Turkin proxy-soturit hyökkäsivät Syyrian hallituksen joukkoja vastaan Aleppossa

Turkin tukeman ns. Syyrian kansallisarmeijan SNA:n soturit tekivät tänään yllätyshyökkäyksen hallituksen joukkoja, Syyrian Arabiarmeijaa SAA:ta, vastaan Al-Babin alueella Aleppon maakunnan itäosassa. Hyökkäys aiheutti tappioita hallituksen joukoille.

Hyökkäys tapahtui sen jälkeen, kun Turkin islamistipresidentti Recep Tayyip Erdogan oli uhkaillut Syyriaa sotilaallisilla vastatoimilla, jos hallituksen joukot jatkavat Idlibin taskuun saarrettujen jihadistien painostamista. Idlibissä on valta-asemassa terroristiryhmä Hay’at Tahrir al-Sham, HtaSh, joka edustaa Syyriassa kansainvälistä al-Qaeda -verkostoa.

Tänään Aleppossa tapahtunutta hyökkäystä johti syyrialais-tiedon mukaan Ahrar Al-Sharqiyah -ryhmä, joka on osa Turkin ohjaamaa ns. Syyrian kansallisarmeijaa, SNA:ta. ”Vapaan Syyrian armeijana”, FSA:na, tunnettu terroristiryhmittymä on nykyisin osa SNA:ta. FSA:lla on kontakeja Suomessakin.

SNA:n hyökkäys yllätti Syyrian armeijan Al-Bab;issa, ja Turkin tukemat miliisit onnistuivat ottamaan haltuunsa kolme kaupunkia SAA:lta. Muistamme, että Erdogan perusteli viime lokakuussa tunkeutumistaan Syyrian alueelle kurdien YPG-joukkojen torjumisella, mutta nyt Erdogan iskeekin Damaskoksen hallituksen joukkoja vastaan.

Al-Babin kaupungilla strategista merkitystä. Sen läheisyydessä sijaitsevat Turkin proxyjen haltuun joutuneet kaupungit ovat Tal Rahal, Kharabishah ja Al-Sha’lah. Uutisen mukaan Turkin tukemat miliisit ovat jo vetäytyneet näiltä paikkakunnilta.

Tapahtumat näyttävät siis olleen pienimuotoisempia, kuin mitä uutisesta saa ensikäsityksen: Pysyvää alueellista muutosta ei näytä tapahtuneen. Tämänpäiväisen hyökkäyksen tärkein merkitys lieneekin siinä, että Turkki on näyttänyt valmiutensa hyökätä halutessaan myös Syyrian presidentille Bashar Al-Assadille lojaaleja joukkoja vastaan.

Sotatapahtumista kertoi tänään Al-Masdar News.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top