Tulitauko astunut voimaan Armenian-Azerbaidzanin sodassa tänään 12:00

Humanitaarinen tulitauko on sovittu alkavaksi klo. 12:00 tänään lauantaina Moskovassa käydyissä kymmenen tunnin mittaisiksi venyneissä neuvotteluissa. Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin isännöimät keskustelut jatkuvat vielä tänään ulkoministeritasolla Venäjän, Armenian ja Azarbaidzanin kesken.

Armenia on ilmoittanut Azerbaidzanin ampuneen ohjuksia erääseen kaupunkiin vielä tulitauon alkamisen jälkeen, mutta on korjannut ilmoitusta: Ohjukset ovat osuneet kyliin kaupungin lähistöllä. Azerbaidzan kiistää koko asian.

Turkin ulkoministeri on jo ilmoittanut maansa kannan, ja samalla ilmeisesti Azerbaidzanin sodanpäämäärät:

”Azerbaijan on antanut Armenialle viimeisen tilaisuuden vetäytyä miehittämältään alueelta (tarkoittaa v.1994 aselevossa Azerbaidzanista irronnutta Nagorno-Karabakhia). Aselepo, joka on tehty vankien ja kaatuneiden vaihtamiseksi, on tärkeä ensimmäinen askel, mutta se ei voi korvata ongelman pysyvää ratkaisua. Kuten Turkki on aina sanonut, aselevon täytyy tukea Azerbaidzanin haluamaa ratkaisua. Turkki pysyy Azerbaidzanin tukena”, sanoi Turkin ulkoministeri Sputnik Newsin mukaan.

Nagorno-Karabakh on armenialaisten asuttama alue, jota Azerbaidzan ympäröi. Azerit yrittivät jo 90-luvun sodassa hävittää alueen armenialais-asutuksen, mutta sodan loppuminen esti aikeen. Nykyinen tilanne vaikuttaa Turkin islamistipresidentti Recep Tayyip Erdoganin aikeelta vielä kristittyjen ja armenialaisten kansanmurha päätökseen Kaukasuksella. Turkki on kuljettanut Azerbaidzaniin syyrialaisia palkkasotureitaan, joilla on kokemusta etnisistä puhdistuksista jo ”islamilaisen valtion” IS:n riveissä Syyriassa.

Edellinen sota Armenian ja Azerbaidzanin välillä päättyi Venäjän välittämään aselepoon v.1994. Sen jälkeen Nagorno-Karabakhin alueella on noudatettu silloin sovittua tilapäistä rajalinjaa. Ei ole tietoa, vaatiiko Venäjä tämän takaamansa linjan kunnioittamista.

17 Comments

 1. Juha
  10.10.2020 12:39

  Hienoa Lavrov! Alkoi jo olla turhan veristä tuo taistelu.

  Tässä sodassa nuo kauko-ohjattavat Turkkilaiset dronet olivat kyllä tappavan tehokkaita.. muuttavat sodankäynnin luonteen täysin. Ei tarvita enää elävää tykinruokaa, kun voi sotia joystickillä turvallisesti bunkkerista.. Sääli vaan, että taistelu ei ole tasapuolista kun toisella osapuolella on Nato-maan loputon tuki takana aseteknologiassa.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   10.10.2020 13:22

   Siis israelilaiset dronet, joiden takia Armenian suurlähettiläs on kutsuttu kotiin Israelista. Lavrov ei ole vielä käyttänyt ”karhun kämmentä” ja sanonut että ennen 27.09.2020 vallinneelle rajalinjalle palataan nyt kiltisti, tai Venäjän ilmavoimat käyvät katsomassa, onko toteltu. Venäjä voi tehdä tämän, ja keskinäinen puolustussopimus jossa Armenia on mukana, velvoittaa Venäjän siihen. Joko Venäjä kantaa vastuunsa, tai menettää uskottavuutensa sotilaallisena liittolaisena kenellekään.

   Vastaa
  2. jupi
   11.10.2020 05:47

   eihän jenkit edes niitä uusimpiaan harakoita myy turkille kun ostivat venäläisiltä ilmatorjuntaaj

   Vastaa
 2. Pekka Kemppainen
  10.10.2020 13:49

  Tässä sodassa on jälleen kyse islamin laajentumisesta, ja sivistyneen maailman tulisi puuttua tarmokkaammin, -jos halutaan itse olla turvassa. Ranskassa onkin aivan äskettäin ymmärretty islamin luonne: Maailmanvaltaan pyrkivä totalitarismi,

  Vastaa
 3. Juha
  10.10.2020 13:52

  Nii-in.. Armenia on pyrkinyt Naton hangaround jäseneksi ja pyllistänyt Venäjälle.. vähän kuin Suomi.. Nyt näyttäisi siltä, että geopoliittisten etujen takia Armenia tuupataan rekan alle.

  Eli nyt tarkkana siellä kotisohvilla.. näin tulee käymään myös Suomelle kun vain sopiva tilanne syntyy. Natolla/jenkeillä on pakonomainen tarve luoda konflikteja Venäjän rajan tuntumaan.. Suomikin heitetään susille heti tilaisuuden tullen.. siis karhulle.

  Mutta nuo dronet.. ne on kyllä pirullisia sotakoneita.. tuskin Turkki yksin niitä on kehittänyt.. ja tämmöinen konflikti on oiva kenttä testata niitä.. avainteknologia tullee niiltä asekauppiailta, jotka voitot käärii taskuihinsa ja tästäkin sodasta hyötyy.. kuoleman kauppiailta siis..

  https://www.ft.com/content/8e9e9892-2bf2-4912-a6cd-46b5c09cbff6

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   10.10.2020 14:13

   Armenia on kyllä ollut Kaukasian maista eniten Venäjään päin kallellaan. Venäjä ei näytä kovin innokkaasti noudattavan velvoitteitaan. Samoin Assadia on toppuuteltu Erdo-kaanin hätistelyssä omilta mailtaan, mutta ilmeisesti tammikuussa ottomaanit -siis erdomaanit- ajetaan Idlibistä.

   Sekä Putin että Trump ovat antaneet Erdolle siimaa, mikä on typerää: Islamistia ei voi tyynnyttää, koska allu käskee. Kun Erdo on saanut jotain läpi, Erdo vaatii lisää, etc. Toivottavasti tämä tajutaan vihdoinkin Kremlissä ja White Housessa.

   Vastaa
 4. juha II
  10.10.2020 15:42

  Nimi: juha vaihtuu juha II sekaannuksen välttämiseksi kommentoinneissa!

  Olenkin ”odottanut kuin kuuta nousevaa”, milloin Venäjä puutuu tilanteeseen tavalla tai toisella. Kunhan vain EU:n sekopäät pysyvät kaukana sotkemassa tämänkin asian kivijalkaan asti! Luulisi, että Euroopan tuhotöissä olisisi tarpeeksi hiekkalaatikkoa ”paha kakkujen” teossa!

  EU:han oli ”kantavana voimanamkrainan yhä jatkuvassa sodassa lupaillen – taas jälleen kerran valheellista potaskaa – tukea Ukrainalle. Ja olihan mukana tietenkin ent. presidentin Barak Obaman hallinto ”käkikello” -Bidenin suhmuroidessa vain rikollisia liiketoimiaan!

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   10.10.2020 16:15

   Ketä vastaan Ukraina tarvitsi tukea?

   Vastaa
   1. juha II
    10.10.2020 20:52

    Venäjää. EU ja NATO innosti Ukrainan kansaa mielenosoituksiin, jotka lopulta johtivat Venäjä mielisen -residentin kaatamiseen ja vaihtamaan länsimieliseen. Tästä seurasi Ukrainan kriisi, joka lopulta johti Venajän valtaamaan Krimin itselleen, jonka oli aikoinaan lahjoittanut Ukrainalle Neuvostoliiton sen aikainen johtaja Nikita Hrutsev syntymäpäivälahjaksi. Nikita Hrutsev katsoi olevansa ”ukrainalainen”, koska vastasi sen puolustuksesta poliittisena johtajana WWII aikana saksalaisia vastaan.

    Nyky Venäjä katsoo sen kuuluvan itselleen jo siellä sijaitsevien sotiladstukikohtien takia. Ukrainassa on lisäksi paljon venäläisiä Neuvostoliiton jäljiltä Vladimir Putin on ollut aina hyvin herkkä sille, kuinka venäläisiä vähemmistöjä kohdellaan Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen sen ent. Neuvostotasavalloissa mm. Baltian maissa.

    Länsi lupasi Venäjälle ettei se pyri levittäytymään sen ”takapihalle” ainakaan NATO:n suhteen, koska varsinkin Putinin Venäjä ei ole tuntenut oloaan mukavaksi, jos läntinen sotilasliitto pyrkii laajenemaan sen naapurivaltioihin. Länsi tai paremminkin USA petti sanansa jan pyrkii aktiivisesti Venäjän ulkorajoille kuten Suomen ja muiden pohjoismaiden ”Isäntämaa sopimuksilla”, joka on nyt aivan tyhmä Suomen kannalta. EU:sta en tiedä, mutta Venäjä ei ole mielissään EU:nkaan tunkemisesta, vaikka mukamas joku ”talousliitto” onkin, sillä Venäjä on pyrkinyt tekemään erilaisia kauppaliitto sopimuksia ent neuvostotasavaltojen kanssa varsinkin aasiassa, jossa sen vaikutusvalta on helpompi luoda, koska länsi ei ole niiden rajoilla kärkkymässä.

    EU:lla on vielä yhä Venäjän vastaiset talouspakotteet nimellisesti, joihin vain Suomi on hirttäytynyt ortodoxisesti niin, että entinen maataloustuotteiden ja elintarviketeollisuuden vienti on tyrehtynyt täydellisesti. Sen sijaan Saksa ja Ranska käyvät idänkauppaa täydellä teholla saksalaisten rakentaessa sinne autotehtaita. Mutta suomi-poika ei vie sinne edes puolen kilon voipakettia. Että se siitä.

    Mm. Ulkoministeri Timo Soini epäsi venäläisen korkean tason valtuuskunnan tulon Suomeen, jossa EU:n ulkosuhteista vastaavat instanssit olivat tulleet kokoustamaan mm. venäläisten kanssa pitkästä aikaa Krimin selkkauksen jälkeen luomaan jälleen puheyhteyttä ja liennyttelemään EU:n ja Venäjän varsin tulehtuneita välejä.
    Mutta heidän ihmetyksekseen ei heitä täällä ollutkaan kun Soini sanoi jyrkästi: EI! Sivumennen sanottuna Venäjältä kuului aika raskasta jurnutusta tästä ”soinimaisesta” teosta.

    Tässä en ota kantaa sen kummemmin poliittisesti, mutta tyhmyyttä ja suoranaista vääryyttä en voi koskaan sietää. Teki sitä kuka hyvänsä!

    Vastaa
    1. Pekka Kemppainen
     10.10.2020 21:25

     Eräs Janukevits innosti ukrainalaiset kapinaan itseään vastaan. Ketään muuta siihen ei tarvittu. Mitä Krimiin tulee, Suomen virallisen median virallinen Venäjä-asiantuntija, A.Aleksandrov-institituutin (syö verorahoja) -vai olik se Vissarionovits-instituutti?- johtaja Kangaspuro selitti, ettei Venäjä aio vallata Krimiä. Näin siis suomimedia. Kansankyynikon käsityksen mukaan Venään-poika on aina perso muiden maa-alueisiin. Vissarionovitsit ja Janusvitsit voi olla muuta mieltä.

     Kuitenkin toivon tänään, että Venäjä on lojaali liittolaiselleen Armenialle, ja lopettaa flirttailun islamistisen Turkin kanssa.

     Vastaa
     1. juha II
      11.10.2020 15:45

      En a3a nyt tästä sen enempää vääntämään, mutta kyllä EU:lla (Saksa ja Ranska) ja Yhdysvalloilla (NATO) oli sormensa pelissä. Molemmat lupasivat tukea Ukrainalle, joka oli kuten tavallisesti aina tällaisissä tapauksissa olla tyhjää puhetta. Suurvqallat pelaavat omaa peliään, jossa pelinappuloina ovat erilaiset puskurivaltiot vastapuolen rajanaapureina, joille luvataan maat ja taivaat siitä, että ne uhmaavat tyhmän rohkeasti toista suurvaltaa, jota vastaan sillä ei ole yksin mitään jakoa. Niin kuin esim. Suomi ja Venäjä. Suomessa haukutaan Venäjää päivästä toiseen syystä tai syyttä, mutta kuten Neuvostoliiton aikoina, Suomen olisi enemmän kuin terveellistä pitää suuri suunsa kiinni, koska voimasuhteet ovat mitä ovat. Luottaminen johonkinb EU:hun on enemmän kuin naurettavaa, sillä se on todellisuudessa pelkkä ”paperitiikeri” kuten Kiinan johtaja Mao sanoi aikanaan propakandistisesti Yhdysvalloista 1960-luvulla.

      NATON ”isäntämaasopimus” antaa läntiselle sotiladsliitolle mahdollisuuden ”kurvailla” Suomen ilmatilassa koukkaillen lähellä Venäjän rajaa ärsyttämässä sitä. Mutta tosi paikan tullen Suomi on yksin ja Venäjä on ”hoitanut” Suomen puolessa tunnissa ja EU ei välttämättä sano edes yhtään mitään. Niin vähäpätöinen Suomi on sille, vaikka se on madellut EU:n esessä parhaansa mukaan. Keski-Euroopan maat ainostaan laittavat hälytystilaan omat puolustusvoimansa laittaen rautaa rajoilleen. Mutta sekin parkuu kyllä siinä tilanteessa siihen asti ”tarpeetonta” Yhdysvaltoja apuun kun Euroopan hätä on suurin.
      Mutta paljon todellisempi uhka Euroopassa on sisällissota, jonka syynä on runsastunut muslimipopulaatio, joka aloittaa ”pyhän sodan” vääräuskoisia vaxstaan ottaen sen mikä sille ”kuuluu” eli vallan Euroopassa. Tai sitten käy niin kuin Ruotsissa, jossa väestökehitys hoitaa asian pikku hiljaa.

      Ukrainasta vielä sen verran, että Neuvostoliiton romahdettua v. 1991. Ukraina pääsi ”livahtamaan” itsenäiseksi silloisessa sekasorrossa kuten Valko-Venäjäkin. Venäjä sieti jotenkuten muiden Neuvostotasavaltojen itsenäistymisen, mutta Ukrainan kohdalla se oli Venäjän kannalta ”vahinko”, sillä se katsoi sen kuuluvan heidän kannalta oikeutetusti perustettuun Venäjän alueeseen. Ukrainassa on aina ollut nationalistisia pyrkimyksiä heti Tsaarin vallan kaaduttua Bolsevikkien Lokakuun vallankumouksen v. 1917 tapahduttua. Josif Stalin vainosi raskaasti pakkokollektivisoinnin yhteydessä ukrainalaisia takAvarikoimalla heiltä kaiken viljan, mikä johti väistämättömään nälänhätään tappaen ainakin 6 miljoonaa ukrainalaista. Stalin tarkoituksella ”löi yhdellä iskulla kaksi kärpästä”. Tappamalla omapäisiä ja nationalistista ukrainalaista kansaa heikentäen heitä ja ajamalla keinoja kaihtamatta maatalouden kollektivisointia tuollakin suunnalla. Kun saksalaiset etenivät WWII Barbarossan ensi huumassa ripeasti valloittaen Ukrainan. Heidät otettiin avosylin vastaan vapauttajina, mutta Adolf Hitlerin ideologinen käsitys idän ”ali-.ihmisistä” ja heidän armotomasta tuhoamisesta, jota saksalaiset alkoivat hetikohta toteuttamaan sitä. Se tuhosi kerralla toivon siitä paremmasta mitä Saksa voisi heille merkitä vapautuksesta Stalinin julman ikeen alla olemisesta merkiten parempia aikoja ja jopa jonkinlaista itsenäisyyttä kunhan Saksa on lyönyt Neuvostoliiton maahan helposti.

     2. Pekka Kemppainen
      11.10.2020 15:48

      Suomi on sekä Venäjän että lännen puskurivaltio. Tupla-haitat.

    2. jupi
     11.10.2020 05:54

     Korjaan vähän. Krimin niemimaa lahjoitettiin vastineeksi 50 vuoden vuokraa Sevastopolin tukikohdasta. Ukraina yritti vallata tämän tukikohdan, jolloin Venäjä näpäytti.

     Vastaa
     1. Pekka Kemppainen
      11.10.2020 07:42

      Tarkista vähän tietojasi. Kun Ukraina itsenäistyi 1917, Krim kuului sen alueisiin. Neuvostoaikana sitä siirrettiin edestakaisin. Sevastopol eli omaa elmäänsä, eikä sen statuksesta ole v.1991 jälkeen ollut kiistaa. Nykyisten Venäjän ja Ukrainan diileissä Sevastopolin vuokra oli koplattu kaasukauppoihin.

     2. Kalergi-suunnitelma
      11.10.2020 10:51

      Krim on vain eräs imperialistisen ja agressiivisen Venäjän karhun suupaloista:

      ”Why ”Crimea has always been Russian” is a myth”,
      https://kenya.mfa.gov.ua/en/news/6688-why-crimea-has-always-been-russian-is-a-myth

 5. Orang Utang
  10.10.2020 15:43

  Tulitauko varmaan kertoo jotain valtioiden omasta tahdosta. Alueella on kuitenkin ulkomaisessa komennossa olevia sotilaita ja nämä tekevät mitä palkan maksaja käskee.

  Nykyaikaiset aseetkin ovat sellaisia, että yksikään ohjus tai lennokki ei lennä ilman valmistajan nimenomaista lupaa. — Ja saattaapa osuakin eri kohteeseenkin mihin oli lähetetty, jos ulkomainen valmistaja vain lähettää reaaliaikaisen ohjauskoodin.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   10.10.2020 16:17

   Sota on Turkin ja Azerbaidzanin tahto. Tulitauko kertoo siitä, että ulkopuolelta painostetaan. Turkki ilmoitti jo käytännössä vastustavansa vuonna 1994 vahvistetun status quon palauttamista.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top