestori
  23.12.2018 18:46

  Presidentti Trumpin asemassa minä pakkaisin Lähi-idässä pillit pussiin ja sanoisin: ”Me lähdemme nyt, tehkää te maailmalle palvelus ja tappakaa toisenne!”

  Vastaa
 2. Puolueeton
  23.12.2018 22:12

  Vihdoinkin Trump pitää vaalilupauksensa olla sekaantumatta muiden maiden kapinoihin. Siksi juuri kannatinkin Trumpin valintaa harvojen suomalaisten joukossa. Yhdysvallat on seonnut muiden maiden kapinoihin ja ollut jopa yllyttäjä. Obama viimeksi sai aikaan Libyan pommitukset ja Gaddafin kuoleman, Gaddafin, joka oli taannut, ettei Libyan kautta tule afrikan pakolaisia. Sitä ennen Irakin sota ja ISISin synty oli Bushin aikaansaannos.
  Toivottavasti Trum vetää hätäjarrua ilmastohysteriajunassa.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   24.12.2018 16:50

   USA teki pahan virheen kun puhdisti Irakin armeijasta Saddamin kannattajat pois: Työttömät katkerat upseerit värväytyivät terroristiryhmiin, kuten IS:ään (ISIS) ja shia-miliiseihin. Olisivat lähettäneet kotiinsa, mutta maksaneet palkkaa. Upseerit olisivat ryhtyneet ajamaan taksia tai myymään halpoja kelloja torin kulmassa, ja kokoontuneet kerran vuodessa muistelemaan kaverien kanssa, kuinka otettiin turpaan jenkkiarmeijalta. Nyt lahjoitettiin kenelle tahansa terroristille pätevää väkeä. IS:n tiedustelupomo tai olla Saddamin entinen upseeri mm.. Jenkkien suurin moka oli kuitenkin Stalinin pelastaminen Rooseveltin toimesta. KAIKKI USA:n pahimmat viholliset se on itse auttanut alkuun: Kommunismi, Osama, ja kuka seuraavaksi?

   Vastaa
 3. Joki-Erkki
  24.12.2018 03:13

  Jos haluat rauhaa soita Putinille,
  jos sotaa muista numero 911.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top