Trump lakkauttaa syntymäoikeuden USA:n kansalaisuuteen

USA:n presidentti Donald Trump on ryhtymässä vähentämään vetovoimatekijöitä, jotka houkuttelevat laittomia siirtolaisia maahan. Siirtolaisia vastaanottaneena maana Yhdysvallat on pitänyt voimassa lakia, joka antaa kansalaisuuden automaattisesti jokaiselle, joka syntyy USA:n maaperällä. Tämä ns. syntymäoikeus kansalaisuuteen, sisältyen perustuslain 14. lisäykseen, on nyt kyseenalaistettu presidentin toimesta.

Presidentinvaali-kampanjassaan Trump toi näkyvästi esiin aikomuksensa pysäyttää laittomien siirtolaisten virta Mexikosta, ja sen kautta Väli-Amerikasta. Hänen kiistelty rajamuuri-hankkeensa ei kuitenkaan jää ainoaksi ideaksi kontrolloimattoman maahanmuuton pysäyttämiseksi.

Par’aikaa on meneillään ilmeisesti jonkun organisoima joukkovaellus Mexikon läpi kohti USA:n rajaa. Tulivat ovat suurelta osin Hondurasista, eivätkä he halua jäädä Mexikoon, vaikka maan presidentti on lausunut heidät tervetulleiksi. Trumpin kannanotto syntymiseen perustuvan oikeuden kansalaisuuteen peruuttamisesta on nähtävä viestinä näille tulijoille. Trump on myös ilmoittanut määräävänsä sotilaat estämään tarvittaessa laittomat rajanylityksen USA:n etelärajalla.

Median mukaan rajavalvonta-operaatioon, koodinimeltään ’Operation Faithful Patriot’, tulee liittymään 1 800 sotilasta Texasista, 1 700 Arizonasta ja 1 500 Kaliforniasta. Yhteensä siis 5 200 miestä, joista osa tulee olemaan aseistettuja. Tämän joukon tehtävä tullee olemaan rajaa lähestyvän maahanmuuttajakaravaanin -median mukaan 3 500 henkilöä- pysäyttäminen.

”Me olemme ainoa maa maailmassa, jossa henkilö voi tulla sisään, tehdä lapsen, ja lapsesta tulee samantien USA:n kansalainen 85:ksi vuodeksi kaikkine noine tukiaisineen (with all those benefits). Tämä on naurettavaa, hyvin naurettavaa ja nyt tästä tulee loppu.”

Trumpin mukaan määräys asiasta on jo tekeillä. Lausunnossaan maanantaina presidentti kertoi myös suunnittelevansa siistin telttakylän (”very nice tent cities”) rakentamista siirtolaiskaravaanille. Trump on myös ilmaissut huolensa ”monien jengiläisten ja joidenkin hyvin pahojen ihmisten” (”many gang members and some very bad people”) mukanaolosta siirtolaiskaravaanissa. Heille Trumpin viesti on tyly: ”Our military is waiting for you.

 • Keski-Amerikan valtioiden rikollisjengi-ongelma muodostui hyvin pahaksi, kun USA:n Kalifornian vankiloissa kärsittyjen rangaistusten jälkeen palauttamat paatuneet rikolliset ottivat paikalliset alamaailmat haltuunsa, ja muodostuivat mm. Mara Salvatrucha-jengiksi, joka toi USA:n suurkaupunkien jengikulttuurin pahimmat piirteet kehitysmaahan. Tuloksena ennenkokemattoman julma rikollistraditio.
 • Väli-Amerikan korruptoituneiden maiden rikollinen ylärakenne, huumekartellit yms., löysivät uudet jengisoturit. Tuloksena mm. Mexikon huumesodat, ja jopa narco-jengien ja kartellien ylläpitämät rinnakkaiset valtarakenteet joillakin alueilla.
 • Jokin taho Väli-Amerikassa masinoi jo ennen vuotta 2014  yksintulleiden lapsipakolaisten invaasion USA:han. Nämä nuoret olivat liikkeellä jengien pakottamina, mutta kuka käskytti jengejä moiseen?
 • Edellinen järjestetty joukkoryntäys USA:n rajoille yllätti viranomaiset, ja teini-ikäisiä rajanylittäjiä jouduttiin majoittamaan mm. tyhjiin lentokonehalleihin.

Trump ei näytä aikovan antaa yllättää Amerikkaa tälläkertaa, ja ”siirtolaiskaravaani” pidetään rajan Mexikon-puolella. -Tai ainakin se on aikomus.

1 Comment

 1. Nestori Lundahl
  30.10.2018 14:58

  Rautaa rajalle!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top