Tuonti-elintarvikkeissa aiempaa enemmän haitta-aine jäämiä

Vuodenvaihteen jälkeen Tulli on löytänyt tuonti-elintarvikkeista EU:n sallitut määrät ylittäviä torjunta-aine -pitoisuuksia aiempaa enemmän. Kaikki tapaukset liittyvät tuontiin EU:n ulkopuolelta.

Torjunta-aine jäämiä on löytynyt 17:sta elintarvike-erästä, appelsiineista, riisistä, mausteista ja teestä. Useampi erä egyptiläisistä appelsiineista on todettu määräystenvastaisiksi. Koko vuonna 2020 pysäytettiin samasta syystä 46 tuote-erää Tullin tarkastamista 3000:sta tuonti-elintarvikkeiden erästä. Tapauksissa oli kasvua jo vuosien 2019 ja 2020 vertailussa 50%.

Egyptiläiset appelsiinit herättäneet huomiota

– Appelsiinien sesonki ajoittuu alkuvuoteen, ja valvomme niitä tehostetusti etenkin satokauden alussa. Valvotuissa appelsiineissa torjunta-ainejäämiä löytyi kilomääriltään suurissa erissä. Tammi-maaliskuussa torjunta-ainejäämien enimmäismäärät ylittyivät viidessä tuote-erässä eli yhteensä yli 111 000 kilossa appelsiineja, kertoo tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling.

Liiallisia pitoisuuksia oli myös kahdessa pakistanilaisessa ja yhdessä intialaisessa riisierässä. Ongelmia kyseisistä maista tuodussa riisissä havaittiin myös viime vuonna, jolloin määräystenvastaisiksi todettiin kuusi isoa riisierää. Iranista on tuotu alkuvuonna kolme erää mausteita, joista on löydetty liikaa torjunta-ainejäämiä. Ongelmia on havaittu iranilaisessa kuivatussa mintussa, kuminassa ja tillissä.

Lisäksi Tullin valvonnassa torjunta-aineiden takia määräystenvastaisiksi on todettu yksittäisiä eriä kenialaista ruohosipulia, thaimaalaisia passionhedelmiä sekä kiinalaista kuivattua chilipaprikaa. Määräystenvastaisiksi todettiin myös kolme erää teetä ja yrttiteetä, kaksi Sri Lankasta ja yksi Kiinasta.

Hyönteismyrkyt suurin ongelma

Eniten ongelmia Tullin valvomissa elintarvike-erissä on viime aikoina aiheuttanut torjunta-aine klorpyrifossi. Se on organofosfaatti, jota käytetään hyönteismyrkkynä.

– Kyseisen torjunta-aineen käyttökielto astui voimaan EU:ssa viime vuoden lopulla. Tämä tarkoittaa, ettei klorpyrifossia saa esiintyä myöskään EU-alueelle tuotavissa tuotteissa. Torjunta-aineen käyttö on silti jatkunut etenkin EU:n ulkopuolisissa maissa. Klorpyrifossi oli alkuvuoden aikana syynä seitsemän tuote-erän markkinoille pääsyn kieltoon. Ainetta löytyi etenkin appelsiineista, joiden osalta viidestä määräystenvastaisesta tuote-erästä klorpyrifossia löytyi neljästä, toteaa elintarvikkeiden kemiallisten tutkimusten jaostopäällikkö Suvi Ojanperä.

Valvonnalla suojellaan kuluttajien turvallisuutta

Tullissa valvotaan elintarviketuotteiden sekä elintarvikekontaktimateriaalien turvallisuutta ja määräystenmukaisuutta. Valvontaa kohdistetaan riskiarvioinnin perusteella valittuihin tuote-eriin, sillä kaikkia Suomeen tuotavia tuotteita ei ole mahdollista testata.

– Valvonnassa havaittujen torjunta-ainejäämien lisääntyminen voi johtua eri syistä. Määrä kertoo kuitenkin todennäköisesti ainakin siitä, että olemme onnistuneet riskiarvioinnissa kohdistamaan valvontaa juuri oikeisiin tuote-eriin. Tämä on tärkeää, jotta kauppoihin ja kuluttajille asti päätyy turvallisia elintarvikkeita, Neffling summaa.

Torjunta-aineita käytetään suojelemaan kasveja muun muassa tuholaisilta, kasvitaudeilta ja rikkakasveilta. Tullin valvomien elintarviketuotteiden jäämäpitoisuuksia tutkitaan Tullilaboratoriossa. EU:ssa erilaisille yhdisteille on asetettu enimmäismäärät kuluttajien turvallisuuden varmistamiseksi. Yleensä ongelmalliset tuotteet ovatkin peräisin kauempaa, sillä torjunta-aineisiin liittyvät säädökset voivat poiketa EU:n rajoituksista. Kaikki alkuvuonna määräystenvastaisiksi havaitut tuote-erät olivat peräisin EU:n ulkopuolelta, joskin ruohosipuli tuotiin Suomeen Hollannin kautta.

Valvonnassa määräystenvastaisiksi todettujen erien markkinoille pääsy kiellettiin.

2 Comments

 1. juha II
  27.4.2021 12:26

  On ollut aina selvää, että ulkomailta tuodut hedelmät ovat kovissa säilöntäainessa, sillä ilman niitä ne eivät säilyisi edes kolmea päivää.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   27.4.2021 12:30

   Tässä on nyt löytynyt kloorattuja hiilivetyjä, -myrkkyjä.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top