Trumpin vetäytymistä Syyriasta juhlitaan Iranin, Venäjän ja al-Assadin dynastian voittona

Trumpin ilmoitus USA:n vetäytymisestä Syyriasta on otettu vastaan hämmennyksellä. Kaikkein pahaenteisempänä sitä pitävät USA:n tuesta riippuvaiset kurdit, joiden YPG on muodostanut USA:n tukeman SDF:n (Syyrian Demokraattiset Voimat) joukkojen pääosan. Monilta tarkkailijoilta näkyy myös jääneen huomaamatta Turkin autokraattisen presidentin Tayip Erdoganin toistuneet puheet etenemisestä Syyrian kurdi-alueille.

Kuten Extrauutiset on aiemmin kertonut, ”Islamilainen Valtio” (IS, ISIS) on jo syksyn aikana onnistunut ottamaan haltuunsa aiemmin menettämiään paikkakuntia sitä vastustaneiden voimien ponnistelujen herpaantuessa sodan poliittista ratkaisua odoteltaessa. Rauhanprosessi, jota Turkki, Iran ja Venäjä ovat ajaneet Macronin ja Merkelin tukiessa, ja johon USA ei ole osallistunut, saattaa jäädä torsoksi jos kurdien sotilaallinen voima hupenee tärkeimmän tukijan poistuessa: Se tarkoittaa että kurdeja ei oteta huomioon sisällissodan jälkeistä Syyriaa muotoiltaessa, ja Erdoganilla on vapaat kädet eliminoida ”kurdiongelma” rajojensa eteläpuolelta.

Siteeraamamme USA:n Syyriassa toimivien joukkojen komentaja painotti syksyllä, että ”USA:n läsnäolo Syyriassa on vastatoimi Iranin pyrkimyksille”. Tähän nähden Iranille jyrkkää naamaa näyttäneen Trumpin siirto vaikuttaa epäjohdonmukaiselta. Iranin ja sen Hezbollah-proxyjen saadessa enemmän toimintatilaa varsinkin eteläisessä Syyriassa, mielialojen kehitys Tel Avivissa on ennakoitavissa hyvin negatiiviseksi, mutta mikä ennuste on al Assadin ja Israelin hauraalla yhteisymmärryksellä?

Pahimmassa tapauksessa Trumpin päähänpisto voi johtaa efektiin, jossa dominopalikat löytävät itse uudet paikkansa.

”USA:n läsnäolo Syyriassa on vastatoimi Iranille”, sanoo kenraali

Macron, Merkel, Putin ja Erdogan koolla Istanbulissa: Syyrian tilanne puheena (VIDEO)

Islamistit etenevät Syyriassa: Kaksi kaupunkia otettu Turkin tukemilta joukoilta

Tarkoittiko venäläis-kenraali, että USA on kärsinyt rajuja miestappioita Syyriassa?


http://www.extrauutiset.com/category/syyrian-sota/page/2/

2 Comments

 1. Joki-Erkki
  20.12.2018 15:32

  USA:lla oli kuitenkin tulivoimaltaan merkittävä ja terroristien kanssa toimimisen tietotaidoltaan erinomainen joukkio sotilaita Syyriassa. Mielestäni olennainen kysymys juuri nyt on: mihin nämä joukot sijoitetaan tällä samalla kiireellisen toiminnan aikataululla kuin Syyriasta vetäydytään.

  Kotimaahan näitä joukkoja ei koskaan voi tuoda, koska se johtaisi valtioterrorin merkittävään lisääntymiseen maan sisällä (tietotaidon ja terrori-kulttuurin maahantuonnin myötä).

  Siirretäänkö joukot Ukrainaan, jossa ne vahvistavat maan omistajan, Poroshenkon, valtaa ja samalla aloittavat hyökkäyssodan valmistelut Venäjää vastaan?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   20.12.2018 17:19

   Mut ku Trumpia syytellään par’aikaa Venäjä-yhteyksistä?? Kuis se voi hyökätä Venään-maalle ku on ite venäläisten valtaannostama joidenkin mielestä? Tässä on nyt jotain epäselvää.

   https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1075726666574544896

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top