Tuomio Turun Runosmäen autonpoltto-jutussa annettu tänään: Entiselle lautamiehelle ehdollista

Turun Runosmäessä syyskuussa 2016 palanut volvo oli jo kolmatta kertaa Turun käräjäoikeuden listoilla ennenkuin päästiin asian käsittelyyn, ja tuomio julkaistiin tänään. Entinen salolainen lautamies Jani Salomaa tuomittiin kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen syyllisenä vahingotekoon. Tuomio nautitaan ehdollisena.

Aiemmat yritykset asian käsittelyyn olivat kaatuneet nyt tuomitun miehen haastamattomuuteen, koska hän on ollut hyvin vaikeasti tavoitettavissa. Vaikeasti löydettävä mies hän oli ollut jo teon tapahtuma-yönä, jolloin poliisi oli hakenut häntä kotiosoitteestaan Salossa. Poliisipartion odotellessa epäiltyä, oli nähty Turusta päin lähestyvä moottoripyörä, joka kuitenkin oli kääntynyt ja kaasuttanut tiehensä. Myöhemmin partio palasi epäillyn, nyt tuomitun, asunnolle ja löysi hänet istumasta pytyllä. Nyt tuomitulla on Kawasaki-merkkinen pyörä, jota hän oman kertomuksensa mukaan ei ole käyttänyt vuonna 2016.

Salomaan alibin, jota hänen havaittiin rakennelleen huolellisesti, perusteena eivät olleet yksinomaan pytyllä tehtävät asiat, vaan Salomaa oli simuloinut pitkää tunteja kestänyt puhelinkeskustelua jonkin ”mimmin” kanssa. Puhelin-alibi kuitenkin oli kaatunut oikeudessa alibinvahvistajaksi aiotun henkilön todistajanlausuntoon, jossa hän lausui mm. ”että hän on myöhemmin tietoonsa
saamien seikkojen perusteella päätellyt, että hänestä oli yritetty tehdä asiassa alibia
”.

Esitutkinta-aineistosta ilmenee myös yritys konstruoida toinen henkilö ottamaan syykseen Runosmäessä tapahtunut tuhotyö. Olemme siis varsin harvinaisen oikeustapauksen äärellä. Oikeus lausui: Salomaan rikosrekisteristä ilmenevä aikaisempi rikollisuus ja nyt hänen syykseen luetun rikoksen vakavuus eivät edellytä hänen tuomitsemistaan ehdottomaan vankeusrangaistukseen, mistä syystä hänelle tuomittava vankeusrangaistus määrätään ehdolliseksi.

Tuomio määrättiin vahingonteosta, -Rikoslaki 35 luku 1 §, kolme kuukautta ehdollista vankeutta. Jani Salomaa tuomittiin myös maksamaan vakuutusyhtiölle korvausta yhtiön vaatimuksen mukaan, ja asianomistajalle omavastuu 200e, -ja muita asiaankuuluvia kustannuksia. Ehdollisen koeaika päättyy 28.02.2021.

Autoihin kohdistuvat tuhotyöt ovat muissa Pohjoismaissa Suomen tilannetta vakavampi ongelma, ja ilmiö on pahimmillaan politisoitunut.

Suomen ”ensimmäisen” auton-polton oikeudenkäynti lykkääntyy

7 Comments

 1. Puolueeton
  21.2.2019 16:38

  Miten voi olla, että rikollisuuteen taipuva henkilö on voinut toimia lautamiehenä?
  Vastaus on, ukko on ollut mukana politiikassa ja saanut sitä kautta lautamiehen toimen. Ukon nimi ja puolue olisi julkaistava tiedoksi suomalaisesta politiikasta. Suvaitsevainen rikollisten ja mädän politiikan peittely on kuitenkin Suomessa etusijalla.

  Vastaa
  1. Realisti
   22.2.2019 14:30

   Perussuomalainenhan tuo on. Salomaa nimeltään.

   Vastaa
  2. Kookoo
   22.2.2019 14:42

   Perussuomalainen ja tästä uutisesta on jostain syystä jäänyt pois tieto, että auton polttaminen oli kosto auton omistajan Perussuomalaisista eroamisesta.

   Vastaa
  3. Puolueellinen
   22.2.2019 15:28

   Googlettamalla selviää, että Jani Salomaa on/oli perussuomalaisten varavaltuutettu:
   https://www.sss.fi/2017/04/salolaista-poliitikkoa-epaillaan-rikoksista/

   Persuille tyypillistä kulttuurillista toimintaa siis 😛

   Vastaa
   1. Pekka Kemppainen
    22.2.2019 15:37

    Ei ole enää, mikä sekin on ilmeisesti persuille tyypillistä, -siis että tulee kalossia takapuoleen joskus joillekin.

    Vastaa
 2. Pekka Kemppainen
  22.2.2019 19:04

  ”Tässä vielä juttuun linkki. Luin tuosta ensin Turun sanomista, mutta juttu oli vain tilaajille. Jostain syystä Extrauutiset on jättänyt kertomatta Salomaan puolueen ja sen, että autonpoltto oli kosto puolueesta eroamisesta. ”

  https://www.punkinfinland.net/forum/viewtopic.php?f=2&t=511367&start=9330

  Salomaa itse ei ole ilmeisesti persujen jäsen, ainakaan tätä kirjoitettaessa. Extrauutisilla ei ole tuollaista tietoa. Salomaan motiiveja sivutaan oikeuden asiakirjoissa, eikä em. kosto tule siellä mainituksi.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top