Trumpin taloudelliset lääkkeet korona-kriisiin hyvin mielenkiintoisia

Tarkastelemme nyt Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin korona-pandemiaa koskevaa puhetta, jonka hän piti joitain tunteja sitten. Sitaatit IS:n julkaisemassa muodossa:

”Tämä ei ole finanssikriisi, tämä on vain tilapäinen ajan hetki, jonka selvitämme yhdessä kansakuntana ja maailmana. Kuitenkin, tarjotakseni amerikkalaisille työntekijöille, perheille ja yrityksille lisätukea ilmoitan tänään seuraavista toimista: Määrään pienyritysten hallintoa (Small Business Administration, rahoitusohjelma) käyttämään nykyistä valtaansa tarjotakseen pääomaa ja maksuvalmiutta yrityksille, joihin koronavirus vaikuttaa.”

Aivan upea toimenpide: Yhteiskunta ja kansalaiset on pidettävä pystyssä taloudellisesti, vaikka se luonnollisesti maksaa.

”Tämä astuu voimaan välittömästi. SBA tarjoaa lainoja osavaltioissa ja alueilla, joihin koronavirus vaikuttaa. Nämä matalakorkoiset lainat auttavat pienyrityksiä selviytymään viruksen aiheuttamista tilapäisistä taloudellisista häiriöistä. Pyydän kongressia lisäämään tämän ohjelman rahoitusta 50 miljardilla.”

Taloudellista taakkaa on kriisitilanteessa jaettava, ja valtion kassasta joudutaan aloittamaan. Trump taitavasti heittää vastuuta myös kongressille.

”Määrään valtiovarainministeriötä lykkäämään verojen perimistä tietyiltä henkilöiltä ja yrityksiltä ilman korkoa tai rangaistuksia. Tällä toimella lisäämme 200 miljardilla dollarilla maksuvalmiutta.”

Näin toimii presidentti tai ministeri, jolla on ymmärrystä taloudesta ja tavallisten amerikkalaisten/suomalaisten elämästä. Veroja maksavat reaalitalouden palkansaajat ja yrittäjät on pidettävä omilla jaloillaan. Tämä on tapa, joka maksaa vähiten.

”Viimeiseksi, pyydän kongressia tarjoamaan amerikkalaisille helpotuksia koskien verojen ennakkopidätystä. Toivottavasti he harkitsevat tätä vakavasti.”

Ennakkoverojen keventäminen on toimenpide joka täsmävaikuttaa juuri sinne, missä ”tuki” toimii parhaiten. Tämä tukemisen muoto ei tarvitse uutta byrokratiaa eikä luo rakenteita, joissa kansalta kerätään rahat pois ja jaetaan takaisin. Trumpin ehdotus osoittaa poliittista neroutta, mutta voiko näitä lääkkeitä käyttää muuhunkin?

Tässä meillä onkin kysymys, jonka löytäminen on vaikeampaa kuin siihen vastaaminen: Totta kai voi, -ja pitääkin.

Mikä siinä on, että on niin vaikea käsittää että valtion tulojen aleneminen täytyy hyväksyä silloin kun kansalaisten maksukyky heikkenee? Silloin säästetään jostakin, mielellään turhasta. Jonkin päähänpinttymän mukaan rahat pitää ottaa kansalaisilta ensin valtio-apparaatille, joka tietyn byrokraattisen menettelyn jälkeen, monimutkaisen koneiston rahinan säestäessä, jakaa ne takaisin. Niin miksi?

Trumpin idea on, että hidastellaan verojen perimisessä, tarvittaessa leikataan ennakkoveroa alemmaksi, ja kansalle jää kriisitilanteessa rahaa joka pitää talouden pyörimässä. Pois ja holhous ja rahan kierrättäminen.

Trumpin puhetta on vasemmistolaisilta tahoilta, ja demokraattien suunnasta kommentoitu ilkeästi ja ymmärtämättömästi. Bai tö vei, eikö ne demokraatit ole jonkinlaisia demareita?

Kansankyynikon näkemys, Esson-baarin taksikuskien pöydässä kuultuna: ”Sosialidemokratia on sitä, että kansalta kerätään rahat pois veroina, ja jaetaan jäsenkirjojen mukaan takaisin. Hävikki menee koneiston pyörittämiseenm.” Tähän meillä ei kriisitilanteessa ole varaa.

  • Lue Trumpin puheen teksti IS:lla suomeksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top