Trump ”tuhoaa Turkin taloudellisesti” jos hyökkäävät kurdien kimppuun, Turkin vastaus välttelevä

USA:n presidentin Donald Trumpin sunnuntainen twiitti on jo saanut vastauksen Turkista, Erdoganin puhemieheltä Ibrahim Kalin:lta. Turkki näyttää kiistävän aikeensa eliminoida kurdien sotilaallinen voima Syyriassa, vaikkei tähän mennessä ole salannut sitä, -ainakaan kovin hyvin. Trump esittää 20 mailin turvavyöhykettä kurdien ja turkkilaisjoukkojen välille.

Kalinin vastaustwiitti:

Terroristit eivät voi olla teidän partnereitanne ja liittolaisianne. Turkki odottaa USA:n kunnioittavan strategista kumppanuuttamme, eikä toivo terroristisen propagandan varjostavan sitä. Ei ole eroavaisuutta DAESH:n (ISIS, ISIL), PKK:n, PYD:n ja YPG:n välillä. Me aiomme jatkaa taistelua kaikkia niitä vastaan.

On kohtalokas erehdys samaistaa Syyrian kurdit PKK:hon, mikä on USA:n terroristilistalla, ja tämän syyrialaiseen haaraan PYD/YPG:hen. Turkki taistelee terroristeja vastaan, ei kurdeja. Me suojelemme kurdeja ja muita syyrialaisia kaikelta terroristiselta uhalta.

Turkki on USA:n NATO-liittolainen, mutta Syyrian sodassa Venäjän ja pappisvaltaisen Iranin kanssa al-Assadin perhedynastian tukijoina. USA on tukenut al-Assadia vastustavaa oppositiota SDF:ää, jonka sotilaallisesta voimasta tärkeimmän osan muodostavat kurdien itsepuolustusjoukot YPG. Turkin ja al-Assadin hallinnon rinnalla on taistellut shia-islamistinen Hezbollah, jota Iran tukee voimakkaasti. Yhdessä kaikki edellämainitut ovat vastustaneet sunni-islamisteja, entistä al-Nusraa (al Qaedan paikallinen versio) ja ”islamilaista valtiota” IS:ää (DAESH, ISIL, ISIS).

Taistelut IS:ää vastaan ovat jatkuneet USA:n ja kurdien toimesta itäisessä Syyriassa myös viikonlopun aikana.

Asiasta kirjoitti al Masdar News 14.01.2019: Trump warns Turkey against striking Kurds, hints at 20 mile safe zone, Turkey fires back at Trump over Syria invasion warning.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top