Tullin tilastot: Venäjän-kauppa romahtanut kahdessa viikossa

Tullille tehdyt vienti- ja tuonti-ilmoitukset kertovat koruttomasti, että Suomen Venäjän kauppa on jyrkässä laskussa. Käänne näyttää tilastojen mukaan ajoittuvan heti Venäjän erikoisoperaation alkamisen jälkeen tapahtuneeksi.

(Kuva: Tulli)

Ilmoitusten määrät lähtivät jyrkkään laskuun 10. (28.02. – 06.03.), ja ilmiö on näkynyt myös satamissa ja rajanylityspaikoilla raskaan liikenteen hiljenemisenä.

Vienti-ilmoituksissa 60%:n pudotus viikoilla 10-11

Tullin mukaan Venäjän viennistä tehtyjen ilmoitusten määrä viikoilla 10-11 romahti 60 prosenttia verrattuna viikkoihin 8-9. Tuonnin arvossa samassa tarkastelussa oli laskua yhteensä 71 prosenttia . Venäjän tuonnista tehtyjen ilmoitusten lukumäärässä ei ollut merkittävää muutosta tänä aikana.

– Tullausjärjestelmien raporttien perusteella voi sanoa, että viikolla 10 tapahtui käänne ja Suomen Venäjän kauppa romahti. Viennissä lasku näkyy eniten suurimmissa tullinimikkeissä, kuten koneet ja laitteet, joissa on myös eniten vientipakotteita. Toinen suuri vientipakotenimikeryhmä on sähkökoneet ja -laitteet, joka on ollut kovassa pudotuksessa jo viimeiset kolme viikkoa. Vientipakotteiden ulkopuolisten ryhmien suurin lasku on paperissa ja pahvissa sekä energiatuotteissa, tilastojohtaja Olli-Pekka Penttilä kertoo tänään.

Satamissa ja rajatoimipaikoilla hiljaista

Suomen satamiin saapuu normaalisti reilut 20 merialusta Venäjältä viikoittain. Viikoilla 10-11 saapui vain 9 alusta per viikko. Venäjän tuonnin suurin tuoteryhmä on raakaöljy, joka saapuu pääosin Suomeen satamien kautta. Raakaöljyn tuontitulli on 0 %.

– Venäläinen raakaöljy tuodaan Suomeen tullitta, mutta arvonlisäveroa siitä pitää maksaa 24 prosenttia. Tuontiin lisättävät verot nostaisivat lopputuotteiden hintoja kuluttajille, joten jos tuonnin tullimaksuja nostettaisiin EU:ssa niin se kiihdyttäisi inflaatiota entisestään. Tullimaksuista keskusteltaessa on hyvä myös huomioida, että kaikki tullimaksut kerätään osana EU:n tulliliittoa, joista jäsenmaat saavat keräyspalkkiona tietyn osuuden, täsmentää Penttilä.

Venäjän osuus tuodusta raakaöljystä laskenut

Suomen raakaöljyn tuonti oli vuonna 2021 8,4 miljoonaa tonnia, vuonna 2019 12,5 miljoonaa tonnia. Venäjän osuus tuodusta raakaöljystä oli vuonna 2021 81,3 prosenttia, joka oli laskua vuoden 2019 lukuun 88,3 prosenttia. Venäläisen raakaöljyn tuonnin vähentyminen on siis jatkunut jo vuosia.

Kaakkoisrajalla – Vaalimaalla, Imatralla ja Nuijamaalla – lähtevien ja saapuvien kuorma-autojen lukumäärä vähentyi jo viikoilla 7-9. Viikoilla 10-11 määrä putosi 32 prosenttia viikkoihin 8-9 verrattuna. Tavarajunaliikenteessä on viimeisten viikkojen aikana tapahtunut peruutuksia. Lentoliikennettä Suomen ja Venäjän välillä ei ole enää lainkaan.

6 Comments

 1. Snif
  22.3.2022 12:32

  Tuollaisen paskamaan kuten ryssät ei ikinä pitäsi tehdä mitään kauppaa, eikä mitää muutakaan ikinä.
  Vai pitäsikö olla lasit silmillä kuolaten ryssärahaa noilta psykoppaateilla jotka teurasaa pelkästä ilosta lapsia, naisia ja vanhuksia ilman mitään syytä Ukrainassa, sekään ei noille hulluille riitä vaan nyt tiedustelu sai selville että ryssä on rahdanneet ydinaseita Ukrainan rajalle, eli saatanan ryssähullut meinaa aloittaa ydinsodan.
  Vieläkö tekee mieli tehdä noiden kanssa kauppaa, saatana jos tekee, menkää kaikki psykopaatit venäjälle.

  Vastaa
 2. Snif
  22.3.2022 14:50

  Kukapa sitä haluaa terroristien kanssa mitään kauppaa tehdä.
  Ei oikein tunnut hyvältä rahoittaa maata mistä tänään tuli tietoa että on kuljettanut ydinohjuksia Ukrainan rajalle.
  Minä vaikka kuolen mieluummin nälkääkin kun annan yhtään ropojani neukuille.

  Vastaa
  1. Zardex
   22.3.2022 19:00

   Pakkohan sitä ruokaa jostain on ostaa, ei auta kuin terroristeilta ostaa, koska Suomessa on ruokakartelli enkä oikeen Venäjältäkään asi voi ruokaani hakea.

   Vastaa
 3. Obelix
  22.3.2022 15:39

  Tullin tilastojen rinnalla _kannattaa_ palauttaa mieliin vertauskuva Damokleen miekasta, siis: Damokleen miekka ei ole oikea miekka, vaan vertauskuva ja usein käytetty viittaus tarinaan, joka kertoo suurta (taloudellistakin) valtaa käyttävien turvattomuudesta ja siitä, että valta/omaisuus voivat myös nopeasti kadota.
  Sijoituksilla, huonosti harkituilla päätöksillä, uskomuksilla -ja huonoilla neuvoilla on aina seurauksensa – joskus jopa tragikoomiset!

  ”Tässä ovat Venäjän 20 suurinta suomalaisyhtiötä – moni jatkaa liiketoimintaa sotivassa maassa, vaikka kotimaassa Venäjän toimet tuomitaan.
  Mitä tekevät suomalaiset?

  Yle kysyi 20 suurimmalta Venäjällä toimivalta suomalaisyhtiöltä, miten sota on vaikuttanut – ja onko syytä arvioida Venäjän toimintoja uudelleen. Moni yhtiöistä kertoi tuomitsevansa Venäjän toimet, mutta liiketoiminta Venäjällä jatkuu.”

  https://yle.fi/uutiset/3-12339797

  Putin vahvisti Venäjän kansallistavan 10 miljardin dollarin arvoiset ulkomaiset lentokoneet
  Ulkomaisten leasing-yhtiöiden lentokoneita on Venäjällä satoja. Koneiden arvoksi on arvioitu yli 10 miljardia dollaria.
  Johannes Pulkkinen HS12.3. 15:14

  Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut lain, joka sallii venäläisille lentoyhtiöille vuokrattujen ulkomaisten lentokoneiden rekisteröimisen lentoyhtiöiden omaisuudeksi, kertoo Venäjän valtion uutistoimisto Tass.

  Ulkomaiset yritykset ovat vuokranneet Venäjälle yli 500 lentokonetta, ja vain pieni osa niistä on saatu palautettua maasta. Venäjälle jääneiden koneiden arvoksi on aiemmin arvioitu yli 10 miljardia dollaria eli yli yhdeksän miljardia euroa.

  https://www.hs.fi/talous/art-2000008680694.html

  1. Kysymys: Mitäköhän tapahtuu suomalaisille, 20 suurimman suomalaisyhtiön omistuksille Venäjällä

  2. Kysymys: Kykenevätkö ne vastaamaan omalla RISKILLÄÄN vääräksi osoittautuneen sijoitusmaan valinnasta, ilman veronmaksajien apuja, mikäli niiden omaisuus kansallistetaan Venäjällä?

  Ps. Meinaan vaan, että melkoisen kovapäiseltä vaikuttivat aikoinaan noiden ”venäjäbisnekset” muutenkin, maariskin kannalta tarkasteltuna? Eikä tämä seuraavakaan lause lupaa hyvää: ”Moni yhtiöistä kertoi tuomitsevansa Venäjän toimet, mutta liiketoiminta Venäjällä jatkuu.”????

  Vastaa
 4. Zardex
  22.3.2022 16:35

  Suomi on kyllä niin homotetun perse leveästi auki USA:n suuntaan kun ajattelee miten järjettömät tappiot Suomelle koituu siitä, ettei se hyödynnä asemaansa ystävällismielisen suurvallan naapurissa jolla on raaka-aineita ja maata lähes loputtomiin ja halu kehittyä ja kasvaa yhteisesti hyötyen ja vahvistuen Suomen kanssa. Menetetty mahdollisuus on suorastaan maanpetoksellisen suuri. Ketähän mahtavat palvella ne tahot, jotka ovat päättäneet jättää Suomen ja Venäjän välit näinkin kylmiksi jo tätä uusinta hysteriaa edeltäen?
  Viisasta olisi päättää tunnustaa Venäjän operatio rauhanturvaoperaatioksi ja lähteä Venäjän rinnalla taistelemaan itsenäisten kansakuntien oikeuksien puolesta globalistista riistoa vastaan. Se on tie, jolla tulevaisuuden menestys rakennetaan. Kaikki jotka jatkavat The Great Reset tiellä tulevat kärsimään sitä enemmän mitä pidemmälle sen tekevät.

  Vastaa
 5. Zardex
  22.3.2022 19:11

  On tietenkin vaikea ymmärtää liiketoiminnan järkevyyttä Venäjällä jos uskoo länsipropagandan kansallistamisista. Kansallistaminen koskee vain sotilaallisiin pakotteisiin vapaaehtoisesti osallistuvia laittomiin toimiin osallistuvia ulkomaalaisyrityksiä. Mitään riskiä yllättäviin tappioihin Venäjällä ei kunniallisesti toimivilla yrityksillä ole, eikä edes hieman vähemmän kunniallisesti toimivilla. Riittää, että pitää toimintonsa sillä tasolla ettei osallistu Venäjä-vastaisilla pakotteilla tavoiteltavien vaurioiden kasvattamiseen Venäjää vastaan, niin ei ole riskiä menettää omaisuuttaan Venäjällä. Riski tulee lähinnä itsetuhoisistä länsimaista ja niiden mahdollisista sanktioista Venäjällä toimivia yrityksiä kohtaan.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top