Tunnelinrakentajat tuhoavat arvokkaita muinaisjäännöksiä kivenheiton päässä Stonehengestä.

Highways England – rakennusyhtiö on raivostuttanut arkeologit tekemällä koeporauksia Unescon maailmaperintökohteessa, vain puolentoista kilometrin päässä kuuluisasta Stonehengen muinaisjäännöksestä.

Blick Mead –nimisellä paikalla on porattu moottoritietunnelihankkeen takia metrien syvyinen reikä halki kuuden tuhannen vuoden takaisen runsaslöytöisen kulttuurikerroksen, jota arkeologit eivät vielä ole ehtineet tutkia kunnolla. Alue on täynnä muinaisjäännöksiä, joista osa on Stonehengeä vanhempia – alueella on säilynyt mm. kivettyneitä alkuhärän sorkanpainalluksia.

Sukupuuttoon kuollut alkuhärkä oli noin kaksi kertaa nykynautaa suurempi eläin. Blick Meadin seudulla arvellaan asuneen noin kolmen sadan hengen suuruinen yhteisö, jonka elanto perustui alkuhärän metsästykseen. Heidän jäljiltään on runsaasti pii- ja luuesineistöä. Arkeologien mukaan monet alueen muinaisjäännöskohteista on vielä löytämättä. Blick Mead on osa Stonehengen ja Aveburyn muodostamaa suojeltua Unescon maailmanperintökohdetta.

Tunnelihanketta on vastustettu tiedemaailman taholta, koska se tuhoaa vääjäämättä kallisarvoista esihistoriallista kulttuuriperintöä. Mikäli tunnelinrakennus etenee suunnitellulla tavalla, sen myötä saattavat tuhoutua jäänteet varhaisimmasta asutuksesta ja ihmistoiminnasta Stonehengen alueella, ja kenties myös ratkaisu siihen, miksi Stonehenge rakennettiin juuri siihen mihin se rakennettiin.

Linkki.

Block Meadin tutkimuskohde sisältyy aiemmin ”Vespasian Campiksi” nimettyyn muinaiseksi rakennetuksi alueeksi tunnistettuun kompleksiin, jota siis pitkään luultiin roomalais-aikaiseksi leiriksi. Kohdetta on pidetty myös pahoin tuhoutuneena, joten siihen ei ole kohdistunut mielenkiintoa. Kun Blick Meadin asutus ajoitettiin 7550-4700 eKr., sen merkitys nousi: Blick Mead edustaa tutkimuksellisesti hyvin kiinnostavaa vaihetta neoliittisen kauden ja mesoliittisen kauden välillä. Stonehengen näkyvät rakenteet ovat neoliittiselta, so. maanviljelys-kivikaudelta.

Stonehengen kompleksin yhteydessä on myös havaintoja vanhemmista kulttirakenteista, mm. puupylväistä, joiden ajoitus ulottuu mesoliittiselle kaudelle. Silloin Blick Meadin taajaman asukkaat voivat olla Stonehengen ensimmäisten kulttipaikkojen rakentajia ja käyttäjiä.

Blick Meadin poikkeuksellisen pitkä yhtäjaksoinen asutus ulottuu kolmelle vuosituhannelle, mikä tekee siitä arkeologisesti hyvin mielenkiintoisen, ja samalla haastavan. Kaivauksia on tehty v.2005 alkaen, mutta pienellä kapasiteetilla. Löytöjä on mm. 12 000 pii-iskosta, jotka todistavat kiviesineiden valmistamisesta paikalla. Varhaisimmalta kaudelta on säilynyt 500 luun kappaletta.

Blick Meadin kompleksiin sisältyy mm. kulttipaikka, josta on merkkejä uhritoimituksista vielä varhaiskeskiajalla, jolloin läheisyydessä toimi jo tunnettu Amesburyn luostari. Seudun maalaisilla on ollut siis jonkin yhteys Etelä-Englannin ja oman paikkakuntansa ilmiöihin mesoliittisella kaudella, -siis Britannian alkuasutuksen vaiheeseen ja ensimmäisiin britteihin.

Kulttipaikkaan liittyy lähde, jonka eräs ominaisuus on ettei se koskaan jäädy. Lähteessä elää harvinaista levää, Hildenbrandia Rivularis, joka aiheuttaa sen että lähteestä nostettu esm. kivi muuttuu kuivaan ilmaan nostettua kirkkaan punaiseksi noin tunnin kuluessa. Voimme vain arvailla, mitä muinaiset ihmiset ovat ilmiöstä ajatelleet. Alkuhärät ja ihmelähde ovat saattaneet olla vaikuttimena esihistoriallisten kulttipaikkojen ilmaantumiseen alueelle. Lähteen ympäristössä on merkkejä siitä, että alueella on pidetty toistuvasti suuria ihmiskokoontumisia, siis juhlia. Itse lähteestä on löydetty myös esineitä, mm. varhaismetallikauden tikari. Vuonna 2010 7-vuotias tyttö löysi lähteestä kaksi ankanmuotoista kivifiguuria. Sequana-jumalattarella oloi Englannissa merkitystä pronssi- ja rautakauden taitteessa, ja jumalattareen liitetään ikonografinen ankka-hahmo.

Salisburyn tasanko on aivan täynnä erilaisia kivikauden megamonumentteja, Stonehenge, Avesbury, Curse-rakennelma ja pyhä tie (kartassa Aveneu).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top